Αιχμάλωτοι των λαθών τους  οι ηγέτες της Ε.Ε.

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Ένας στους τέσσερις πολίτες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα ουσιώδη αγαθά διατροφής και συντήρησης, ούτε  και πρόσβαση στον τομέα της υγείας.  Το 1/3 των Ευρωπαίων πολιτών πεινά και δεν λαμβάνονται μέτρα  καταπολέμησης της μιζέριας και της φτώχειας.

Ωστόσο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Ευρωβουλής για την κατάσταση της ΕΕ, η οποία έγινε στο Στρασβούργο την Τετάρτη, πήρε ένα πινέλο και τα έβαψε όλα ρόδινα.

Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν ήταν καθαρά προεκλογική καθότι  αγωνιά για την επανεκλογή της   στο ύπατο αυτό αξίωμα. Καμιά αναφορά στα κακώς έχοντα, στην φτώχεια στην εξαθλίωση, στα ψηλά επιτόκια που οι πολίτες εξαναγκάζονται από τις τράπεζες να ξεσπιτωθούν .Ούτε καν έθιξε το ζήτημα της διαφθοράς και συγκεκριμένα του σκανδάλου με το Κατάρ με τον χρηματισμό  ευρωβουλευτών  στο οποίο δεν εμπλέκεται  μόνο η Εύα Καϊλή αλλά και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΚ και της Ε.Ε. Απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί και στις σκιές που αιωρούνται πάνω από την ίδια για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Επιδερμικά θίχτηκε το καυτό θέμα του μεταναστευτικού το οποίο πλήττει τις χώρες του νότου και κυρίως την Κύπρο όπου εξελίσσεται σε δεύτερο εθνικό ζήτημα. Βουλιάζουν  από τις μαζικές ροές των παράνομων μεταναστών Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, αλλά οι ηγέτες της Ε.Ε. κάνουν λόγο για διεύρυνση και κουραφέξαλα.

Μια ομιλία μακριά και σε πλήρη διάσταση με τους πολίτες,  χωρίς αυτοκριτική,  μισές αλήθειες και απόκρυψη των πραγματικοτήτων.

Φιλοπόλεμες ιαχές

Το  πιο ανησυχητικό όμως , ήταν η αναφορά της φον ντερ Λάιεν για την Αφρική. Ένα σημείο το οποίο κανένας ευρωβουλευτής ή άλλος αξιωματούχος δεν σχολίασε  ήταν η σαφής απειλή της προέδρου της Κομισιόν πως η ΕΕ θα επιδείξει και στην Αφρική την ίδια αποφασιστικότητα όπως έδειξε και στην Ουκρανία. Δηλαδή θέλουν να ανοίξουν ένα νέο πόλεμο κατά των χωρών της Αφρικής οι οποίες εκδίωξαν τους πρώην αποικιοκράτες τους και κυρίως την Γαλλία που απομυζούσαν μέχρι πρόσφατα τον πλουτοπαραγωγικό τους πλούτο.

Το αφήγημα περί σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών σε χώρες της Αφρικής είναι τόσο διάτρητο όσο και η υπόληψη και αξιοπιστία των ηγετών της Ε.Ε.

Ενώ  καταδικάζεται η ανατροπή προέδρων των Αφρικανικών χωρών στο Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο,  Νίγηρα ,  Γκαμπόν και αλλού,  αποσιωπούν το γεγονός πως είναι με πραξικόπημα που βρίσκονται στην εξουσία οι σημερινοί ηγέτες της Ουκρανίας. Ένα πραξικόπημα  το οποίο οργάνωσαν οι Αμερικανοί με την προκλητική καθοδήγηση της τότε και νυν υφυπουργού Εσωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ και του τότε πρέσβη στο Κίεβο (και μετέπειτα στην Ελλάδα)  Τζέφρι  Πάιατ. Παρανοϊκή λογική. Όταν οργανώνουν ανατροπές κυβερνήσεων οι Αμερικανοί  είναι δημοκρατία και όταν οι ντόπιοι ανατρέπουν τους εγκάθετους των Δυτικών είναι παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών.

Η κα φον ντερ Λάιεν δεν υπάρχει αμφιβολία  ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Όχι βέβαια των πολιτών της Ε.Ε. αλλά  των ιμπεριαλιστικών κύκλων της Δύσης.  Η Ευρώπη αιμορραγεί! Δεν αντέχει να χρηματοδοτεί και άλλο πόλεμο. Πακτωλός δισεκατομμυρίων δίνεται ως στήριξη στην Ουκρανία από τα ταμεία της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Δεν είναι από τις τσέπες της φον ντερ Λάιεν που στηρίζεται ο πόλεμος κατά της Ρωσίας αλλά από τους φορολογούμενους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. οι οποίοι πλέον λιμοκτονούν  και ζητούν να επικρατήσει η ειρήνη και όχι να ξεκινήσουν ένα νέο πόλεμο.

Οι  λαοί πρέπει να ξεσηκωθούν και να ματαιώσουν τα νέα φιλοπόλεμα σχέδια τους.

Νέο χάδι προς την  Τουρκία και η δημοκρατία που αιμορραγεί

Την ίδια ώρα, η  Έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία που ψηφίστηκε την Τετάρτη είναι ένα ακόμα δείγμα γραφής των δύο μέτρων και δύο σταθμών .

Η συνήθης  τακτική των υποκριτών και Φαρισαίων.

Κανένα μέτρο, καμιά κύρωση κατά των ενεργειών της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου. Λόγια, λόγια  και φραστικές υποδείξεις.

Ναι μεν   στην παράγραφο 36 του ψηφίσματος  ουσιαστικά ακυρώνει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο της προσφέρει μια ειδική σχέση μέσα από την οποία  θα αποκομίσει κέρδη (αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης, βίζα και άλλα) αλλά χωρίς τη δέσμευσή της για κάποιες υποχρεώσεις όπως στο Κυπριακό και το κράτος δικαίου.

Οι προσεκτικοί ελιγμοί προς την Άγκυρα αφορούν την επικύρωση από την Τουρκία  της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ γι’ αυτό και οι ήπιες αναφορές για την κατάσταση στο κράτος δικαίου στο εσωτερικό της χώρας, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι εναντίον των Ρώσων υπηκόων.

Ενώ κόπτονται για την δημοκρατία και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ οι ηγέτες της Ε.Ε. εφαρμόζουν εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των  Ρώσων πολιτών που διαβιούν σε χώρες της Ε.Ε. Στην Κύπρο για παράδειγμα έχουν μπλοκαριστεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των Ρώσων ακόμα και οικιακών βοηθών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπως τις σπουδές των παιδιών τους, εξόφληση δανείων και άλλες βασικές ανάγκες τους.

Οι κοντόφθαλμοι ηγέτες της ΕΕ είναι εγκλωβισμένοι και αιχμάλωτοι των λαθών τους. Δεν κάνουν ούτε ένα βήμα χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ. Έχουν μετατραπεί σε θλιβερές ορτινάντζες του υπερήλικα  Μπάιντεν και των γερακιών της Ουάσιγκτον. Υποτελείς και καθοδηγούμενοι υπέρ ενός πολέμου που απειλεί να εξελιχθεί σε όλεθρο κατά της ανθρωπότητας. Όμως η κα φον ντερ Λάιεν μιλά σαν να ζει μέσα σε ροζ συννεφάκια όπου οι πολίτες λες και ζουν μέσα στην ευμάρεια και τον πλούτο.

Δεν μπορούν να αντιληφθούν πως χωρίς τη Ρωσία δεν υπάρχει Ευρώπη. Γιατί είναι συγκοινωνούντα αγγεία. Χωρίς τη Ρωσία η Ευρώπη κινδυνεύει να διαιρεθεί  και να διαλυθεί εις τα εξ’ ων συνετέθη . Η Ρωσία όμως μπορεί και χωρίς την Ε.Ε. και το αποδεικνύει. Ήδη αυξάνει τους συμμάχους της και συνομολογεί νέες συμφωνίες. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το τελευταίο χαρτί των ηγετών της ΕΕ και το ηχηρό μήνυμα θα το πάρουν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να αντέξουν άλλο την φτώχεια και την εξαθλίωση για χάριν των διεφθαρμένων ηγετών της Ουκρανίας.