Τάταρος μουσουλμάνος ο νέος ΥΠΑΜ Ουκρανίας

Ο Τατάρος και μουσουλμάνος Ουμέροφ αντικατέστησε τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο οποίος αποπέμφθηκε μετά τις συνεχείς ήττες του ουκρανικού στρατού τους τελευταίους δέκα μήνες.

«Καλώς ήλθατε υπουργέ», είναι το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας στο Χ (Twitter) μετά την έγκριση του διορισμού του Ουμέροφ από την συντριπτική πλειοψηφία του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές ενέκριναν την αντικατάσταση του Ρέζνικοφ την Δευτέρα αφού υπέβαλε την παραίτηση του μετά την απόφαση του Ζελένσκι να τον απομακρύνει.

Όταν ο Ζελένσκι πρότεινε τον Ουμέροφ, έναν Τατάρο της Κριμαίας, είπε ότι χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης με τον στρατό και την κοινωνία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εισήλθε στον 19ο μήνα της.

«Το να ηγείσαι του αμυντικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία είναι μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ. «Αναμένουμε ότι ο νέος υπουργός θα αναλάβει γρήγορα τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του αμυντικού τομέα».

Πριν τον διορισμό του, ο Ουμέροφ, ο οποίος ομιλεί Αγγλικά και Τουρκικά, ήταν επικεφαλής του κύριου φορέα ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας, του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, για περίπου ένα χρόνο.

Του πιστώθηκε η αναδιοργάνωση του θεσμού και η επανεκκίνηση των προσπαθειών για την πώληση ζημιογόνων κρατικών εταιρειών σε ιδιώτες επενδυτές παρά τον πόλεμο.