Η λαϊκή κυριαρχία δεν εκχωρείται ούτε μεταβιβάζεται

Εάν σε κάθε κριτική , ή πίεση η κυβέρνηση υποχωρεί και αναδιπλώνεται τότε να αναμένει και την απομάκρυνση  αυτών που την εμπιστεύτηκαν

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η όποια κριτική εποικοδομητική ή κακόβουλη δεν θα πρέπει  να ανακόψει τις προγραμματικές θέσεις ή και τις διακηρυχθείσες προεκλογικά δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Εκεί στο Προεδρικό θα πρέπει να αντιληφθούν και να το εμπεδώσουν πως ο λαός με την ψήφο του, τους έδωσε εντολή για μια πενταετή θητεία. Ήδη έχουν περάσει τέσσερις μήνες και εκείνο που εισπράττει ο Κύπριος πολίτης είναι μια ακατανόητη φοβία από πλευράς Προέδρου και μελών της κυβέρνησης έναντι αυτών που ασκούν κριτική. Μέσα στο «παιχνίδι» της επίδειξης ισχύος  είναι και η προσπάθεια των γνωστών  να επιβάλουν με θεμιτά ή αθέμιτα  μέσα αυτά που κατά την κρίση τους είναι σωστά . Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι γνωστοί διάφοροι δεν θέλουν να κατανοήσουν πως οι εξουσίες είναι διακριτές. Άλλο ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ή ο έλεγχος ενός ανεξάρτητου θεσμού που οι αρμοδιότητες τους καθορίζονται από το Σύνταγμα και άλλο οι εκτελεστικές εξουσίες της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από το λαό. Οι εκλογές του Φλεβάρη του 2023 ήταν οι 13ες στη διάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι προκάτοχοι του Νίκου Χριστοδουλίδη διετέλεσαν πρόεδροι από δύο  ή περισσότερες θητείες με εξαίρεση τους Γιώργο Βασιλείου,  Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια που διετέλεσαν πρόεδροι μόνο για μια θητεία.

Πίστωση χρόνου αλλά …

Χωρίς διαφωνίες δεν μπορεί μια κυβέρνηση να λειτουργήσει προκειμένου να υλοποιήσει αυτά που διακήρυσσε ο νέος πρόεδρος από το στάδιο «Ελευθερία -Τάσος Παπαδόπουλος» πως «θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας» . Το ζητούμενο είναι να έχει σταθερές θέσεις μακριά από προσωπικές ατζέντες ή σκοπιμότητες και να μην κυβερνά υπό τον φόβο των κριτών του . Το κυριότερο ν μην είναι επιρρεπής σε πιέσεις.

Οι εκτελεστικές εξουσίες δεν μεταβιβάζονται σ’ έναν Γενικό Ελεγκτή

Απαραίτητο συστατικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η λογοδοσία των κυβερνώντων προς τους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ασκούντες δημόσια εξουσία διαχειρίστηκαν τους δημόσιους πόρους. Στα σύγχρονα κράτη, τον ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή επί των ασκούντων δημόσια εξουσία καλούνται να επιτελέσουν τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα. Στην Κύπρο, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας είναι το ανεξάρτητο όργανο το οποίο, βάσει προνοιών του Συντάγματος, είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως αυτή ασκείται από την εκτελεστική εξουσία. Μέσα από τους ελέγχους και τις εκθέσεις της, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρέχει στους πολίτες και στους αντιπροσώπους τους- τη Βουλή των Αντιπροσώπων- την αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση που χρειάζονται για να αξιολογήσουν την απόδοση της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τη διαχείριση των δημοσίων πόρων.Με τον τρόπο αυτό, συνεισφέρει στη διαφάνεια, στον δημόσιο απολογισμό και στην πάταξη κάθε κατάχρησης, έννοιες συνυφασμένες με τη χρηστή διοίκηση.Η λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ρυθμίζεται μέσα από το Σύνταγμα, μέσω αρκετών ισχυρών διατάξεων, αλλά και σε αριθμό ειδικών και γενικών Νόμων. Ο Νόμος του 2014 (Ν.20(I)/2014) επικαιροποίησε, διεύρυνε και αποκρυστάλλωσε το πεδίο αρμοδιοτήτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με το άρθρο 81(2) του Νόμου 20(I)/2014, ο Γενικός Ελεγκτής διεξάγει τον εξωτερικό έλεγχο στη βάση διεθνών αναγνωρισμένων προτύπων ελέγχου.

Ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες .Είναι ένας διορισμένος αξιωματούχος  ενός ανεξάρτητου θεσμού, με καθορισμένες από το Σύνταγμα και τους νόμους αρμοδιότητες  . Όπως φαίνεται ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει παρεξηγήσει το ρόλο του .Διορίστηκε τον Απρίλιο του 2014 από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Κανένας δεν αμφισβητεί το αξιόλογο έργο που επιτελεί. Ωστόσο υπάρχουν και ενέργειες που δεν συνάδουν με τις αρμοδιότητες του.

Υποβάθμισε και «εξαφάνισε» τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ξεκινώντας  μια εκστρατεία παράλογη προκειμένου να αποδείξει εάν είναι Βοηθός Γενικού Ελεγκτή ή Βοηθός Γενικός Ελεγκτή, την ώρα που πολλά άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα εκκρεμούν. Ακούγονται και λέγονται διάφορα   ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την άσκηση αφόρητων πιέσεων  ή και απειλών εναντίον λειτουργών του δημοσίου στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να  ανακαλέσει  την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για νομιμοποίηση του επιπροσθέτου ορόφου στο πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Σωτήρας «SunCity Spa Resort and Residences».  

Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το Δήμο Σωτήρας,  το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου και άλλους φορείς  καθότι με την απόφαση αυτή  τίθενται όρια ως προς την ανάπτυξη της περιοχής.

Το Υπουργικό υπέκυψε στις πιέσεις χωρίς να λάβει καν υπόψιν πως η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχει προσφέρει τα μέγιστα τα τελευταία 49 χρόνια παρόλο που  το 85% του εδάφους της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Εκδικητικό μένος ή άλλες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση ανάκλησης πολεοδομικής άδειας  με την οποία θυματοποιείται μια ολόκληρη περιοχή σε αντίθεση με άλλες επαρχίες όπου οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες βρίσκονται σε λήθαργο.

Ο τομέας της Υγείας νοσεί

Ο τομέας της υγείας νοσεί και τα προβλήματα διογκώνονται. Αντί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα γίνονται συσκέψεις , εξαγγέλλονται αποφάσεις αλλά οι ασθενείς και οι συγγενείς τους τραβούν το δικό τους μαρτύριο. Αμέτρητες ώρες αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Εγκεφαλικά περιστατικά  τοποθετούνται στο Ουρολογικό Τμήμα ενώ κρεβάτια στο Παθολογικό είναι μεν άδεια αλλά «κρατημένα». Εάν δεν είσαι τυχερός θα προσβληθείς   με μια λοίμωξη που θα φέρει σε δεύτερη μοίρα το εγκεφαλικό και τρέχα  γύρευε να μιλήσεις για τα δικαιώματα των ασθενών .Θα βρεθείς απέναντι σε ένα τείχος αντιδράσεων δικαιολογιών με τον κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο να προβάλλει τα δικά του και να σε κατηγορούν και από πάνω ότι τους απειλείς (!)  

Στο Υπουργείο Υγείας  άλλος θα  έπρεπε να ήταν επικεφαλής. Οι εξαγγελίες  και τα ημίμετρα δεν θα φέρουν αλλαγές  για βελτίωση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ.  Πιθανόν ο Πρόεδρος να γνωρίζει  πως η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη δεν είναι μόνο ένα αξιόλογο άτομο με βαθιά γνώση στα θέματα υγείας  αλλά και η ψυχή του Υπουργείου.

Είναι γνωστό πως στις αρχές της επιδημίας για τον κορωνοϊό η Χριστίνα Γιαννάκη ήταν εκείνη που βρισκόταν επί ποδός μέχρι τα μεσάνυκτα για να λύσει προβλήματα να στήσει νοσοκομεία αναφοράς και να αντιμετωπίσει  αντιδράσεις.

Δεν ήταν λίγοι που προσπάθησαν να της βάλουν τρικλοποδιές αλλά στο στίβο της δοκιμασίας βγήκε νικήτρια, χωρίς πολλά λόγια αλλά συνεχίζοντας την δράση της .

Το ΓεΣΥ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση μετά  τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις  και όλοι οφείλουν να το στηρίξουν ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά ή να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τα προβλήματα που το ταλανίζουν.

Κατάπτυστη και απαράδεκτη ήταν  η αντίδραση κόμματος να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι βοήθησε νεφροπαθή  ο οποίος  ανέμενε να υποβληθεί σε αιμοδιάλυση. Δηλαδή θα έπρεπε να τον αφήσουν να πεθάνει;  Υπάρχουν πλείστα τόσα ζητήματα να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση όχι όμως να παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων.

Οι έμποροι ναρκωτικών και μια δολοφονία που παραμένει ατιμώρητη για 18 χρόνια

Μια μάνα κουράγιο. Η Αντριάνα Νικολάου συνεχίζει εδώ και 18 συναπτά χρόνια το δικό της Γολγοθά. Να οδηγηθούν  στο εδώλιο οι δολοφόνοι του γιου της Θανάση ο οποίος για κακή του τύχη ήταν μάρτυρας σε δοσοληψίες ναρκωτικών εκεί που υπηρετούσε ως εθνοφρουρός.

Από τον Άννα στον Καϊάφα στη Νομική Υπηρεσία , στην Αστυνομία, στην Εθνική Φρουρά και στον Γενικό Εισαγγελέα  που ως Πόντιος Πιλάτος να νίπτει τας χείρας του λέγοντας «μακάρι να γύριζε τον χρόνο πίσω», η χαροκαμένη μάνα δεν τα βάζει κάτω. Και ας πέρασαν 18 χρόνια με τους δολοφόνους να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Τώρα η Αντριάνα προχωρεί σε ιδιωτικές  ποινικές διώξεις. Ας σταθούν στο πλάι της όσοι αγωνίζονται για να  ένα έχουμε ένα   κράτος που μας αξίζει και όχι ένα παρακράτος που άλλοι λύνουν και δένουν  υποθέσεις που κακοφορμίζουν.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί με σθένος και αποφασιστικότητα απέναντι σε όσους επιδιώκουν να επιβάλλουν τις δικές τους θέσεις. Να μην είναι επιρρεπής και ευάλωτη σε πιέσεις και εκβιασμούς. Εάν δεν το πράξει τότε θα ολοκληρώσει την πενταετία της χωρίς να εκπληρώσει όλα όσα υποσχέθηκε, απογοητεύοντας και απομακρύνοντας όλους όσους την στήριξαν.