ΗΠΑ-Δύση παραδέχονται την αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης -Φοβούνται απώλεια εδαφών

Την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης παραδέχονται πλέον δημόσια Αμερικάνοι και Δυτικοί αξιωματούχοι, καθώς υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης και να σπάσουν τη ρωσική άμυνα, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ανέξελεγκτες εξελίξεις και ένα πρωτοφανές blame game μεταξύ Δύσης και Ουκρανίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες αλλά και για τα δεκάδες χαμένα δισεκατομμύρια της δυτικής βοήθειας που ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι δεν ήταν ικανά για να αποτρέψουν την παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο προς τη Μόσχα.
Όπως μεταδίδει το CNN, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Mike Quigley, ο οποίος είχε συναντήσεις στην Ευρώπη με Αμερικάνους εκπαιδευτές Ουκρανών στρατιωτών επισήμανε πως «αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή του πολέμου».
«Οι ενημερώσεις μας είναι απογοητευτικές.
Μας υπενθυμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Είναι η πιο δύσκολη στιγμή του πολέμου» υποστήριξε ο Αμερικάνος γερουσιαστής, τη στιγμή που Δυτικός διπλωμάτης επισημαίνει και αυτός πως οι εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να ανακαταλάβουν σημαντικά εδάφη, είναι αποθαρρυντικές.
«Θα δουν τις επόμενες εβδομάδες, εάν υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρξει πρόοδος.
Αλλά για να υπάρξει κάποια πρόοδος που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της σύγκρουσης, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά, αν όχι τελείως, απίθανο» είπε μιλώντας στο CNN Δυτικός διπλωμάτης.

Δεν σπάει η ρωσική άμυνα

Σύμφωνα με το CNN, η κύρια πρόκληση για τις ουκρανικές δυνάμεις είναι η συνεχιζόμενη δυσκολία να σπάσουν την πολυεπίπεδη ρωσική άμυνα στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ουκρανίας, η οποία αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες νάρκες και τεράστια δίκτυα χαρακωμάτων.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί διοικητές να συγκρατούν ορισμένες μονάδες για να ανασυνταχθούν και να μειώσουν τις απώλειες.
«Οι Ρώσοι έχουν μια σειρά από αμυντικές γραμμές και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να περάσουν από την πρώτη γραμμή.
Ακόμα κι αν συνέχιζαν να μάχονται για τις επόμενες εβδομάδες, αφού δεν κατάφεραν να προχωρήσουν τις τελευταίες επτά, οκτώ εβδομάδες, ποια είναι η πιθανότητα ξαφνικά, με περισσότερο εξαντλημένες δυνάμεις, να επιτύχουν να προωθηθούν;
Οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές» υποστήριξε ο Δυτικός διπλωμάτης, ενώ άλλος Αμερικάνος ανώτερος αξιωματούχος είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, αν και διατηρούν την ελπίδα για ανανεωμένη πρόοδο.

Ελάχιστες οι ελπίδες

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η αντεπίθεση προχωρεί πιο δύσκολα και πιο αργά από ό,τι θα ήθελε κανείς – συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών – αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για να μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο» υποστήριξε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, αν και ολοένα και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, όταν ο καιρός και οι συνθήκες μάχης πρόκειται να επιδεινωθούν, τόσο μειώνεται το περιθώριο για τους Ουκρανούς να επιτύχουν κάτι όσον αφορά στην αντεπίθεση τους.
Επιπλέον, Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αργή πρόοδος έχει αποκαλύψει και τη δυσκολία μετατροπής των ουκρανικών δυνάμεων σε συνδυασμένες μηχανοποιημένες μονάδες μάχης, λόγω και της περιορισμένης εκπαίδευσης τους – μόλις 8 εβδομάδων – στα δυτικά άρματα μάχης και στα νέα οπλικά συστήματα.
«Η έλλειψη προόδου στο έδαφος είναι ένας λόγος που οι ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν συχνότερα εντός της ρωσικής επικράτειας στην προσπάθεια τους να δείξουν πως οι Ρώσοι παραμένουν ευάλωτοι» αναφέρει ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Κάνουμε το καλύτερο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, o αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Valerii Zaluzhnyi φέρεται να είπε στον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού των ΗΠΑ, στρατηγό Mark Milley, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δημιουργούν σταδιακά τις συνθήκες για να προχωρήσουν καθώς και ότι η άμυνα της Ουκρανίας ήταν σταθερή.
«Οι στρατιώτες μας κάνουν το καλύτερο δυνατό.
Ο εχθρός διεξάγει ενεργές επιθετικές ενέργειες σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά δεν τα καταφέρνει» είπε ο Zaluzhnyi στον Milley, ο οποίος σχετικά με τις μάχες στη νότια Ουκρανία, φέρεται να είπε πως «οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, τα ουκρανικά στρατεύματα βήμα προς βήμα συνεχίζουν να δημιουργούν συνθήκες για προέλαση| και ότι «η πρωτοβουλία είναι με το μέρος μας».

Προς εδαφικές παραχωρήσεις και … blame game

Οι εκτιμήσεις των Αμερικάνων και Δυτικών αξιωματούχων αποτελούν μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με την αισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή της αντεπίθεσης.
Αυτοί οι αξιωματούχοι λένε ότι αυτές οι προσδοκίες ήταν «μη ρεαλιστικές» και τώρα συμβάλλουν στην πίεση στην Ουκρανία από ορισμένους στη Δύση για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πιθανότητας εδαφικών παραχωρήσεων.
Ο Πούτιν το περιμένει αυτό.
Μπορεί να θυσιάσει στρατιώτες και να αγοράσει χρόνο», αναφέρει ο Quigley, τη στιγμή που ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των αρχικών προσδοκιών και των σημερινών αποτελεσμάτων μπορεί να πυροδοτήσει ένα «παιχνίδι ευθυνών» μεταξύ των Ουκρανών αξιωματούχων και των δυτικών υποστηρικτών τους, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει διαιρέσεις στη συμμαχία.
«Το πρόβλημα, φυσικά, εδώ είναι η προοπτική ενός blame game που οι Ουκρανοί θα το ρίξουν σε εμάς», είπε ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως τον περασμένο μήνα στο Φόρουμ για την Ασφάλεια του Άσπεν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επεσήμανε την αργή άφιξη πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων από τη Δύση ως αιτία για την αργή πρόοδο των ουκρανικών δυνάμεων μέχρι στιγμής.