Αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βρετανίας για την ρωσική νίκη

Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Δύση για την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης και κατ’ επέκταση, την ιστορική νίκη του ρωσικού Στρατού στην Ζαπορίζια. Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η ιστορία έχει πλέον τελειώσει για το Κίεβο.

Ο βρετανικός Guardian επιρρίπτει ευθύνες στην συνολική στρατιωτική στρατηγική που ακολούθησε το Κίεβο κατ΄ εντολή Αμερικανών-Βρετανών ενώ αίσθηση προκαλεί η απολογία των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Δείτε παρακάτω που οφείλεται η παταγώδη αποτυχία των Ουκρανών σύμφωνα με τις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες.

Σε αυτή την εκτίμηση συμπίπτουν αναλύσεις ειδικών που φιλοξενούνται σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας που προσέφεραν στο Κίεβο οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες των καλοκαιρινών μηνών αρχίζει να στενεύει.

Guardian: Eίχε υπερτιμηθεί ο ρόλος των Leopard και των δυτικών τεθωρακισμένων!

Σε ανάλυση του βρετανικού Guardian σημειώνεται ότι η εμπειρία του τελευταίου διμήνου υποδηλώνει ότι είχε υπερτιμηθεί ο ρόλος των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων δυτικών χωρών και ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσο δεν υπάρχει επαρκής αεροπορική κάλυψη των επιτιθέμενων στρατευμάτων.

“Τα άρματα μάχης, όπως είχαν προειδοποιήσει οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, δεν ήταν λύση από μόνα τους.

Χωρίς αεροπορική υπεροχή στους ουρανούς και συντριπτική υποστήριξη πυροβολικού, ήταν ευάλωτα στους ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύονταν από τα χαρακώματα και από τα πυροβόλα που μπορούσαν να τους χτυπήσουν στον ορίζοντα.

Οι Ουκρανοί είχαν οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων αλλά όχι αρκετά. Αποτελούσαν στόχους προτεραιότητας για τους Ρώσους”

«Δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον ρόλο που παίζουν αυτά τα ρωσικά ναρκοπέδια», είπε ο Ματ Ντίμικ, απόστρατος συνταγματάρχης των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τη Ρωσία.

«Οι ιστορίες που ακούμε από την πρώτη γραμμή είναι ότι οι ουκρανικές μονάδες έρχονται ενάντια σε αυτές τις άμυνες όπου οι νάρκες σε ορισμένα σημεία είναι κάθε μέτρο ή κάθε δύο μέτρα… και απαιτεί από τους Ουκρανούς να σταματήσουν, να κατεβούν και να σπρώξουν στρατιώτες προς τα εμπρός για να καθαρίσουν αυτά τα ναρκοπέδια και δημιουργήσουν λωρίδες.”

Οι Ουκρανοί προσάρμοσαν την τακτική τους, μεταβαίνοντας σε μονάδες πεζικού μεγέθους διμοιρίας, οι οποίοι επιτίθενται συχνά τη νύχτα, για να ανοίξουν δρόμο μέσα από τα ναρκοπέδια.

Αλλά αυτό σήμαινε ότι η πρόοδος ήταν αργή, με ταχύτητα περπατήματος, με συχνές στάσεις και αποσύρσεις.

Τα μονοπάτια που εκκαθαρίστηκαν από ναρκοπέδια γρήγορα καλύφτηκαν από ρωσικά drones ή πυροβολικό.

Από την πλευρά τους, οι New York Times σημειώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται πολύ μεγάλες απώλειες στα εκτεταμένα ναρκοπέδια που έχουν στήσει οι Ρώσοι και θέτει ερωτήματα για το εφαρμόσιμο των πολεμικών σχεδίων που κατέστρωσαν οι Δυτικοί εκπαιδευτές, προσθέτοντας ότι η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία αναζητεί ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις.

Οι New York Times συμπληρώνουν ότι οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που έχουν εκπαιδευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, εγκαταλείπουν τις τακτικές του ΝΑΤΟ και επιστρέφουν στις παλαιές μεθόδους…

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούνται ότι οι ουκρανικές μονάδες μπορεί να ξεμείνουν γρήγορα από όπλα.

Μυστικές Υπηρεσίες Βρετανίας: Η προέλαση της Ουκρανίας καθυστερεί λόγω αγριόχορτων και θάμνων!

Στη προχθεσινή, τακτική ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούσε ότι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αποτελμάτωση της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι τα αγριόχορτα που κατέκλυσαν τις αρδεύσιμες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις του ουκρανικού Νότου, οι οποίες έμειναν χωρίς φροντίδα κατά τους 18 μήνες που ήδη διαρκεί ο πόλεμος.

Θάμνοι και μικρά δέντρα έχουν γίνει εμπόδιο στην αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο νότο, ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες θέλοντας να εξηγήσουν γιατί η Ουκρανική προέλαση δεν προχωράει…

«Η κυρίως καλλιεργήσιμη γη στην εμπόλεμη ζώνη δεν έχει καλλιεργηθεί για 18 μήνες και επίσης λόγω του ζεστού και υγρού καλοκαιριού, τα ζιζάνια αναπτύσσονται ενεργά και δημιουργούν εμπόδια στους Ουκρανούς…

Επιπλέον, μια τέτοια βλάστηση γίνεται κάλυψη που βοηθά στην απόκρυψη των ρωσικών αμυντικών θέσεων και καθιστά δύσκολη την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων” καταλήγουν οι Βρετανοί.