Για ενορχηστρωμένη προσπάθεια εναντίον του καταγγέλλει ο Γ.Εισαγγελέας

Για σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού έκανε λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, καλώντας τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη.

Σε δηλώσεις του στη Νομική Υπηρεσία μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από πολίτες, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «σ` αυτή τη χώρα υπάρχει νόμος, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν συντεταγμένα όργανα του κράτους και οι νόμιμες διαδικασίες θα ακολουθηθούν».ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁ ÅÎÙ ÁÐÏ ÍÏÌÉÊÇ ÕÐÇÑÅÓÉÁ

Άρχισε, πρόσθεσε, «μια διαδικασία με μια ποινική ανάκριση και φαίνεται να έχει επεκταθεί δυστυχώς σε κάποια άλλα θέματα τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με τη διαδικασία εκείνη».

«Όπως και να είναι τα πράγματα, για όλα τα θέματα υπάρχουν διαδικασίες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δέχθηκε «μια αντιπροσωπεία των διαδηλωτών οι οποίοι νομίζω άκουσαν με προσοχή τα όσα είχαμε να τους πούμε, τόσο εγώ και λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και οι ανακριτές οι οποίοι είναι οι επικεφαλής των ομάδων που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας».

«Πιστεύω ότι οι εκπρόσωποι έχουν αντιληφθεί ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά από πλευράς ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας, η οποία πρόσφατα έχει αρχίσει να αποδίδει κάποια αποτελέσματα», ανέφερε.

Σίγουρα, αναγνώρισε, «υπάρχει κάποια καθυστέρηση με την έννοια της μεγάλης παρέλευσης χρόνου αλλά όταν το δει κάποιος από την πλευρά των δύσκολων υποθέσεων που εμπλέκονται, του πολύπτυχου του όλου θέματος και της μεθοδικής από την άλλη πλευρά εργασίας η οποία διεξάγεται από πλευράς της Αστυνομίας, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο παρά ότι εν αναμονή και νέων υποθέσεων θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση».

«Πιστεύω ότι το μήνυμα αυτό θα πρέπει να έχει γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των διαδηλωτών, τους οποίους έχω δεχτεί και τους οποίους άκουσα με πάρα πολλή προσοχή», επεσήμανε.

Σαφής προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Τώρα, συνέχισε ο Γενικός Εισαγγελέας, «γιατί έχουμε στραφεί σ` αυτό το θέμα της οικονομίας αυτές τις μέρες και αυτή τη συγκεκριμένη μέρα, νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια, η οποία γίνεται από πλευράς κάποιων έτσι ώστε να στρέψουν τα πυρά τους εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα».

Νομίζω, είπε, «είναι γενικά αντιληπτό αυτό και έχουν ήδη δοθεί τα δείγματα, τα οποία και εσείς θα έχετε πάρει, ότι η γραμμή πλέον είναι να πλήττεται ο Γενικός Εισαγγελέας με θέματα όπως είναι αυτό της οικονομίας από το οποίο να αποστασιοποιούνται κάποιοι άλλοι οι οποίοι ενδεχόμενα να έχουν οποιαδήποτε ευθύνη».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τους κάλεσε «απλώς να έχετε εμπιστοσύνη ότι ό,τι είναι δυνατόν θα γίνει και να κωφεύετε στις οποιεσδήποτε προσπάθειες οι οποίες αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος θα φέρει εις πέρας το έργο του, είπε πως «ό,τι μπορώ θα κάνω».

Παράλληλα, κληθείς να πει αν είναι έτοιμο το κατηγορητήριο εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, απάντησε αρνητικά αφού όπως είπε θα πρέπει να εξεταστεί και το περιεχόμενο της κατάθεσής του. «Μπορεί να υπάρχει κάποιος συσχετισμός, δεν ξέρω αν αφορούν την ίδια υπόθεση ή όχι», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έχει οριστεί κάποια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε «όχι». Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν προτίθεται να ζητήσει μια τέτοια συνάντηση ή αν αναμένει τη διευθέτηση μιας συνάντησης, ανέφερε ότι «εγώ σίγουρα δεν θα πάω. Δεν αναμένω τίποτα. Εγώ κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που πιστεύω είναι σωστός».

Μικτές ο αντιδράσεις των ομάδων που είδαν το Γενικό Εισαγγελέα

Στο μεταξύ, μικτές ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ομάδων τους οποίους δέχθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του.

Ο Εκπρόσωπος της ομάδας Κύπρος Ώρα Μηδέν Χρίστος Αρμεύτης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη «ακούσαμε τις απόψεις του. Προτιμούμε να μην κάνουμε καμία δήλωση. Περιμένουμε».

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι, είπε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι», προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία». Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να απαιτεί την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε«με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν τώρα ναι». Αν προχωρήσει και κάνει κάτι ο Γενικός Εισαγγελέας και “ξεφύγουμε από αυτό το λούκι που έχει βάλει όλο τον κυπριακό λαό, τότε ναι σίγουρα».

Στο υπόμνημα της η ομάδα απαιτεί την παραίτηση του κ. Κληρίδη «γιατί ήδη έχουν περάσει 2 χρόνια από την ημέρα που οι τραπεζίτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής κούρεψαν και έκλεψαν τα χρήματά μας χωρίς κανένας από αυτούς να λογοδοτήσει για αυτό το λόγο».

Αντίθετα, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δανειοληπτών «Ευνομία» Πανίκος Λαπέρτας. «Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε ακούσει, αν συνεχίσει η εργασία που έχει αρχίσει, θα έχει αποτελέσματα», είπε.

Ανέφερε ωστόσο ότι η προγραμματισμένη για τις 15.30 διαμαρτυρία της ομάδας έξω από τη Βουλή θα γίνει, εκφράζοντας τη θέση ότι «πρέπει πρώτα να γίνει κάθαρση στις τράπεζες και στην οικονομική καταστροφή πριν να προχωρήσουν με εκποιήσεις ή πιέσεις πάνω στον κόσμο».
Ζήτησε από τους Βουλευτές να δώσουν χρόνο να ανακάμψει η οικονομία.

Η διαμαρτυρία η οποία ήταν ειρηνική έληξε λίγο πριν τις 1300.