Ίχνη εκρηκτικών σε πλοίο ξηρού φορτίου από Τουρκία προς Ρωσία

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν σε πλοίο ξηρού φορτίου, το οποίο κατευθυνόταν από την Τουρκία προς τη Ρωσία μέσω των Στενών του Κερτς, ανακοίνωσε το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας.

«Στο αμπάρι ξένου πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου, το οποίο εκινείτο από την Τουρκία στο λιμάνι του Ροστόφ επί του Δον για να φορτώσει σιτηρά, εντοπίστηκαν στις 22 Ιουλίου ίχνη των εκρηκτικών ουσιών δινιτροτολουόλη και τετρίλη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης ότι οι ειδικοί, που επιθεώρησαν το πλοίο, διαπίστωσαν σημάδια παρέμβασης στη δομική κατασκευή του πλοίου.

Η ρωσική υπηρεσία υπενθύμισε ότι για λόγους ασφαλείας ελέγχει όλα τα πλοία που εισέρχονται στην Αζοφική Θάλασσα μέσω των Στενών του Κερτς.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες της FSB, στα τέλη Μαΐου, το εν λόγω πλοίο ξηρού φορτίου βρισκόταν στο ουκρανικό λιμάνι Κίλια, ενώ τον Ιούλιο στο τουρκικό λιμάνι της Τούζλα το πλοίο άλλαξε όνομα και αντικαταστάθηκε πλήρως το πλήρωμα του πλοίου, το οποίο αποτελούσαν 12 πολίτες Ουκρανίας.

«Τα υποδεικνυόμενα γεγονότα πιθανώς υποδηλώνουν τη δυνατότητα χρήσης του ξένου εμπορικού πλοίου για μεταφορά εκρηκτικών υλών στο έδαφος της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, επομένως απαγορεύτηκε η διέλευσή του κάτω από τη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία δέχθηκε επίθεση ξημερώματα της 17ης Ιουλίου.

Το ρωσικό Yπουργείο Άμυνας προειδοποίησε από τις 20 Ιουλίου ότι θα θεωρεί όλα τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα προς ουκρανικά λιμάνια «εν δυνάμει μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων και οι χώρες των οποίων τη σημαία φέρουν θα θεωρούνται εμπλεκόμενες στη σύγκρουση από την πλευρά του Κιέβου».

Η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ρόζμαρι Ντι Κάρλο χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές πιθανής επίθεσης σε εμπορικά πλοία, που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα και εξέφρασε ανησυχία για αναφορές σχετικά με θαλάσσιες νάρκες που έχουν τοποθετηθεί και αποτελούν απειλή για την πολιτική ναυσιπλοΐα, καλώντας σε αποφυγή της κλιμάκωσης με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν, η διέλευση των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια πιθανών νέων επαφών μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς «χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη και αδιαμφισβήτητο ρόλο» για το συγκεκριμένο θέμα.