Τουρκοαζέρικη Εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ:Δεκάδες χιλιάδες περνούν τα σύνορα – Οι Αζέροι συλλαμβάνουν αξιωματούχους

Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ήδη φύγει από τον θύλακα του Καυκάσου μετά την επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, για να καταφύγει στην Αρμενία.

Όμως η κυβέρνηση Πασινιάν δεν δείχνει να τους θέλει βάζοντας ως πρόσχημα την δυσκολία φροντίδας τους αλλά και επιστρατεύει ήδη φιλοκυβερνητικούς αναλυτές να μιλούν για πιθανότητα ταραχών στο εσωτερικό της χώρας.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι αρχές του Γερεβάν, 42.500 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Αρμενία, λίγες ημέρες μετά την αστραπιαία αζερική στρατιωτική επιχείρηση που προκάλεσε τον θάνατο 400 ανθρώπων στα δύο στρατόπεδα.

Περί τους 5.000 βρίσκονται καθ’οδόν, ενώ περισσότεροι από 100 είναι οι αγνοούμενοι μετά την έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων που δέχθηκε την επιδρομή κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω της εξόδου του αρμενικού πληθυσμού από τον θύλακα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 290 τραυματίσθηκαν.

Το Αζερμπαϊτζάν είχε ανοίξει την προηγούμενη ημέρα την μοναδική οδική αρτηρία που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά την παράδοση των αυτονομιστικών δυνάμεων και την συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός που έθεσε υπό τον έλεγχο του Μπακού τον θύλακα των 120.000 κατοίκων, Αρμένιων στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Πρώτος σταθμός αυτού του οδικού άξονα, η συνοριακή πόλη Γκόρις. Η παρουσία εκατοντάδων αυτοκινήτων έχουν προκαλέσει χάος στους δρόμους της πόλης, υπό το βλέμμα της αστυνομίας που αδυνατεί να δώσει κατευθύνσεις, παρά τις εντολές που εκφωνούνται από τα μεγάφωνα, ενώ ελικόπτερα πετούν χαμηλά.

Πολλοί από τους πεινασμένους πρόσφυγες περνούν τις νύχτες στα αυτοκίνητά τους και οι περισσότεροι ομολογούν ότι δεν έχουν πού να κοιμηθούν ούτε πού να πάνε στην Αρμενία.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έχει δηλώσει ότι το Γερεβάν είναι έτοιμο να υποδεχθεί 40.000 πρόσφυγες με την ευθύνη του να είναι κολοσσιαία. Εγκατέλειψε μία αρχαία αρμενική περιοχή μη επιτρέποντας στους Αρμένιους να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά.

Αλλά η κυβέρνηση της Αρμενίας ούτε και τους πρόσφυγες δείχνει να θέλει λέγοντας ότι δεν έχει τα μέσα για να διαχειρισθεί την κρίση των προσφύγων και δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μπόρις Ναβασαρντιάν, ο οποίος πιστεύει ότι η κρίση θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πολιτική σκηνή της Αρμενίας με υπόβαθρο την γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Το Γερεβάν συγκλονίσθηκε τις τελευταίες ημέρες από σειρά διαδηλώσεων κατά του πρωθυπουργού που κατηγορείται για «παθητικότητα» απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

Η συνοριακή πόλη Γκόρις δεν ζει την πρώτη έξοδο: έχει ήδη υποδεχθεί πρόσφυγες κατά την διάρκεια των προηγούμενων πολέμων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανάμεσα στις δύο σοβιετικές δημοκρατίες, την χριστιανική Αρμενία και το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν.

Μπροστά στο σπίτι της η Λιάνα Σαχακιάν έχει τοποθετήσει ένα τραπέζι με γλυκά. «Το σημαντικό δεν είναι μόνο το φαγητό: είναι η υποδοχή, η ζεστή ατμόσφαιρα. Όταν είδα να φτάνουν τόσοι άνθρωποι, αποφάσισα να κάνω κάτι».

Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε ότι τα δικαιώματα των Αρμενίων στον θύλακα που δόθηκε από την Σοβιετική Ενωση στο Αζερμπαϊτζάν το 1921 «είναι εγγυημένα» αλλά ποιος θα μείνει ουσιαστικά;

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβαν τον Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην κορυφαίο αξιωματούχο στην αρμενική διοίκηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς επιχειρούσε να εγκαταλείψει την περιοχή, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RBC και μάλλον αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς ήδη προσπαθούν να μεταβάλλουν το πολιτιστικό πλαίσιο στην περιοχή αρχίζοντας από τις εκκλησίες.

Η συνοριακή υπηρεσία του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν πρώην κορυφαίο αξιωματούχο της αυτονομιστικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Ρούμπεν Βαρντανιάν, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει στην Αρμενία.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Μπακού και παραδόθηκε σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο Βαρντανιάν, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτικός τραπεζίτης, διετέλεσε επικεφαλής της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Νοέμβριο του 2022 ως τον Φεβρουάριο του 2023.