Παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Την παραίτηση του από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση η οποία αιφνιδίασε ακόμα και τα μέλη του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Όπως ανακοίνωσε o κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας «την ανάγκη για ένα νέο κύμα στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει».

Ταυτόχρονα, πρότεινε την άμεση προσφυγή σε διαδικασίες για εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, όπως ξεκαθάρισε, δεν θα είναι υποψήφιος.

«Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να αποδείξει έμπρακτα ότι «η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς».

Εκφράζοντας τη συγκίνηση του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κλείνει ένας ιστορικός κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο, όπως είπε, το κόμμα θα πρέπει να αποτιμήσει με υπερηφάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του κόμματός του αλλά και τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του σε διαφορετικές στιγμές της πορείας του. «Είχα την τύχη και την τιμή, για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στον ελληνικό λαό και τους συντρόφους μου, να είμαι ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός», ανέφερε ο ίδιος.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή μίλησε για σημαντικές στιγμές στην πορεία του ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στεκόμενος ιδιαίτερα στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών», ωστόσο παραδέχθηκε ότι σε αυτή τη διαδρομή υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, τραύματα, συμβιβασμοί και φθορά.

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».

Μίλησε, επίσης, για «την ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί». 

«Θέλω να απευθυνθώ στα χιλιάδες μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί τους βρέθηκα και βρεθήκαμε σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα σας. Να σας αισθάνομαι δίπλα μου.  Το ταξίδι συνεχίζεται. Και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της αντιπολίτευσης τον οποίο θα πρέπει να ασκήσει σθεναρά, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή, σημειώνοντας ότι «τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα για κανέναν».

«Ζούμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον, σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων και προκλήσεων», ανέφερε, καταλήγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι παρόν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας.