Γαλλία:Υπουργική σύσκεψη για τις ταραχές

Ένας Γάλλος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε να σβήσει φωτιές σε φλεγόμενα αυτοκίνητα βόρεια του Παρισιού, κατά τη διάρκεια της έκτης συνεχόμενης νύχτας ταραχών που πυροδότησε ο θανάσιμος τραυματισμός ενός έφηβου από αστυνομικά πυρά.

Ο 24χρονος πυροσβέστης πέθανε ενώ προσπαθούσε να θέσει υπό έλεγχο  τη φωτιά σε υπόγειο πάρκινγκ στο προάστιο Σεν-Σαιν-Ντενί βόρεια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν.

Το ΥΠΕΣ είπε ότι διεξάγεται έρευνας για τα αίτια της φωτιάς.

Ο Νταρμανίν δεν αναφέρθηκε ρητά στις ταραχές ως αιτία των πυρκαγιών και δεν ήταν σαφές εάν υπήρχε άμεση σχέση με τη βία που συγκλονίζει τη Γαλλία εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

«Χθες το βράδυ, ενώ έδινε μάχη με πολλαπλές πυρκαγιές στο Σεν Ντενί, ένας νεαρός πυροσβέστης πέθανε», ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκόρνου στο Twitter.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι χθες βράδυ συνελήφθησαν 157 άτομα σε όλη τη χώρα.

Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν τα προηγούμενα βράδια.

Έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία φαινόταν να επιστρέφει σε πιο ήρεμες καταστάσεις, καθώς έζησε χθες Κυριακή μια -συγκριτικά- πιο ήσυχη νύχτα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκάλεσε στο Ελιζέ υπουργική σύσκεψη, κάλεσε τους Υπουργούς να πράξουν ότι ήταν δυνατό για την επιστροφή της ηρεμίας και της τάξης στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε πως σήμερα θα συναντηθεί στο προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Η Πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη Γαλλία από την περασμένη Τρίτη, όταν δεκαεπτάχρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.

Επίσης ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμάτων.

Καταγράφηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.

Δωρεές υπέρ του Αστυνομικού

‘Εκκληση για δωρεές υπέρ του Γάλλου Αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ οδήγησε ως το απόγευμα της Κυριακής στη συλλογή 670.000 ευρώ.

Ο στόχος της συγκέντρωσης δωρεών είναι να υποστηριχθεί η οικογένεια του Αστυνομικού, “ο οποίος έκανε τη δουλειά του και πληρώνει βαρύ τίμημα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών της εκστρατείας.

Η εκστρατεία οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, υποστηρικτή του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ.

Ο Αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο Ναέλ προφυλακίστηκε και διεξάγεται σε βάρος του έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Όταν ρωτήθηκε για την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ του Αστυνομικού, η γιαγιά του Ναέλ, η Ναντιά, δήλωσε σοκαρισμένη. “Ραγίζει η καρδιά μου”, είπε.