Η Μόσχα προειδοποιεί Μολδαβία:«Μην στηρίζετε την Ουκρανία γιατί θα βυθιστείτε στην ίδια άβυσσο

Η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η Μολδαβία δεν πρέπει να υποστηρίζει υπερβολικά την Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή. 

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω το επίσημο Κισινάου να μην εμπλακεί υπερβολικά στη διαδικασία “υποστήριξης” της Ουκρανίας, καθώς κάτι τέτοιο όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα θα καταστήσει τη Μολδαβία συνένοχο στα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι παρά το ουδέτερο καθεστώς που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Μολδαβίας, η Δύση «συνεχίζει να παρασύρει ενεργά» τη χώρα στην ουκρανική σύγκρουση.

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει το επίσημο Κισινάου για τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων βημάτων», επισήμανε η διπλωμάτης.

«Όλοι οι λογικοί Μολδαβοί πολιτικοί που νοιάζονται για το μέλλον του κράτους τους κρούουν κυριολεκτικά τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο, οι Μολδαβικές αρχές συνεχίζουν να τραβούν τη χώρα στην άβυσσο, όπου βρίσκεται ήδη η γειτονική Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης ότι η Ρωσία σημειώνει τη σταδιακή μετατροπή της Μολδαβίας σε «λογιστικό εξάρτημα του καθεστώτος του Κιέβου».

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και της ΕΕ και με δικά τους έξοδα, διεξάγονται ενεργές εργασίες για τη βελτίωση των κρίσιμων σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών της Μολδαβίας. Με εντυπωσιακή συχνότητα, Αμερικανοί επιθεωρητές αξιολογούν τη δυνατότητα υποδοχής αεροσκαφών μεγάλου φορτίου στο αεροδρόμιο του Κισινάου», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Απαγόρευση της ελευθερίας του λόγου

Επιπλέον, η Μ.Ζαχάροβα επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Μολδαβία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Ουκρανία «στο θέμα της ελευθερίας του λόγου».

«Εκτός από την επέκταση των εξουσιών των τοπικών ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές πρακτικές στη μάχη κατά των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος, η Μολδαβία είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα ακόμη εργαλείο για την καταστολή της διαφωνίας στον δημόσιο χώρο. Στις 18 Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Παράλληλα, το Κισινάου δεν κρύβει ότι το έργο της νέας δομής θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της “ρωσικής προπαγάνδας”», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι οι Μολδαβικές αρχές, «παραβιάζοντας κατάφωρα όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις τους στον τομέα της διασφάλισης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, έχουν ήδη αποστειρώσει πλήρως τον χώρο της πληροφόρησης από ρωσικούς και τοπικούς πόρους των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται εκτός του ελέγχου τους».

«Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες των φιλοδυτικών και ουκρανικών μέσων ενημέρωσης στη Μολδαβία, τα οποία χειραγωγούν ελεύθερα την κοινή γνώμη και επιβάλλουν απροκάλυπτα αντιρωσικά αφηγήματα χωρίς κανέναν περιορισμό, δεν περιορίζονται με κανέναν τρόπο και είναι απίθανο να δεχθούν κριτικές αξιολογήσεις του υπό ίδρυση κέντρου», κατέληξε η διπλωμάτης.