Η Χίλαρι προηγείται έναντι όλων των υποψήφιων

Πριν καλά καλά τελειώσει το βίντεο με το οποίο η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016, και σε ορισμένες περιπτώσεις πριν καν παιχτεί, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι -επίσημοι και μη- εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση εναντίον της.assets_LARGE_t_420_54493849_type12713
Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ προηγείται έναντι όλων των υποψήφιων αντιπάλων της, ακόμα και εκείνων που δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα

Εξάλλου, σε αυτή την πρώιμη φάση του αγώνα των προκριματικών είναι προτιμότερο να επιτίθενται στον κοινό εχθρό (και ευκολότερο όσο δεν υπάρχει άλλος) παρά να ξεκινήσουν εμφύλιο.
Ο γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, και ένας εκ των τριών επίσημων υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαρακτήρισε τη Χίλαρι ως «το χειρότερο τμήμα της πολιτικής μηχανής της Ουάσιγκτον», καθώς «αντιπροσωπεύει την αλαζονεία της εξουσίας, την κάλυψη των σκανδάλων και την αποτυχημένη ηγεσία με ολέθριες συνέπειες». Την επομένη δε της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της, προβλήθηκε και η πρώτη αντι-Χίλαρι διαφήμιση στην οποία επικρίνεται η εξωτερική της πολιτική ενώ άρχισε και η πώληση προϊόντων με τη στάμπα, «Ελευθερία κι όχι Χίλαρι».
Ο 43χρονος γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο δεύτερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επέλεξε ως όπλο επίθεσης την ηλικία δηλώνοντας πως «το χθες έχει τελειώσει και η Κλίντον έρχεται από το χθες», ενώ ο Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και τρίτος επίσημος «μνηστήρας του χρίσματος» επέλεξε να τη στοχεύσει σε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν την αχίλλειο φτέρνα της – τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών: «Είναι ο κόσμος ασφαλέστερος αφότου η Χίλαρι Κλίντον ολοκλήρωσε τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών;» αναρωτήθηκε για να δώσει μόνος του την απάντηση «προφανώς όχι». Ο Κρουζ ήταν αυτός που κατάφερε το… προληπτικό μήνυμα, αφού αυτές τις ερωτήσεις έθεσε αρκετές ώρες πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Κλίντον την περασμένη Κυριακή.

assets_LARGE_t_420_54493851_type12128

Ο σύζυγος Μπιλ και η κόρη Τσέλσι στηρίζουν με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα της Χίλαρι.

Και λίγες ώρες αργότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. εμφανίστηκε το μήνυμα, «Σταματήστε τη Χίλαρι».
Με όλα τα μέσα
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ρινς Πρίμπους, δήλωσε σε συνέντευξή του πως «χαίρεται που το κόμμα θα έχει αντίπαλο την Κλίντον» τονίζοντας πως «για δεκαετίες, ως άνθρωπος της Ουάσιγκτον, η Κλίντον έχει αφήσει πίσω της ίχνη σκανδάλων, μυστικοπάθειας και αποτυχημένων πολιτικών που δεν μπορούν να λησμονηθούν».

Πριν ξεκινήσουν τη μεταξύ τους μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, οι τρεις υποψήφιοι (από αριστερά) Μάρκο Ρούμπιο, Ραντ Πολ και Τεντ Κρουζ στρέφουν τα πυρά τους κατά του… κοινού τους εχθρού, της Χίλαρι Κλίντον.
Στο «πυρ ομαδόν» κατά Χίλαρι συμμετείχε και ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και αδελφός του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, Τζεμπ Μπους (του οποίου η επίσημη υποψηφιότητα αναμένεται), που προέτρεψε τον κόσμο μέσω twitter να υπογράψει στην online εκστρατεία, Right to Rise to Stop Hillary (Δικαίωμα να Ξεσηκωθούμε για να Σταματήσουμε τη Χίλαρι). Ο Μπους δεν σταμάτησε στις προτροπές, αλλά έκανε κι ένα βίντεο στο οποίο καταγγέλλει την εξωτερική πολιτική Ομπάμα – Κλίντον. «Πρέπει να κάνουμε καλύτερη εξωτερική πολιτική από τους Ομπάμα – Κλίντον των οποίων η πολιτική κατέστρεψε τις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας και ενθάρρυνε τους εχθρούς μας».
Είναι φανερό από τις πρώτες… ομοβροντίες ότι οι αντίπαλοι της Κλίντον θα επικεντρώσουν την κριτική τους κυρίως στη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η Χίλαρι χειρίστηκε την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους μεταξύ των οποίων και του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη.
Στο στόχαστρο των αντιπάλων της μπαίνει και το σκάνδαλο χρηματοδότησης του Ιδρύματος Κλίντον από φοροφυγάδες επιχειρηματίες, στο οποίο προστέθηκαν και οι αποκαλύψεις ότι ξένα κράτη όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν που είχαν τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δώρισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στο Ιδρυμα, την περίοδο που η Χίλαρι κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
Μηνύματα και email
Οι ρεπουμπλικάνοι σκοπεύουν επίσης να εκμεταλλευτούν την αποκάλυψη που έγινε τον περασμένο μήνα ότι η Κλίντον χρησιμοποιούσε τον προσωπικό λογαριασμό της και σέρβερ για να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την εποχή που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αντί να χρησιμοποιεί τον επίσημο λογαριασμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κάθε αλληλογραφία της, όπως ορίζουν οι κανονισμοί ασφαλείας. Την έχουν ήδη κατηγορήσει ότι έσβησε χιλιάδες emails με τη δικαιολογία ότι ήταν προσωπικά, οπότε η γραμμή επίθεσης που χαράσσεται είναι ότι είναι «μυστικοπαθής» και ανειλικρινής.
Τα άλλα τρωτά της σημεία, σύμφωνα με τους αντιπάλους της, τα οποία και σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι, ακόμα και Δημοκρατικοί, θεωρούν ότι είναι μία απόμακρη φιγούρα, αποκομμένη από τον απλό κόσμο, μια γυναίκα που ζει στον κόσμο των ιδιωτικών αεροπλάνων και των σοφέρ – η ίδια έξαλλου έχει παραδεχτεί πως έχει να οδηγήσει 19 χρόνια.
Τέλος, η Χίλαρι Κλίντον έχει να αντιμετωπίσει δύο μειονεκτήματα για τα οποία δεν μπορεί να κάνει και πολλά, το γεγονός ότι σπανίως στην ιστορία κερδίζει τις εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά το ίδιο κόμμα και ότι δύσκολα κερδίζει τις εκλογές ο υποψήφιος που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον απερχόμενο πρόεδρο αν ο πρόεδρος έχει ποσοστά δημοφιλίας κάτω από 50%. Και η δημοτικότητά του Ομπάμα κινείται αυτήν την εποχή στο 45%.
Ωστόσο, η Κλίντον προηγείται των Κρουζ και Πολ με 9 και δέκα μονάδες αντιστοίχως, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ράσμουσεν. Επίσης προηγείται και του κυβερνήτη του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόλκερ -που αναμένεται ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα- αλλά και του Τζεμπ Μπους, ο οποίος αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητά του, προηγείται μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων με δεύτερο τον Γουόλκερ.
Με διαφορετική προεκλογική τακτική
Ξανασυστήνεται στο κοινό ως γυναίκα της διπλανής πόρτας
Μελετώντας τα λάθη της εκστρατείας της το 2008, απ’ όπου εμφανίστηκε με την άνεση του αδιαμφισβήτητου φαβορί μέχρι που χτύπησε ο «τυφώνας» Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, με επικεφαλής της εκστρατείας της τον Τζον Ποντέστα, προσωπάρχη του Μπιλ Κλίντον και σύμβουλου του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να «ξανασυστηθεί» στους ψηφοφόρους, παρουσιάζοντας ένα πιο… γήινο προφίλ.
Η εκστρατεία της θα είναι σε «προσωπική κλίμακα» για να μετριάσει την εικόνα πως παραμένει αποκομμένη στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον, οπότε για αρχή τουλάχιστον, επέλεξε μικρές συγκεντρώσεις-συναντήσεις με καθημερινούς ανθρώπους.
Ξεκίνησε τις εμφανίσεις της από τη μικρή κοινότητα του Μοντιτσέλο στην Αϊόβα, όπου πέρασε από το τοπικό κολέγιο, μιλώντας σε «πηγαδάκια» φοιτητών και καθηγητών.
Στη συνέχεια, πήγε στο Λε Κλερ, στην ίδια Πολιτεία όπου είχε συνομιλίες επίσης με μικρό αριθμό ατόμων σε καφετέρια. Πέρασε και από συνεργείο αυτοκινήτων που λειτουργεί ως εργαστήριο τοπικής τεχνικής σχολής, ενώ συναντήθηκε και με τον ανεξάρτητο δήμαρχο του Λε Κλερ, τον Μπομπ Σκάνελ, που δήλωσε ψηφοφόρος της.
Εξίσου χαμηλό προφίλ κρατά, προς το παρόν, και στη χρηματοδότηση της εκστρατείας της. Σκοπεύει να αποφύγει τα μεγάλα γκαλά με «χορηγούς», σαν εκείνα που βρίσκονται στο πρόγραμμα του Τζεμπ Μπους. Η αρχική χρηματοδότηση της εκστρατείας της για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα γίνει με μικρές δωρεές από το Διαδίκτυο και, ακόμη, δεν θα δέχεται χρηματοδότηση για τις γενικές εκλογές. Ο -συγκριτικά, μετριοπαθής- στόχος που έχει θέσει το επιτελείο της είναι τα 100 εκατ. δολάρια, που θεωρείται ότι μπορούν να συγκεντρωθούν χωρίς μεγάλη δυσκολία.
Σκοπεύει επίσης να μην κάνει το λάθος του 2008 και να «σνομπάρει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επέλεξε τον 35χρονο Ρόμπι Μουκ ως διευθυντή της καμπάνιας της, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους στην εκμετάλλευση της… τεχνολογίας σε ό,τι αφορά στην πολιτική. Ηδη έχει στείλει ανθρώπους που θα οργανώσουν τα μέσα δικτύωσης στην Αϊοβα, στο Νιου Χάμσαϊρ, στη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα – πολιτείες «κλειδιά» στις προκριματικές.
To κρυφό χαρτί
Το άλλο δυνατό της «όπλο» ονομάζεται Κριστίνα Σέικ. Είναι η γυναίκα που έκανε τη Μισέλ Ομπάμα να χορέψει, να βγει σε εξώφυλλα διάσημων περιοδικών, να παρευρεθεί σε τοκ σόου με πολύ επιτυχημένο τρόπο, να ψωνίσει σε σούπερ μάρκετ και να φυτέψει λαχανικά στον κήπο του Λευκού Οίκου. Κι όταν η Μισέλ έγινε η «μαμά» του έθνους, της πρόσθεσε και λίγη λάμψη, κανονίζοντας να κάνει μια εμφάνιση στα Οσκαρ το 2013 και να ποζάρει για το εξώφυλλο του περιοδικού Vogue.
Η αποστολή της τώρα ως διευθύντρια επικοινωνίας της Κλίντον θα είναι να τη μετατρέψει από κάποια που «είναι αρκετά συμπαθητική», όπως είχε πει κάποτε γι’ αυτή ο Ομπάμα, σε ηγέτη που εκπέμπει αληθινή ζεστασιά.
Και τα πρώτα δείγματα μοιάζουν ενθαρρυντικά, καθώς η Κλίντον, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές της Σέικ, αστειεύτηκε ακόμη και για πρόσφατο σκάνδαλο με τα mail της: «Νέα γυναίκα, νέα μαλλιά και νέα ηλεκτρονική διεύθυνση!» είπε ειρωνευόμενη τον εαυτό της.