ΕΕ: «Εταιρεία» περιορισμένης ευθύνης  και ικανότητας

 

Πώς θα επηρεάσουν την Τουρκία όταν δεν μπορούν να ελέγξουν τα κράτη μέλη τους;

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Σε Κύπρο και Ελλάδα,  όπως και σε άλλες δυτικές χώρες, οι ειδήσεις περνούν από κόσκινο .Αφού λοιπόν κοσκινιστούν καλά,  μεταδίδονται χωρίς τις ουσιαστικές λεπτομέρειες των πραγματικοτήτων και των αρνητικών γεγονότων που εκτυλίσσονται δραματικά σε χώρες μέλη της Ε.Ε. ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και των κάκιστων χειρισμών της ελίτ των Βρυξελλών.

Την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζήτησαν στη Νέα Υόρκη το θέμα της επανέναρξη των υπό την αιγίδα των ΗΕ διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με την τελευταία να τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο προς υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας.

Σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωνε πως συζήτησαν για την επανέναρξη των υπό την αιγίδα των ΗΕ διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, που είναι κρίσιμης σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης  μεταξύ των κοινοτήτων.

Βέβαια απέφυγε να προσεγγίσει στις σωστές διαστάσεις του  το κυπριακό που είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής  και έκανε  λόγο για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης», λες και ένα διεθνές πρόβλημα επιλύεται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Είναι εκπληκτικό  πως οι εταίροι μας στην Ε.Ε.  λένε και υπόσχονται πολλά, όμως δεν έχουν την ικανότητα όχι μόνο  να επηρεάσουν την Τουρκία αλλά ούτε και χώρες μέλη τους. Η Ευρώπη σείεται από αναταράξεις και η κάθε χώρα προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της. Η αλληλεγγύη υπέρ της Ουκρανίας άρχισε να ξεφουσκώνει και δυναμώνουν οι φωνές εναντίον του πολέμου.

Φαίνεται πως ο «μήνας του μέλιτος» του Ζελένσκι τερματίζεται άδοξα και η μια χώρα μετά την άλλη προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται στις εθνικές τους οικονομίες αφήνοντας τους ηγέτες των Βρυξελλών να λένε τα δικά τους …παρατράγουδα.

Την εβδομάδα που πέρασε κορυφώθηκε η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας, από τη μία πλευρά, και Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας από την άλλη, σημαίνοντας συναγερμό τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Η κρίση στις σχέσεις των τεσσάρων χωρών κλιμακώθηκε  μετά την προκλητική απόφαση του Κιέβου να καταθέσει αγωγή εναντίον τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO)  ως απάντηση στην απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Jan Krzysztof Ardanowski ανέφερε ότι το Κίεβο «παίζει ένα περίεργο και δυσνόητο παιχνίδι γύρω από την κατάσταση των σιτηρών»!

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawiecki, …φίλος του Ζελένσκι, πρόσθεσε με έμφαση:

«Δεν θα ακούσουμε το Βερολίνο, δεν θα ακούσουμε την Φον ντερ Λάιεν, τον Τουσκ ή τον Βέμπερ! Θα το κάνουμε αυτό γιατί είναι προς το συμφέρον του Πολωνού αγρότη!».

Το Κίεβο ωστόσο έριξε και άλλο λάδι στην φωτιά. Η Ουκρανία απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρεμμυδιών και μήλων από την Πολωνία, καθώς και αυτοκινήτων από την Ουγγαρία ως απάντηση στην απαγόρευση των ουκρανικών αποστολών σιτηρών.

Πριν το Κίεβο υλοποιήσει την απειλή του, οι τρεις χώρες επέκτειναν το εμπάργκο γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία!

Δεν είναι η πρώτη φορά που Πολωνία και Ουκρανία συγκρούονται άσχημα γεγονός που δείχνει πως η φιλία μεταξύ των δύο χωρών έχει εξαντληθεί και η ολική ρήξη είναι θέμα χρόνου.

H Oυκρανία καταθέτει αγωγή κατά Πολωνίας-Ουγγαρίας-Σλοβακίας στον ΠΟΕ

Σύμφωνα με συνέντευξη του Ουκρανού υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Γεωργίας και Εμπορικού Επιτετραμμένου της Ουκρανίας Ταράς Κάσκα που δημοσιεύεται στο Politico, η Ουκρανία θα καταθέσει αγωγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την άρνησή τους να άρουν τις απαγορεύσεις εισαγωγής ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Απείλησε ακόμα  ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να απαντήσει απαγορεύοντας την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία.

Οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν ως στόχο την προστασία των αγροτών τους από την αύξηση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μετά τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ρόλος της ΕΕ

Ειδικά το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάσχεση της ροής ουκρανικών σιτηρών, έστω για τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, εν όψει των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου που εμφανίζονται αμφίρροπες και στις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη την στήριξη της αγροτικής εκλογικής βάσης.

Οι τρεις χώρες της κεντρικής Ευρώπης στασίασαν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε την περασμένη  Παρασκευή να επιτρέψει την πώληση ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας με την σειρά τους να επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις.

Πολωνικό όχι για ένταξη στην Ε.Ε.

 Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε στο TVN24 ότι η Πολωνία δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

“Η Βαρσοβία δεν θα συμφωνήσει με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έως ότου εκπληρωθούν οι «κατάλληλες προϋποθέσεις» συγκρίσιμες με τις προϋποθέσεις που κάποτε έπρεπε να εκπληρώσει η Πολωνία.

Ο Τέλους υπενθύμισε ότι οι όροι που «επιβλήθηκαν» στην Πολωνία ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΕΕ το 2004 ήταν πολύ σκληρές.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις  τρεις χώρες της ΕΕ, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία, να αποσυρθούν από την πλατφόρμα συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών.

Η αντιπαράθεση των κρατών αυτών με την Ουκρανία υποδηλώνει ότι οι πληθυσμοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι έτοιμοι να στηρίζουν ατελείωτα το Κίεβο.

Η Ουγγαρία όχι μόνο επέκτεινε το εμπάργκο στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα, αλλά απαγόρευσε επιπλέον την εισαγωγή 25 ακόμη προϊόντων που δεν είχαν συζητηθεί προηγουμένως.

Διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Την ίδια ώρα οι καλλιεργητές σιτηρών και οι μεταποιητές γεωργικών προϊόντων στην Βουλγαρία πραγματοποίησαν διήμερες διαδηλώσεις, σε πανεθνικό επίπεδο, μετά την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών τροφίμων και προϊόντων από το βουλγαρικό κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια και οι διαδηλώσεις τερματίστηκαν.

Όχι άλλα όπλα στην Ουκρανία, λέει  τώρα ο Πολωνός πρωθυπουργός

Περί τα τέλη αυτής της βδομάδας το ρήγμα μεγάλωσε με την Πολωνία να δηλώνει ότι θα διακόψει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για να εστιάσει στη δική της άμυνα.Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ματέους Μοραβιέτσκι. «Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, επειδή τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Βαρσοβία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο παρά τις διαφωνίες τους για τις εξαγωγές σιτηρών, λίγες ώρες αφότου η Βαρσοβία κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη.

Είναι σαφές πως οι σχέσεις των δύο χωρών οδεύουν προς διάρρηξη και πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα ακόμα και για την μεταφορά δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία καθώς η Πολωνία είναι ο σημαντικότερος μεταφορικός κόμβος λόγω της γειτνίασης της με το Λβιβ.

Η νέα κρίση στις σχέσεις Ουκρανίας και Πολωνίας, ξεκίνησε μετά την καταγγελία κατά της Βαρσοβίας από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι, ότι η Πολωνία παίζει «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών «και το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα»!

Η Πολωνία είναι μια από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης των ρωσόφωνων περιοχών που καταπιέζονταν από το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022.

Η διαμάχη Κιέβου Βαρσοβίας είναι μόνο η αρχή: Η Βαρσοβία σε περίπτωση διάλυσης της Ουκρανίας «καλοβλέπει» το ενδεχόμενο η δυτική πολωνόφωνη Ουκρανία να επανενωθεί με την Πολωνία από την οποία αποσχίστηκε το 1945 και εντάχθηκε στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Αυτές οι αντιπαραθέσεις εντός Ε.Ε. αποσιωπούνται από τα συστημικά ΜΜΕ σε Κύπρο και Ελλάδα. Αποκρύβονται οι αλήθειες  για το τι πραγματικά  συμβαίνει εντός της Ε.Ε. Γιατί αρκεί ένας σπινθήρας  να επεκταθεί η «πυρκαγιά» κατά του πολέμου στην Ουκρανία τον οποίον ξεκίνησαν οι ΗΠΑ προκειμένου να περικυκλώσουν την Ρωσία. Οι ηγέτες της  Ε.Ε. υποτάχθηκαν στις ΗΠΑ έπαιξαν και έχασαν. Τώρα θα κληθούν να λογοδοτήσουν  στους λαούς τους γιατί η Ρωσία δεν πρόκειται να ηττηθεί ποτέ.

Η προσφώνηση του Προέδρου στη Γ.Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνηση του στην σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ έστειλε ένα γενικόλογο μήνυμα ειρήνης αλλά δεν τόλμησε να το αποτελειώσει .Μίλησε για την τουρκική εισβολή, τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου χωρίς να κατονομάσει τους κύριους ένοχους για το κυπριακό που είναι σύμφωνα με όλα τα έγγραφα, απόρρητα και μη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Κατά την παραμονή του στην Ν.Υόρκη έσπευσε να συναντηθεί με την αλήστου μνήμης Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ   και άλλους αξιωματούχους της Δύσης αποφεύγοντας συναντήσεις με  τους επικεφαλείς της Ρωσικής διπλωματίας οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία και να συνεχίσουν να μας υποστηρίζουν στο Σ.Ασφαλείας.

Δυστυχώς και η Κύπρος συνεχίζει να «πυροβολεί» τα πόδια της υπακούοντας πειθήνια στις υποδείξεις των ΗΠΑ και των υποταγμένων ηγετών  της Ε.Ε.