Κάθοδος Γιέτζια στην Κύπρο ενόψει συναντήσεων με ηγέτες τη Δευτέρα

Στην Κύπρο φθάνει το βράδυ της Κυριακής ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για την Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική, Μιροσλάβ Γιέτζια και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Γιέτζια θα βρίσκεται στο νησί ως τις 29 του μήνα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. Μετά θα συναντήσει και τον Τ/κ ηγέτη.

Η Βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Γιέτζια θα συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους σε χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τους εκπροσώπους τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι η δημιουργία προοπτικής για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα διαβιβάσει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά μας για έναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα.

Σημείωσε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι ο διορισμός απεσταλμένου για το Κυπριακό θα έχει ψηλή προστιθέμενη αξία στην όλη προσπάθεια και παραπέμπει και στην αναφορά για το θέμα στις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι αναμφίβολα θα υπάρξει συζήτηση και για τα τελευταία περιστατικά στην Πύλα, σημειώνει όμως ότι δεν επιθυμεί η ε/κ πλευρά να υπάρξει αποπροσανατολισμός από τον στόχο που είναι η δημιουργία προοπτικής για επανεκκίνηση του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ ο κ. Γιέτζια θα έχει συνάντηση με τους ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι βρίσκονταν στην νεκρή ζώνη στην Πύλα και δέχθηκαν επίθεση από άνδρες του κατοχικού καθεστώτος.

Δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσον ο ίδιος θα θελήσει να επισκεφθεί την νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση εκεί. Υπάρχει πάντως και η δυνατότητα ο αξιωματούχος των ΗΕ να κατοπτεύσει την περιοχή ενόσω θα βρίσκεται στο ελικόπτερο των Ηνωμένων Εθνών που θα τον μεταφέρει την Τρίτη από τη Λευκωσία στην Αμμόχωστο για επίσκεψη εκεί, με τη συνοδεία Σλοβάκων ειρηνευτών.

Ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ θα παρακαθίσει και σε σύσκεψη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ, και με την ομάδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, προκειμένου για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.