Τη στήριξη του ΡΤΚ ζήτησε ο Ακιντζί

Το ΡΤΚ αποφασίζει απόψε  τι θα πράξει στο β’γύρο εκλογών

Τον κοινό δρόμο που περπάτησαν κάποτε θυμήθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος μετά από την μισάωρη -μόλις- συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρόεδρο, Οζγκάν Γιοργκαντζίογλου και τον γγ, Κουτλάι Ερκ στα γραφεία του κόμματός τους.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÌÏÕÓÔÁÖÁ ÁÊÉÍÔÆÉ

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση σημειώνοντας ότι χθες το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κουντρέτ Οζερσάι με τον οποίο δεν έχει καθοριστεί ραντεβού αλλά άφησε ανοικτό η συνάντηση να γίνει αύριο μετά την διάσκεψη Τύπου που έχει προγραμματίσει ο κ. Οζερσάι.

Στο παρελθόν, από τον αείμνηστο Οζγκέρ Οζγκιούρ μέχρι τον Νατζί Ταλάτ μοιραστήκαμε μαζί πολλά ιδανικά, κάναμε κοινούς αγώνες, και εδώ είναι η κοινότητα αυτών των ανθρώπων, είπε ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος στο ΡΤΚ. “Το λέω ξεκάθαρα, στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας εδώ είναι η ομάδα από την οποία εύχομαι να μπορέσουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη στήριξη. Πιστεύω από καρδιάς ότι αυτή η στήριξη θα πραγματοποιηθεί”.

Είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και πως το δικό τους βάσανο είναι δικό μας, για το πως οι νέες γενιές θα υπάρχουν εδώ στο νησί μέσα σε συνθήκες ειρήνης με την λύση του προβλήματος. Συζήτησαν επίσης πρόσθεσε, για την εκδημοκρατικοποίηση και τα βήματα πολιτικοποίησης κάποιων “θεσμών” και για το ότι ο “πρόεδρος” πρέπει να ευαισθητοποιημένος στα θέματα που αφορούν την κοινωνία και όχι να ανακατεύεται στα εσωτερικά ζητήματα των κομμάτων.

Πρόσθεσε δε ότι απόψε το ΡΤΚ κάνοντας τη δική του συζήτηση θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας. “Εύχομαι αυτή η απόφαση να γεννήσει καλά αποτελέσματα για την κοινωνία και το νησί μας”.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την συνάντηση ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε “πολύ”. Δεν θέλει, ανέφερε, να πει οτιδήποτε πριν την απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ αλλά είναι αναμενόμενο, φυσικό να περιμένουν μια θετική απόφαση,μια στήριξη. “Αυτή η προσδοκία νομίζω δεν θα είναι κενή”.
Για τον Όζερσάι είπε ότι σέβεται την απόφασή του να μην κατευθύνει τους ψηφοφόρους του αλλά του ανέφερε χθες στο τηλέφωνο ότι και πάλι θα ήθελε να έχουν μια επαφή κι αυτό θα συμβεί με την πρώτη ευκαιρία. Συνέβαλε και ο Οζερσάι σε αυτή την εκστρατεία και θα ήθελε να επωφεληθεί, είπε, από τις απόψεις του γιατί το θέμα είναι να πάρεις την κοινωνία από ένα σημείο και να μπορείς να την μεταφέρεις σε άλλο, να μοιράζεσαι, να παράγεις κοινά ιδανικά και “αναμφίβολα ο κ. Οζερσάι θα έχει αξιόλογη συμβολή σε αυτό”.
Ερωτηθείς εάν ο κ. Οζερσάι θα είναι στην τ/κ διαπραγματευτική ομάδα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, “αυτό είναι θέμα πιο μετά. Αλλά υπάρχει μια δήλωση του κ. Οζερσάι ότι από δω και πέρα δεν μπορώ να είμαι διαπραγματευτής. Εάν αυτή ισχύει ακόμη ή όχι είναι δική του απόφαση”. Αλλωστε, είπε, ας περάσει η Κυριακή και βλέπουμε.
Η συμμετοχή που έφθασε στο 62% για τον κ. Ακκιντζί είναι χαμηλή συγκρινόμενη με την συμμετοχή σε προηγούμενες “προεδρικές εκλογές” προσθέτοντας ότι είναι κρίμα που η εμπιστοσύνη προς την πολιτική μειώνεται και πρέπει μέσα στη δική της θεσμική δομή η πολιτική να επουλώσει τις πληγές της.

Εξέφρασε δε την επιθυμία στον δεύτερο γύρο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και κάλεσε τους πολίτες να διαλέξουν βλέποντας το όραμα των δύο υποψηφίων.

Αποφασίζει απόψε το ΡΤΚ

Στο μεταξύ  το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ήταν μη αναμενόμενο  για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα και όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου η κεντρική επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει απόψε  το βράδυ για να τα αξιολογήσει και να αποφασίσει τί θα πράξει στο δεύτερο γύρο.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την  ελπίδα ότι θα αναδειχθεί ένας Τ/κ ηγέτης που θα ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σέβεται το δικαίωμα των Τ/κ να επιλέξουν τον ηγέτη τον οποίο οι ίδιοι επιθυμούν και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να προβεί σε δηλώσεις που αφορούν την ίδια την τ/κ κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι από το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, να αναδειχθεί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ένας πολιτικός που θα ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, για να συμπληρώσει ότι “σίγουρα αυτός δεν μπορεί να είναι ο κ. Έρογλου”.

 Χαμηλή προσέλευση

Η πιο χαμηλή συμμετοχή σε “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα ήταν η σημερινή αφού μόνο το 62,34% προσήλθε στις κάλπες του πρώτου γύρου.Οριστικά θα υπάρξει δεύτερος γύρος την ερχόμενη Κυριακή 26 Απριλίου σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το “ανώτατο εκλογικό συμβούλιο” ανακοίνωσε ότι ψήφισαν 11.298, ποσοστό 62,34%. Ελαβαν:

Ντερβίς Έρογλου 30.356 28,18%
Μουσταφά Ακιντζί 29.006 26,92%
Σιμπέλ Σιμπέρ 24.287 22,54%
Κουντρέτ Οζερσάι 22.873 21,23%
Μουσταφά Ονουρέρ 423 0,39%
Μουσταφά Ουλάς 256 0,24%
Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ 531 0,49%

Να σημειωθεί ότι η πιο χαμηλή συμμετοχή μέχρι σήμερα ήταν το 2005 69,58% και η πιο ψηλή το 1990 με ποσοστό 93,48%. Στις προηγούμενες “προεδρικές εκλογές” το 2010 η συμμετοχή ήταν στο 76,3%.

Όπως μεταδίδει το “τ/κ πρακτορείο ειδήσεων” ο Ντερβίς Έρογλου έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων στην Αμμόχωστο και το Τρίκωμο ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί στη Λευκωσία, την Κερύνεια και την Μόρφου.

Στην Λευκωσία ο Ακιντζί πήρε ποσοστό 31,7% έναντι 22,8% του Έρογλου ενώ η Σιμπέρ έλαβε 21,32% και ο Οζερσάι 23,23%.

Στην Αμμόχωστο ο Έρογλου έλαβε 31,83%, ο Ακιντζί 21,34%, η Σιμπέρ 23,28% και ο Οζερσάι 22,54%.

Στην Κερύνεια οι Ερογλου και Οζερσάι ισοψήφισαν λαμβάνοντγας από 25,6%, η Σιμπέρ 20,21% ενώ πρώτος ήταν ο Ακιντζί με 27,61%.Στην Μόρφου ο Ακιντζί ήρθε πρώτος με 32,47% ακολούθησε ο Έρογλου με 30,7%, η Σιμπέρ με 23,34% και ο Οζερσάι με 12,2%.Στο Τρίκωμο ο Έρογλου έλαβε 37,47%, η Σιμπέρ 27,92%, ο Ακιντζί 19,47% και ο Οζερσάι 14,11%.