Ισχυρότερος ο Πούτιν μετά την ανταρσία Πριγκόζιν ο οποίος εξορίζεται στη Λευκορωσία

Πανίσχυρος βγαίνει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, ένα 24ωρο μετά την “απόπειρα πραξικοπήματος” που επιχείρησε ο ηγέτης της Βάγκνερ, Γ.Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν εξορίζεται στην Λευκορωσία με τον ίδιο τον Β.Πούτιν να εγγυάται την ασφάλεια της ζωής του καθώς θα ταξιδεύει προς το Μίνσκ. Παράλληλα η Wagner θα αναδιοργανωθεί, ουσιαστικά θα διαλυθεί και από 1η Ιουλίου θα υπογράψει συμβόλαιο και θα υπαχθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, ανέφερε το πρωί ότι “η ποινική δίωξη για έσχατη προδοσία στον Πριγκόζιν αίρεται. Ο Πριγκόζιν θα φύγει αμέσως για την Λευκορωσία”.

Η άνευ όρων παράδοση των δυνάμεων της Wagner και η διάθεση της τύχης του ισχυρού άνδρα της εταιρείας Γ.Πριγκόζιν στα χέρια του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, σηματοδοτεί το τέλος της ανταρσίας-οπερέτα που κράτησε λιγότερο από 24 ώρες.

Ο Β.Πούτιν εκ του αποτελέσματος βγαίνει πιο δυνατός. Και αυτό γιατί:

  • Θα εκκαθαρίσει την 5η φάλαγγα εντός Ρωσίας κάτι που θυμίζει το “πραξικόπημα αλά Ερντογάν” το 2016. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήδη ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει όλες τις κλήσεις που καλούσαν σε διαδηλώσεις υπέρ της ένοπλης επανάστασης και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου!
  • Ο Β.Πούτιν έδειξε στην ρωσική κοινωνία ότι ξέρει και μπορεί να χειρίζεται κρίσεις. Το γεγονός ότι δεν χύθηκε αίμα και το κίνημα αυτό έληξε σχεδόν αναίμακτα με τον ίδιο στην εξουσία, του δίνει τη δυνατότητα, να προχωρήσει πιο αποφασιστικά απέναντι στη Δύση και το ΝΑΤΟ.
  • Η σύγκρουση μεταξύ ρωσικού υπουργείου Άμυνας και Γ.Πριγκόζιν που είχε ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες, τελειώνει με νίκη Πούτιν. Ο ένας εξορίζεται και οι άλλοι δύο, Γκερασίμοφ και Σοιγκού, θα αποχωρήσουν…
  • Διαψεύστηκαν οι ελπίδες Δύσης/ΝΑΤΟ, Ουκρανίας και ολιγαρχών ότι η Ρωσία μπορεί να καταρρεύσει εκ των έσω. Περισσότερο η ιστορία μοιάζει με ένα σκηνοθετημένο “κρας τεστ” που έκανε το Κρεμλίνο. Δεν κινητοποιήθηκε κανείς από την ρωσική κοινωνία.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην ρωσική στρατιωτική ιεραρχία και να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα του στρατιωτικού κατεστημένου.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν συχνά ότι “το κύριο λάθος του ρωσικού Στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν η υποτίμηση της δύναμης του εχθρού και του επιπέδου ναζιστικοποίησής του. Αυτό είναι ένα προφανές λάθος των ρωσικών υπηρεσιών τόσο της SVR όσο και της FSB.

Ένα άλλο λάθος  ήταν η λανθασμένη ισορροπία δυνάμεων. Η Ουκρανία διέθετε 300.000 στρατιώτες (χωρίς να υπολογίζονται οι δυνάμεις εφεδρείας και εδαφικής άμυνας που έφταναν συνολικά τις 600.000), και η Ρωσία 200.000 στρατιώτες που θα εκτείνονταν σε ένα τεράστιο θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων”. 

Μέχρι τώρα δεν είχαν αναζητηθεί ευθύνες για τα τραγικά αυτά λάθη. Η ώρα όμως έφτασε χάρη στον Πριγκόζιν.

Rostov Arena: “Είμαστε όλοι ένας λαός και παλεύουμε με έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας».

Ήταν “Fake” το πραξικόπημα;

Oι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε για πολύ καιρό το πραξικόπημα αλλά ο στόχος του δεν ήταν ξεκάθαρος. (Ίσως γιατί ήταν σκηνοθετημένο;)

Η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι όλα όσα έλεγε για ελλείψεις πυρομαχικών ήταν ψέματα για να πλήξει την εικόνα του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο ενός προσχεδιασμένου πραξικοπήματος.

Και το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Υπήρχαν πληροφορίες για πραξικόπημα στη Ρωσία και οργανώθηκε εκ των προτέρων για να προχωρήσουν σε εσωτερικές εκκαθαρίσεις;

Οι πιθανότητες να ισχύει το σενάριο αυτό έχουν αυξηθεί δραματικά.

Ο Β.Πούτιν μίλησε στο διάγγελμα του για “προδοσία”, “προδότες”, “πισώπλατη μαχαιριά” και “ένοπλη επανάσταση”. Παράλληλα ο Πριγκόζιν και οι δυνάμεις του κατέλαβαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατέρριψαν ελικόπτερα!

Λίγες ώρες μετά “εκεχειρία” σαν να μην συνέβη τίποτα απολύτως!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί και θα σκληρύνει την στάση του απέναντι στη Δύση.

Το Russia Today ανέφερε το πρωί ότι “Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως το πραξικόπημα Πριγκόζιν συντονίζεται από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ της Αγγλίας και μιας χώρας της Μέσης Ανατολής”.

Ο Β.Πούτιν μπορεί πλέον να το “περάσει” αυτό στον ρωσικό λαό. Η Ρωσία πολέμα την συλλογική Δύση εντός και εκτός χώρας. Και η γενική επιστράτευση θα γίνει μόλις χρειαστεί.