Από την «παρωδία» των ύβρεων στην αυταρχική επίθεση

Το ζήτημα που προέκυψε στο Υπουργείο Υγείας με την   Υπουργό  να υιοθετεί κακοήθειες και ύβρεις μέσων κοινωνικής  δικτύωσης εναντίον της Γ.Δ. είναι πρωτίστως πολιτειακό. Η κα.Κανάρη μετά τις αυταρχικές ενέργειες της θα έπρεπε να παυθεί εντός  24 ωρών. Ή έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος γκάγκστερ.

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Την ώρα που ο τομέας της Υγείας βρίσκεται  βραχυκυκλωμένος στη δίνη σοβαρών προβλημάτων, συμφερόντων και σκοπιμοτήτων η επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας κα.  Πόπη Κανάρη περί άλλα τυρβάζει. Αντί να σηκώσει μανίκια και σε συνεργασία με τους υφισταμένους της να δώσουν την δέουσα σημασία για την επίλυση των προβλημάτων,  κήρυξε «πόλεμο» κατά της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη. Επιδίωξε  παράλληλα να στήσει ένα είδος Ιεράς Εξέτασης προκειμένου να την αφορήσει, να την μειώσει και να την εξευτελίσει. Αφορμή τα όσα κυκλοφορούσαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο   στο διαδίκτυο και στόχευαν στη σπίλωση του ονόματος και του κύρους  της κας Χριστίνας Γιαννάκη.

Το σκηνικό που στήθηκε αρκούντως προσβλητικό και εκτός των νομικών και θεσμικών πλαισίων προκαλεί πλείστα ερωτηματικά τα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι θεσμοί του κράτους και κυρίως ο Πρόεδρος ο οποίος διόρισε την    Υπουργό  Υγείας τα κίνητρα της οποίας φαίνεται να έχουν πάθει αφλογιστία . Γιατί από κατήγορος έχει γίνει η ίδια κατηγορούμενη για το μένος και την εμπάθεια της εναντίον μια αξιόλογης κρατικής αξιωματούχου η οποία εδώ και χρόνια από την θέση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας δίνει το άπαν των δυνάμεων της για να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασθενείς και ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της.

Δεν είμαστε συνήγοροι ούτε της κας Γιαννάκη ούτε οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού. Το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτειακό και η έννομη τάξη και οι θεσμοί έχουν τρωθεί  από τις αυταρχικές ενέργειες της Υπουργού Υγείας κατά τρόπο που πλήττει και τον ίδιο τον Πρόεδρο που την διόρισε σε αυτό το νευραλγικό υπουργείο.

Από πότε μια Υπουργός υιοθετεί έμμεσα  την κάθε κακοήθεια ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης το οποίο υβρίζει σκαιώς  όποιον δεν του γεμίζει το μάτι, ή υποκινείται από τρίτους για να διαβάλλει; Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται στο υβρεολόγιο αλλά στο σεβασμό των θεσμών τους οποίους η κα Υπουργός περιφρόνησε.

Η κα Κανάρη φαίνεται να είχε προηγούμενα με την Γ.Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Ήταν και η ίδια υποψήφια για την θέση της Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας μαζί με άλλους τρεις. Όταν οι άλλοι υπέβαλαν προσφυγή κατά της προαγωγής της κας Γιαννάκη στη θέση της Γ.Διευθύντριας   το Ανώτατο την απέρριψε. Τώρα   ως προϊσταμένη του Υπουργείου Υγείας η κα Κανάρη επανήλθε προκειμένου ετσιθελικά να επιβάλει  τη θέση της περιφρονώντας θεσμούς και νομιμότητες.

Τα γεγονότα είναι αρκούντως σοβαρά και ο Πρόεδρος θα έπρεπε ήδη να τοποθετηθεί. Και όχι μόνο. Όλοι πρέπει να τοποθετηθούν και να απαντήσουν: Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος γκάνγκστερ που παραπέμπει σε αυταρχικά καθεστώτα;

Καλύτερα να πάει σπίτι της  η Υπουργός

Τα γεγονότα που δικαιολογούν την άμεση παύση της Υπουργού είναι ενδεικτικά:

Προς το τέλος της περασμένης βδομάδας ο Γενικός Ελεγκτής με ανάρτηση του ξεκαθάριζε πως ουδέν μεμπτόν υπάρχει εναντίον της Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας.Συγκεκριμένα  η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη,  η οποία αναρτήθηκε στις 5 Αυγούστου γράφει:

«Επειδή πολλοί καλούν την ΕΥ να τοποθετηθεί επί όσων γράφει ανώνυμο parody account που όζει βρωμιά και δυσωδία, αναφέρω ότι το 2021 αρχηγός πολιτικού κόμματος ( πρόκειται για τον τέως Γ.Γ.του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού) μας ζήτησε να διερευνήσουμε ισχυρισμούς για το πτυχίο της ΓΔ του Υπουργείου Υγείας. Του απαντήσαμε γραπτώς ότι από την επισκόπηση των πρωτοτύπων πιστοποιητικών ακαδημαϊκών και άλλων προσόντων της εν λόγω λειτουργού, δεν προκύπτουν υπόνοιες ενδεχόμενης πλαστογράφησης τους.  Η προαγωγή της υπό αναφορά υπαλλήλου στη θέση της ΓΔ προβλήθηκε δικαστικώς και η προσφυγή απορρίφθηκε».

Εκεί που όλοι νόμιζαν πως το θέμα έχει λήξει , επανήλθε αρχές της βδομάδας η ίδια η Υπουργός   υιοθετώντας έμμεσα τις κακοήθειες που έχουν προβληθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον της Γ.Δ. και συγκεκριμένα στο parody account.

Ζήτησε λοιπόν  έρευνα και εξετάσεις καλώντας την κα Γιαννάκη  να της παραχωρήσει την εξουσία να αποταθεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στα οποία έχει φοιτήσει, ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τις σπουδές της. Εισηγήθηκε επίσης τη σύγκληση σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν άλλοι δύο αξιωματούχοι του κράτους και η οποία θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, με στόχο να αποδειχθεί σε όλους ότι η κ. Γιαννάκη κατέχει την αγγλική γλώσσα, όπως προνοείται από το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης την οποία κατέχει.

Βέβαια η κα Υπουργός αγνοεί ή θέλει να αγνοεί πως οι ισχυρισμοί σε ανώνυμους λογαριασμούς εξετάστηκαν πλειστάκις από τις αρμόδιες αρχές του κράτους και απεδείχθησαν χωρίς κανένα απολύτως βάσιμο περιεχόμενο.

Αποκορύφωμα της  πρόκλησης και εμπάθειας είναι το περιεχόμενο της   δεύτερης επιστολής που έστειλε την Τετάρτη η  υπουργός Υγείας η οποία επανήλθε δριμύτερη  μετά την άρνηση της κας Γιαννάκη να αυτοακυρωθεί, αναφέροντας: «(…) Ειλικρινά με θλίβει η άρνηση σου να βγάλεις τα πάντα στο φως, επιλέγουσα να προβάλεις τις εσωτερικές διαδικασίες ως την άμυνα σου. Τι έχεις να φοβηθείς; Στο χέρι σου είναι να αποστομώσεις όλους όσοι σε διαβάλλουν, παρουσιάζοντας τους τίτλους σπουδών σου. Πιστεύω ότι η σιωπή σου ενισχύει τις υποψίες των κατηγόρων σου, όσο αβάσιμες και αν είναι. Οι εισηγήσεις μου προσφέρουν ανώδυνη διέξοδο. Δεν πρόκειται για δικαστική διαδικασία για να επικαλείσαι το τεκμήριο της νομιμότητας των διορισμών σου. Πουθενά στο σημείωμα μου δεν υπάρχει τέτοια αναφορά ή υπαινιγμός. Πρόκειται για πολιτική ενέργεια που θα κλείσει τα στόματα των όποιων συκοφαντών σου μια για πάντα».

Περαιτέρω, επειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητείται και κατά πόσο η κ. Γιαννάκη μιλάει πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, προϋπόθεση που υπήρχε προκειμένου να διοριστεί στη μόνιμη θέση της γενικής διευθύντριας τον Φεβρουάριο του 2015 θέση που κατέχει μέχρι σήμερα, η Υπουργός πρότεινε την πραγματοποίηση σύσκεψης στο γραφείο της στην παρουσία δύο αξιωματούχων του κράτους η οποία να διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα για τα τρέχοντα θέματα του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, η κα Κανάρη αναφέρει στην επιστολή της ότι ακολούθως θα διαβεβαιώσει ότι κατέχει πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.  

Δικαιολογημένα  η Χριστίνα Γιαννάκη με επιστολή της χαρακτήρισε προσβλητικά τα όσα πρότεινε η Πόπη Κανάρη και απέρριψε την πρόταση σημειώνοντας ότι αντί να την στηρίξει ως όφειλε υιοθετεί ισχυρισμούς από συμφέροντα που θέλουν να την πλήξουν πίσω από ανώνυμους λογαριασμούς. Παρέπεμψε μάλιστα στις διαδικασίες που έγιναν ενώπιον της ΕΔΥ, η οποία δεν αμφισβήτησε τα προσόντα της.

 Οι  ενέργεια της Υπουργού Υγείας έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στους πολίτες αλλά και ανησυχίες για το που πάμε ως κράτος δικαίου και αν η πολιτεία μπορεί να επιτρέπει τέτοιες αυταρχικές συμπεριφορές.

Με βάση τον περί δημόσιας υπηρεσίας νόμο η Υπουργός δεν είναι αρμόδια αρχή για να εξετάζει την εγκυρότητα των προσόντων των υφισταμένων της ούτε και να συγκαλεί παράτυπες συσκέψεις για να εξετάζει κατά πόσο είναι γνώστες ξένης γλώσσας.

Η κ. Γιαννάκη με βάση το βιογραφικό της κατέχει πτυχίο Οδοντιατρικής «Faculty of Oral and Dental Medicine, University of Cairo», αναγνωρισμένο από την Ελληνική Δημοκρατία Διαπανεπιστημιακό Κέντρο αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής ΔΙΚΑΤΣΑ. Περαιτέρω, απέκτησε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης.

Το καθ’ ύλη αρμόδιο σώμα για να επιλαμβάνεται τέτοιου είδους θέματα είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και η κ. Γιαννάκη είχε περάσει από τις διαδικασίες της ΕΔΥ στο πλαίσιο της προαγωγής της ως Γεν. Διευθύντρια του δημοσίου.Δηλαδή μετά από τόσα χρόνια πρέπει να ξαναρχίσουν φτου και από την αρχή οι διαδικασίες ανέλιξης της επειδή έτσι αποφάσισε μετά από τόσα χρόνια μια Υπουργός;

Είναι πρωτοφανές και  πρωτάκουστο να παρεμβαίνει υπουργός σε ζητήματα της ΕΔΥ και ετσιθελικά να επιδιώκει να υπερφαλαγγίσει τους πάντες για να επιβάλει την θέση της. Ούτε ο Πρόεδρος δεν μπορεί να υπερβεί τους θεσμούς και  την έννομη τάξη πόσο μάλλον μια διορισμένη Υπουργός.

Σημειώνεται ότι πέραν από την απόφαση της ΕΔΥ, υπήρξε επί του θέματος της γνησιότητας των πτυχίων της κ. Γιαννάκη και σχετική νομολογία από το δικαστήριο.

Ο ΠτΔ που βρίσκεται σε διακοπές με την οικογένεια του στην Ελλάδα όφειλε να ενημερωθεί και να στείλει στο σπίτι της την κα Κανάρη και όχι να αφήνεται το ζήτημα να διαιωνίζεται ως μια απλή προσωπική αντιπαράθεση   όπως τα πλείστα Μ.Μ.Ε το παρουσιάζουν.

Η κ. Γιαννάκη είχε διοριστεί σε μόνιμη θέση γενικής διευθύντριας το 2015 και η πλήρωση μίας τέτοιας θέσης με βάση το σχέδιο υπηρεσίας προϋποθέτει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Στη βάση ποιας νομιμότητας και ποιων κανόνων η Υπουργός θέλει τώρα να γίνει εξετάστρια των γνώσεων της Γ.Δ;

Η Χρ. Γιαννάκη δικαιολογημένα σε απαντητική της επιστολή προς την κ. Κανάρη χαρακτηρίζει προσβλητικά τα όσα προτείνει η Υπουργός Υγείας απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρόταση, επιφυλάσσοντας τα νόμιμα δικαιώματα της.

Το θέμα έπρεπε  να είχε λήξει εδώ και μέρες. Οι θεσμοί βάλλονται   και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να επιβάλει την έννομη τάξη είναι ο Πρόεδρος στέλνοντας στο σπίτι τους όσους τους παραβιάζουν και υποσκάπτουν.