Αμοντάριστο βίντεο Αλ Τζαζίρα: Η δολιοφθορά κατά της Κύπρου και ο διασυρμός

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Το αυτονόητο για το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, αφέθηκε να κατρακυλήσει στους υπονόμους των σκοπιμοτήτων και της εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων. Όλα σχεδόν τα θεσμικά όργανα, κόμματα, οργανώσεις, κρατικοί αξιωματούχοι , επώνυμοι, ανώνυμοι και ένας αφιονισμένος όχλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,  λειτούργησαν ως οδοστρωτήρας   ζητώντας  σταύρωση και καταδίκη.

Προτού ακουστούν καταδικάστηκαν, λοιδωρήθηκαν και διασύρθηκαν τέσσερις συμπολίτες μας ως “ένοχοι” στην υπόθεση του επενδυτικού προγράμματος για εκχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές.

Το αμοντάριστο βίντεο του Αλ Τζαζίρα που αποκάλυψε το Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ την Τετάρτη (25/10/23) ήταν μια γροθιά στο στομάχι. Μια σαρωτική   ανατροπή του όλου στημένου σκηνικού που προφανώς σκηνοθετήθηκε μονταρίστηκε για αλλότριους σκοπούς και λόγους.

Όλοι εκείνοι  οι οποίοι  έσπευσαν από τον Οκτώβρη του 2020  να καταδικάσουν αποκαλώντας μάλιστα «τυχοδιώκτες»,  «συμμορία»  και «σάπια μήλα» όσους εμφανίζονταν στο επιλεκτικά  μονταρισμένο βίντεο του φιλοτουρκικού καναλιού Αλ Τζαζίρα , εάν διαθέτουν μια τσίπα αξιοπρέπειας θα πρέπει  να απολογηθούν. Ο καθείς εκ της θέσεως του αλλά και του αξιώματος του οφείλει  επίσης να λογοδοτήσει.   Γιατί αφέθηκαν να παρασυρθούν  τόσο απερίσκεπτα από ένα βίντεο που τραβήχτηκε κάτω από συνθήκες παράνομες , παράτυπες και αντιδεοντολογικές. Οι «πρωταγωνιστές» αποδείχθηκε και πολύ πιο πριν όταν προβάλλονταν το αρχικό μονταρισμένο βίντεο,  ότι παγιδεύτηκαν  από  δημοσιογράφους   οι οποίοι  με ψευδή στοιχεία εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι ή μεσολαβητές ξένων επενδυτών. Αυτό βέβαια συνιστά ποινικό αδίκημα για οποιονδήποτε δημοσιογράφο τοπικού ή διεθνούς μέσου ενημέρωσης, αλλά… « τι έχεις Γιάννη τι ‘χα πάντα». Όλοι οι εν Κύπρω επώνυμοι με τηλεβόες ζητούσαν τηλεμερίδιο  προκειμένου να κατηγορήσουν και να διασύρουν τέσσερις συνανθρώπους μας που έπεσαν στην παγίδα .Υπήρχαν και τέτοιες ακρότητες  από μερίδα κύπριων δημοσιογράφων όταν τα υπό κατηγορία άτομα ζητούσαν να απαντήσουν στους ισχυρισμούς,  να δηλώνουν  κυνικά πως «η αλήθεια δεν πουλά». Φιμώθηκαν και διασύρθηκαν.

 Τώρα αποδεικνύεται πως το αρχικό βίντεο του διεθνούς αυτού δικτύου ειδήσεων μονταρίστηκε  συνειδητά με στόχο να εξυπηρετηθούν  αλλότρια συμφέροντα προς τέρψιν και αγαλλίαση της κατοχικής Τουρκίας. 

Το μονταρισμένο βίντεο δεν  προβλήθηκε μόνο στην Κύπρο αλλά και σε διεθνές επίπεδο διασύροντας πρώτα και κύρια την Κυπριακή Δημοκρατία  εξευτελίζοντας την  χώρα μας  ως κράτος διαφθοράς με όλες εκείνες τις χώρες και τα θεσμικά τους όργανα να κατηγορούν την Κύπρο  και να μας φακελώνουν στα λεγόμενα «Cyprus Papers» κάνοντας τα  «Panama Papers» να ωχριούν.

Όταν η Κυπριακή Αστυνομία πριν περίπου ένα χρόνο ζήτησε το αμοντάριστο βίντεο του Αλ Τζαζίρα  από τις Βρετανικές αρχές κατ’ εντολή όπως φαίνεται της Νομικής Υπηρεσίας  και αποδείχθηκε η δολιοφθορά,  ακολούθησε πριν λίγες βδομάδες και η απόσυρση των κατηγοριών εναντίον του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη ο οποίος τράβηξε τα πάνδεινα προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του.

Στο αμοντάριστο βίντεο φαίνεται να απαντά με επιμονή στους υπό κάλυψη ως επενδυτές δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί «να κάνει το άσπρο μαύρο ούτε και να δώσει εγγυήσεις εάν οι φερόμενοι επενδυτές έχουν ποινικά αδικήματα ή εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος…»

Εξηγεί με πάσαν σοβαρότητα πως ο επαγγελματισμός του δεν του επιτρέπει να παραβεί τους κανονισμούς που ισχύουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ένα σημείο του αμοντάριστου βίντεο λέει πως η Κύπρος είναι μικρή και μπορεί κάποιοι που θέλουν να επενδύσουν να μην γνωρίζουν καν που βρίσκεται. Τονίζει ακόμα με έμφαση πως ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ως πρεσβευτή της Κύπρου και ότι εάν ο ίδιος παραβεί τους κανονισμούς κανένας δεν θα κατηγορήσει  έναν δικηγόρο από το Παραλίμνι, τη Λεμεσό  ή τη Λευκωσία αλλά την Κύπρο.

Όπως και έγινε  αλλά και με την θυματοποίηση και τον δημόσιο διασυρμό των τεσσάρων!

Επειδή βρίσκεται εν εξελίξει η δίκη για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους (Δημήτρη Συλλούρη τέως πρόεδρο της Βουλής, Χριστάκη Τζιοβάνη πρώην βουλευτή ΑΚΕΛ και Αντώνη Αντωνίου διευθυντή του ομίλου Τζιοβάνη) δεν είναι φρόνιμο και πρέπον να επηρεάσουμε  το έργο της δικαιοσύνης.

Όμως σε πολιτικό επίπεδο οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την λιποψυχία της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που με συνοπτικές διαδικασίες εξανάγκασε τον Χριστάκη Τζιοβάνη να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα και να τον καθαιρέσει από μέλος της Κ.Ε. του κόμματος. Πριν το στημένο βίντεο ήταν «καλός και άγιος», μετά έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Τώρα αν μη τι άλλο του οφείλουν μια δημόσια απολογία.

Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς καμιά υποψία ή προβληματισμό όλοι σχεδόν πίστεψαν το στημένο βίντεο του Αλ Τζαζίρα και η Κύπρος κρεμάστηκε στο τσιγκέλι των διεφθαρμένων. Τώρα αποδεικνύεται πως  αυτός ήταν ο στόχος του Καταρινού δικτύου: Η Κύπρος και όχι ο όποιος Πιτάτζης, Συλλούρης  ή Τζιοβάνης οι οποίοι απλά έπεσαν στα πλοκάμια μιας διεθνούς πλεκτάνης.

Παραμένει ανεξερεύνητο το αδίκημα της διαρροής από βουλευτές

Πέραν του μονταρισμένου βίντεο που συνιστά ποινικό αδίκημα γι’ αυτούς που το έστησαν και το κυκλοφόρησαν αποκαλύπτοντας τις μηχανορραφίες ενός διεθνούς δικτύου ενημέρωσης , υπάρχει σε εκκρεμότητα και ένα άλλο εξίσου σοβαρό ποινικό αδίκημα. Η μη διερεύνηση της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του κράτους από Κύπριους βουλευτές προς το φιλοτουρκικό κανάλι.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα έπεσε στα μαλακά και απ’ ότι φαίνεται έχει καταχωνιαστεί στις “ανεξερεύνητες” υποθέσεις ενώ  οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι.

Τώρα που αποκαλύπτονται οι σκοπιμότητες και το εύρος της δολιοφθοράς κατά της Κύπρου οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να μην πέφτουμε θύματα επινοημένων σεναρίων που στόχο έχουν την πατρίδα μας αλλά και ανυποψίαστων συνανθρώπων μας.

Στο δια ταύτα: Η κυπριακή δικαιοσύνη καλείται να επισπεύσει το έργο της  και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και  τα του Θεού τω Θεώ για να μην ταλαιπωρούνται άλλο οι τρεις εναπομείναντες κατηγορούμενοι οι οποίοι υπέστησαν βίαιο διασυρμό και καταδικάστηκαν από λαϊκά δικαστήρια. Τέσσερα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο δρόμος προς τον Γολγοθά τους είναι πολύ μακρύς.