Ορίστηκε η συνάντηση Προέδρου με ΓΓ ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη

Έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη και η ημερομηνία της συνάντησης θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τον καθορισμό κοινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον κ. Γκουτέρες, στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει, όπως είπε ο Εκπρόσωπος κάτι νεότερο.

Ο κ. Λετυμπιώτης προέβη σε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις για το Κυπριακό μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις επαφές του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ για την Πύλα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, και πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές, σύμφωνα και με την ομόφωνη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οτιδήποτε θέτει σε αμφισβήτηση ή διαφοροποιεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το θέμα καθορισμού κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον ΓΓ των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο. «Εχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ. Η ημερομηνία της συνάντησης θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε σε επαφή», σημείωσε. «Αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως πει είναι ότι μια τέτοια κοινή συνάντηση θα είναι χρήσιμη ως προς την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και μόλις οριστικοποιηθούν και οι συναντήσεις και οι ημερομηνίες θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας χθες, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ενημερώθηκε εκτενώς από τον Έλληνα ομόλογο του, και το Κυπριακό ήταν μέρος της συζήτησης. «Συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ως σημείο αναφοράς τίθεται η Νέα Υόρκη. Επίσης, συζητήθηκαν και τα τελευταία επεισόδια στην Πύλα», κατέληξε.