Σφαιρίδια και νιτρική αμμωνία από αερόσακο η αιτία θανάτου του Κ.Όξινου

Σε «σφαιρίδια» και νιτρική αμμωνία που εκτοξεύθηκαν από αερόσακο μάρκας Τακάτα οφείλεται τελικά ο θάνατος του 24χρονου Κυριάκου Όξινου σε τροχαίο δυστύχημα τον περασμένο Ιανουάριο.

Αυτό, όπως ανέφερε στο Τρίτο η μητέρα του Κυριάκου, Μαρία Λούη, ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας.

Εφιστώντας την προσοχή των οδηγών για τους συγκεκριμένους αερόσακους, η κυρία Λούη πρόσθεσε ότι σημάδια στο σώμα και το κεφάλι του Κυριάκου δεν δικαιολογούσαν θάνατο από πολυτραυματισμό.

Μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Ελένη Πίπη, επεσήμανε ότι αρκετοί είναι οι οδηγοί που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για ανάκληση των αερόσακων Τακάτα. Ανακοίνωσε ότι, μετά το θάνατο του νεαρού Κυριάκου, ο τρόπος ενημέρωσης έχει διαφοροποιηθεί και τα αυτοκίνητα που ανακαλούνται δεν μπορούν να περάσουν από τεχνικό έλεγχο αν δεν προηγηθούν οι επιδιορθώσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Αλέξης Άννινος, ανέφερε στο Πρωινό δρομολόγιο ότι τις ανακλήσεις οφείλει να τις πληρώνει ο κατασκευαστής και όχι οι ίδιοι οι οδηγοί. Πρόσθεσε ότι οι εταιρίες συμμορφώνονται με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

Πρόκειται για ελαττωματικούς αερόσακους που έχουν τοποθετηθεί σε οχήματα δεκάδων αυτοκινητοβιομηχανιών από το 2003 και έπειτα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης σημειώθηκαν πέραν των 100 εκατομμυρίων ανακλήσεων λόγω των αερόσακων τακάτα τα τελευταία 16 χρόνια και είναι μία προσπάθεια που συνεχίζεται μέχρι να αλλαχτούν όλοι.

Σημείωσε ότι σημειώθηκαν πάνω από 100 θάνατοι παγκοσμίως από τους αερόσακους αυτούς που σχεδιάστηκαν για να σώζουν ζωές και τελικά είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Τόνισε πως η ανάκληση τους δεν είναι εύκολη.

Τι οφείλει να κάνει ο πολίτης

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ιστοσελίδα και οι πολίτες μπορούν να καταχωρήσουν τον αριθμό πλαισίου ή αλλιώς VIN του οχήματός τους για να δουν κατά πόσον έχει τον συγκεκριμένο αερόσακο.

Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στην εταιρία για να ενημερωθεί για ανάκληση.

«Οι εταιρίες έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τον κόσμο. Το βάρος της ευθύνης είναι στις κατασκευάστριες εταιρείες και στις αντιπροσωπίες.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι το κόστος το επωμίζεται η κατασκευάστρια εταιρία και αν δεν συνεργάζεται η εταιρία μπορείς να την καταγγείλεις.