Όρμπαν: Ο Πούτιν είναι αγαπητός στο ρωσικό λαό και οι δομές πίσω από αυτόν είναι πολύ ισχυρές

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt, ανέφερε ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση και επισήμανε ότι «είναι πολύ εύκολο να καταστήσουμε σαφές σε όλους τους μετανάστες και διακινητές ότι δεν μπορούν να εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ χωρίς να υπάρχει απόφαση επί της αίτησής τους».

«Αυτή είναι η λύση», υποστήριξε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, ο οποίος επέκρινε τον συμβιβασμό που επετεύχθη για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα μήνυμα προς τους διακινητές ότι μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους, διότι οι αιτούντες άσυλο θα κατανέμονται στην ΕΕ.

Ο Όρμπαν αρνείται την υποχρέωση καταβολής χρημάτων εφόσον η χώρα του δεν δεχθεί αιτούντες άσυλο, τονίζοντας ότι «υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης» και ότι «δαπανούμε άνω των 2 δισ. ευρώ για να υπερασπιστούμε τον χώρο Σένγκεν από τους παράνομους μετανάστες, χωρίς να έχουμε λάβει ούτε ένα σεντ από τις Βρυξέλλες».

Αναφορικά με την ανταρσία της ομάδας Wagner στη Ρωσία, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για γεγονός με μεγάλη σημασία, καθώς το ότι τερματίστηκε μέσα σε 24 ώρες, δείχνει την ισχύ του Πούτιν.

Είπε ότι όταν κάνει κανείς εικασίες περί αποτυχίας ή αντικατάστασης του Πούτιν, τότε δεν κατανοεί τον ρωσικό λαό και τις ρωσικές δομές εξουσίας.

Ο Ορμπάν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν λειτουργεί όπως οι ευρωπαϊκές χώρες.

Εν συνεχεία απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα χορηγούσε άσυλο στον Πριγκόζιν, ενώ στην ερώτηση αν ο Πούτιν θα εξακολουθεί το 2024 να είναι Πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε με βεβαιότητα. Όπως εξήγησε, ο Πούτιν είναι σταθερός, είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Ρωσίας, είναι αγαπητός και οι δομές πίσω από αυτόν είναι πολύ ισχυρές.

Απαντώντας στο σχόλιο για τη φιλική στάση της Ουγγαρίας προς τη Ρωσία, ο Όρμπαν τόνισε ότι το να λέει κανείς στους Ούγγρους ότι είναι φιλορώσοι έρχεται σε αντίφαση με τις ιστορικές εμπειρίες του λαού.

«Αγωνίζομαι για την Ουγγαρία. Δεν με ενδιαφέρει ο Πούτιν. Δεν με ενδιαφέρει η Ρωσία. Αυτό που κάνω είναι καλό για την Ουγγαρία. Και σίγουρα όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι άσχημα και επικίνδυνα για την Ουγγαρία», επισήμανε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος που προέρχεται από τον πόλεμο είναι «στη γειτονιά μας», αντίθετα με τη Γερμανία, την οποία χωρίζει από τον πόλεμο η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν δεν θεωρεί ότι η λύση θα δοθεί στο πεδίο της μάχης και σημείωσε πως η πραγματικότητα είναι ότι η συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Δύσης είναι αποτυχημένη, διότι είναι αδύνατο να νικήσουν οι Ουκρανοί με τον τρόπο που πολεμούν στο μέτωπο και με την στήριξη της Δύσης, κι αυτό γιατί ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η έλλειψη σε στρατιώτες, που θα επέλθει πιο σύντομα στην Ουκρανία από ό,τι στη Ρωσία.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό εκεχειρία.

«Αυτό που πραγματικά μετράει είναι τι θέλουν να κάνουν οι Αμερικανοί. Η Ουκρανία δεν είναι πια κυρίαρχο κράτος. Δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν όπλα, μπορούν να πολεμήσουν μόνο επειδή τους υποστηρίζουμε εμείς στη Δύση. Αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν ότι θέλουν ειρήνη, θα υπάρξει ειρήνη», σημειώνει στη συνέχεια.

Ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ουκρανία, είπε, είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις οι Αμερικανοί με τους Ρώσους και να συμφωνήσουν σε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας, που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία.  

Υπογράμμισε  ότι δεν θεωρεί τον Πούτιν εγκληματία πολέμου και παρατήρησε ότι για εγκλήματα πολέμου μπορούμε να μιλήσουμε μετά τον πόλεμο, ενώ όταν θέλουμε να διαπραγματευτούμε την εκεχειρία, πρέπει να πείσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην ερώτηση αν θα συνεχίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, απάντησε ότι δεν κατανοεί ποιο είναι το σχέδιο της Δύσης και πως  δεν έχει πάρει απαντήσεις στο ερώτημα πώς με αυτή την τακτική θα έρθουμε πιο κοντά στην ειρήνευση.

Όσον αφορά ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Συνθήκη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προβλέπει ρητά ότι μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο, δεν μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ  χαρακτήρισε αποτυχημένες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γιατί δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ουγγαρίας με το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD, έκανε λόγο για ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κόμμα, χωρίς σαφές, ωστόσο, πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολιτικό ανέκδοτο» τη συζήτηση περί μη ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ουγγαρία το 2024, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο μόνος Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο που έχει ασκήσει ξανά στο παρελθόν την προεδρία και διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν θα είναι σε θέση αυτή τη φορά η Ουγγαρία να την ασκήσει και πάλι.