Ρώσοι κατέλαβαν άθικτο γαλλικό τανκ AMX-10RC

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε άθικτο ένα θωρακισμένο όχημα μάχης γαλλικής προέλευσης AMX-10RC εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν με ευκολία το AMX-10RC πριν το φορτώσουν σε ένα μεταφορέα αρμάτων, KamAZ-65225.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το τεθωρακισμένο όχημα που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό εγκαταλείφθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Zaporizhia στις αρχές Ιουνίου.
Το Ria Novosti, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εντόπισαν το γαλλικό AMX-10RC στην περιοχή Zaporizhia.
«Ο Ρώσος στρατός κατέλαβε το γαλλικό AMX-10RC (το οποίο μερικές φορές αναφέρεται και ως ελαφρύ τανκ) στην περιοχή Zaporizhia», δήλωσε ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του Κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία».

Σημαντικό λάφυρο για τους Ρώσους

Ο Rogov αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι μαχητές κατέλαβαν το ελαφρύ τανκ AMX-10RC σε καλή κατάσταση.
Για την ακρίβεια, το τανκ βρέθηκε σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς ορατά σημάδια ή ζημιές.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της κατάληψης, ο Rogov αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την αποστολή του τανκ σε εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες στην αμυντική βιομηχανία για μια εις βάθος μελέτη και ανάλυση.
Αυτή η απόφαση στοχεύει δυνητικά στην απόκτηση πολύτιμων γνώσεων και στην προώθηση της κατανόησης αυτού του συγκεκριμένου μοντέλου ελαφριού τανκ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων και των ευπαθειών του.

Με απόφαση Macron

Επί του παρόντος, Ρώσοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας ερευνούν ενεργά έξι διαφορετικούς τύπους δυτικών οχημάτων μάχης, που προέρχονται από χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Επιπλέον, μια ομάδα ερευνητών στο Kurganmashzavod, μια ρωσική κατασκευαστική εταιρεία γνωστή για την τεχνογνωσία της σε στρατιωτικά οχήματα, αναλύει ήδη τη δυτική τεχνολογία για να αξιολογήσει τα τρωτά σημεία και τα πλεονεκτήματά της.Τον Ιανουάριο του 2023, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε επίσημα τη διάθεση των ελαφριών αρμάτων μάχης AMX-10 RC στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Πρόκειται για απόφαση – ορόσημο, αφού ήταν τα πρώτα δυτικής κατασκευής άρματα μάχης που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία.
Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον, σηματοδοτώντας ενισχυμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, γράφουν οι Eurasian Times.
Βασιζόμενος σε αυτή τη δέσμευση, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu επιβεβαίωσε περαιτέρω την παράδοση της πρώτης παρτίδας τεθωρακισμένων οχημάτων AMX-10 RC στην Ουκρανία τον Μάρτιο 2023.Αν και ο αριθμός των τανκς παρέμενε απροσδιόριστος, η παράδοση έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν οι εικασίες για μια ουσιαστική ουκρανική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας ήταν στον αέρα.
Αλλά ο ουκρανικός στρατός αναφέρει διστακτικά αυτά τα οχήματα ως τανκς, δεδομένου ότι το AMX-10RC διαθέτει τροχούς και σχετικά ελαφριά θωράκιση.
Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, η ουκρανική διοίκηση χρησιμοποίησε αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα με τροχούς ως άρματα μάχης, ελπίζοντας ότι θα αποδειχθούν αποτελεσματικά σε καταστάσεις μάχης.
Ωστόσο, γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οι δυνατότητές τους ήταν κατώτερες των προσδοκιών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητά τους.

Η ευπάθεια

Παρατηρήθηκε ότι δημιουργήθηκαν ρήγματα στα εν λόγω άρματα, επειδή απλώς κοντά εξερράγησαν ρωσικές οβίδες των 152 χιλιοστών.
Ένας άλλος λόγος πίσω από τον δισταγμό του ουκρανικού στρατού να χαρακτηρίσει ως άρμα το AMX είναι η ευθραυστότητα της τροχοφόρας πλατφόρμας του σε σύγκριση με τις πιο στιβαρές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε συμβατικά άρματα μάχης.
Οι Ουκρανοί συχνά περιγράφουν τον πόλεμο αυτό, ως «πόλεμο πυροβολικού» με αόρατο εχθρό στον οποίο το ΑΜΧ δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Παρά τα μειονεκτήματά του, το ισχυρό όπλο του AMX-10RC είναι ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιχειρούν αποτελεσματικά από κρυφές θέσεις.