Το νέο πακέτο 17 μέτρων για στήριξη της κοινωνίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Το νέο πακέτο των δεκαεπτά στοχευμένων μέτρων, άμεσων και μεσοπρόθεσμων, για τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, ανακοίνωσε σήμερα σε διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα μέτρα χωρίζονται σε άμεσα για οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών μια των επιχειρήσεων, μεσοπρόθεσμα για τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους και σε μια Τρίτη κατηγορία που αφορά τη στεγαστική πολιτική.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε αρχικά στην κρίσιμη περίοδο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές προκλήσεις, αβεβαιότητα και πρωτοφανείς ανακατατάξεις που επηρεάζουν όλους, σημειώνοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, αποδεικνύουν πόσο ευμετάβλητος είναι ο κόσμος και ταυτόχρονα υπογραμμίζουν την ανάγκη για ισχυρά αντανακλαστικά από πλευράς Κρατών για αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων κρίσεων.

Σημείωσε πως το σκηνικό που διαμορφώνεται προκαλεί ποικίλες επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα και η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πάντα με υπευθυνότητα και ορθολογισμό μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση πραγμάτων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και ευρύτερα της οικονομίας.

Ως Κυβέρνηση, είπε, «μένουμε προσηλωμένοι και εργαζόμαστε για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, τη διατήρηση της προοπτικής για τη χώρα μας, καθώς επίσης την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική και ισχυρή, χάρη στη συνετή δημοσιονομική πολιτική, τονίζοντας πως η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση και η κατάταξη της σε επενδυτική βαθμίδα από τους Moody’s, 12 χρόνια μετά, προσφέρει ευκαιρίες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με δεδομένη την προσήλωση της Κυβέρνησης, όπως είπε, στη διασφάλιση συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, ο Πρόεδρος ότι για την Κυβέρνηση η δημοσιονομική υπευθυνότητα, ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και οι διαρκείς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις καθορίζουν το πλαίσιο των αποφάσεων που λαμβάνουμε.

Μόνο μέσα από τέτοιες υπεύθυνες προσεγγίσεις, συνέχισε, «μακριά από λαϊκισμούς και ευχολόγια, διασφαλίζεται η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ασφάλεια και κατ΄ επέκταση η ικανότητα της Κυβέρνησης να ασκεί αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική». 

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης η Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 

Αναφέρθηκε στην ανανέωση της συμφωνίας για την ΑΤΑ, στην αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας, στην αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων, στη μείωση της έκτακτης εισφοράς στην άμυνα επί του εισπρακτέου φόρου, στην αύξηση του επιδόματος στις πολύτεκνες Μάνες, στην εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης, και στο σχέδιο κτίΖΩ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου πακέτου στοχευμένων μέτρων, άμεσων και μεσοπρόθεσμων, για τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας.

Τα άμεσα μέτρα αφορούν, όπως είπε, αφορούν, πρώτο την κλιμακωτή επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ενώ, για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της  αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεύτερο, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, κατά 8,33 σεντ το λίτρο, για τους μήνες Νοέμβριο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024. Τρίτο, είπε, τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6,39 σεντ το λίτρο, από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Μάρτιο του 2024. Τέταρτο μέτρο, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, την επιδότηση κατά 2% του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2023 για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα €50.000.

Πέμπτο, το μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στο κρέας και τα λαχανικά, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι το τέλος Μάϊου 2024, έκτο την επιδότηση ενοικίου για λήπτες ΕΕΕ με εφάπαξ ποσό €300 σε όσους λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου με το ποσό να αυξάνεται στα €500 σε δικαιούχους με σοβαρή αναπηρία.

Το έβδομο μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφορά εφάπαξ ενίσχυση στους λήπτες επιδόματος διακίνησης αναπήρων με ποσό €120, το όγδοο την επέκταση του επιδόματος τέκνου για πολύτεκνους καλύπτοντας τα παιδιά μέχρι την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών τους για απόκτηση πρώτου πτυχίου και το ένατο την αύξηση κατά 5% του επιδόματος τέκνου.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αποσκοπούν στην εξεύρεση μόνιμων και βιώσιμων λύσεων για τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση προσιτής στέγης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρώτο μέτρο αφορά την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών χωρίς την καταβολή κεφαλαίου σε μικρού και μεσαίου μεγέθους κατοικίες, με την παραχώρηση αρχικής χορηγίας €1.000 και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού με δόσεις, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και το δεύτερο την αύξηση της ισχύος αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις, μέσω Φωτοβολταϊκών.

Όσον αφορά τη στεγαστική πολιτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μέσα από μια ολιστική προσέγγιση η Κυβέρνηση προχωρά για πρώτη φορά με συγκεκριμένο σχεδιασμό έξι μέτρων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο αφορά το Σχέδιο Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για ένταξη κενών και αδρανών κατοικιών στην αγορά ενοικίου. Το δεύτερο, είπε, αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων πολεοδομικών κινήτρων για ανέγερση οικιστικών μονάδων, μέρος των οποίων  θα παραχωρούνται με προσιτό ενοίκιο.

Το τρίτο μέτρο, είπε ο Πρόεδρος, αφορά το Σχέδιο, Kτίζω και Eνοικιάζω σε ιδιωτική γη, με αξιοποίηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης και φορολογικών κινήτρων για κατασκευή και ενοικίαση οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές.

Το τέταρτο, αφορά την κοινωνική Στέγαση μέσα από την ανέγερση οικιστικών μονάδων σε συγκεκριμένα τεμάχια γης, το πέμπτο την παραχώρηση οικοπέδων στην ύπαιθρο για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, και το έκτο τη Στεγαστική επιδότηση νεαρών ζευγαριών ή και νέων μέχρι 41 ετών  με παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας από €20.000 μέχρι €50.000, στη βάση κριτηρίων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως λεπτομέρειες για τα 17 Μέτρα θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα, ενώ τις επόμενες μέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε αναλυτικές παρουσιάσεις.

Σημείωσε επίσης πως «τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους» και επανέλαβε ότι γνώμονας των δράσεων της Κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συμπατριωτών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης, σύμφωνα με το Κοινωνικό Συμβόλαιο μου με τον κυπριακό λαό».

Αφού ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους που κατέθεσαν, κατά καιρούς, προτάσεις για αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης καθώς τους πολίτες για τις προσπάθειες, διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους, με πλάνο και με αποφασιστικότητα. «Πάνω από όλα, με υπευθυνότητα, επιμονή και ανθρωποκεντρική προσέγγιση», κατέληξε.