Κούβα: Ανοικτές δημοτικές εκλογές

Οι Κουβανοί ψηφίζουν σήμερα στις δημοτικές εκλογές που έχουν χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση “πράξη αληθινής δημοκρατίας” και στις οποίες είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι δύο αντιπολιτευόμενοι.DAILY LIFE IN HAVANA

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί ηλικίας άνω των 16 ετών, από έναν συνολικό πληθυσμό 11,1 εκατομμυρίων, καλούνται να εκλέξουν, δι’ ανατάσεως της χειρός σε συνοικιακές συνελεύσεις, 12.589 δημοτικούς συμβούλους μεταξύ περίπου 30.000 υποψηφίων.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να υπερασπισθούν μ’ αυτή την “πράξη αληθινής δημοκρατίας” το “δικαίωμα των Κουβανών να οικοδομήσουν μια κοινωνία πιο δίκαιη, χωρίς παρεμβάσεις ούτε κηδεμονίες οποιουδήποτε είδους”, σύμφωνα με μια ανακοίνωση η οποία αναγνώσθηκε κατά την έναρξη της ψηφοφορίας στις 07:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Κύπρου).

“Για όλους εμάς είναι η στιγμή να επαναβεβαιώσουμε περισσότερο παρά ποτέ (…) τη δέσμευσή μας με την επανάσταση”, δήλωσε στην τηλεόραση η αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου Μερσέντες Λόπες Ασέα, υπογραμμίζοντας πως η ψηφοφορία συμπίπτει με την 54η επέτειο της “νίκης του λαού” κατά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961.

Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία δεν αναφέρθηκε από τον επίσημο κουβανικό Τύπο, δύο αντιπολιτευόμενοι –ο δικηγόρος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ιλντεμπράντο Σαβιάνο, 65 ετών, και ένας πληροφορικός, ο Γιούνιελ Λόπες, 26 ετών– περιλαμβάνονται στους καταλόγους των υποψηφίων σε δύο κοινότητες της Αβάνας. “Είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση”, δήλωσε σήμερα ο Σαβιάνο, σύμφωνα με τον οποίο οι δύο υποψήφιοι κάνουν φανερό πως η κυβέρνηση  “έχει χαλαρώσει τα λουριά της εξουσίας”.

Η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική στην Κούβα, όμως οι υποστηρικτές της κυβέρνησης καλούν όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν εντατική εκστρατεία προς την κατεύθυνση αυτή.