Επιβλήθηκε η αύξηση των 8,3 σεντ στην βενζίνη

Τερματίστηκε τα μεσάνυχτα η επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης με τους οποίους επιβαρύνονται τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης και από σήμερα επέρχονται αυξήσεις 8,32 σεντ στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή βενζίνη και πετρέλαιο, και 6,83 σεντ στα καύσιμα θέρμανσης.

Η απόφαση για τερματισμό της επιδότησης πάρθηκε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και όπως είχε δηλώσει ο ΥΠΟΙΚ σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν δικαιολογείτο συνέχιση του μέτρου. Συνεχίζεται όμως, πιο στοχευμένα, το μέτρο της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μέχρι τις οκτώμιση το πρωί επιβλήθηκε η αύξηση των 8,3 σεντ στη βενζίνη μετά τον τερματισμό της επιδότησης των καυσίμων, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από τα μεσάνυκτα μέχρι και τις 12.45 πμ, δηλαδή σε διάστημα 45 λεπτών είχε επιβληθεί αύξηση πέντε σεντ στη βενζίνη και περίπου πέντε στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο Σύνδεσμος παρακολουθούσε τις διακυμάνσεις, και όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης στο ΚΥΠΕ ως τις 830 το πρωί είχαν συμπληρωθεί οι αυξήσεις των 8,3 σεντ στη βενζίνη, με βάση τη γενική εικόνα για τις μέσες παγκύπριες τιμές.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος παρακολουθούσε τις τιμές σε 28 διαφορετικές χρονικές περιόδους από τα μεσάνυκτα ως τις 0830 το πρωί. Είπε χαρακτηριστικά ότι στην περίοδο που εφαρμόστηκε το μέτρο της επιδότησης η μείωση ολοκληρώθηκε στις έντεκα το πρωί ενώ τώρα στις αυξήσεις  ολοκληρώθηκε νωρίτερα στις 0830.

Εξήγησε ότι οι τιμές των φορτίων στο στάδιο της εισαγωγής καταμετρώνται από το Τμήμα Τελωνείων και όταν υπάρξει εισαγωγή νέου φορτίου συμψηφίζονται οι ποσότητες με βάση την προηγούμενη και τη νέα τιμή. Άρα, είπε, σε επίπεδο εισαγωγών και εταιρειών δεν υπάρχει περιθώριο για παρατυπία.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι και οι πρατηριούχοι δηλώνουν τις τιμές στα ντεπόζιτα τους στο Τμήμα Τελωνείων γιατί μετά όσες πωλήσεις κάνουν θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος τα επιπρόσθετα 8,3 σεντ.

Είπε ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί δικαιολογημένη την απόσυρση του μέτρου γιατί από τις 12 Ιουλίου πέρσι η βενζίνη μειώθηκε κατά 44,3 σεντ, το πετρέλαιο κίνησης κατά 58 σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 54 σεντ.

Είπε όμως ότι όσα θα γλιτώσει το κράτος δεν πρέπει να μείνουν στα ταμεία αλλά να τα δώσει ως ενίσχυση σε όσους έχουν ανάγκη.