Ουκρανός στρατηγός: Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, οι Ρώσοι προβλέπουν κινήσεις μας

Η ουκρανική αντεπίθεση, που άρχισε τις 4 Ιουνίου 2023 και βρίσκεται στο τρίτο 10ήμερό της, έχει μηδαμινές επιτυχίες και τρομακτικές απώλειες.
Οι Ουκρανοί χωρίς να έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στην πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων, μετρούν πάνω από 13.000 στρατιώτες νεκρούς ενώ έχουν καταστραφεί εκατοντάδες άρματα μάχης συμπεριλαμβανομένων πολλών δυτικών.
Την ωμή αυτή αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις αποκάλυψε ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Syrsky σε αποκλειστική του συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Οι Ρώσοι προβλέπουν τις κινήσεις μας

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προβλέπουν τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού και χτίζουν άμυνες που τα ουκρανικά στρατεύματα δυσκολεύονται να περάσουν, δήλωσε ο Alexander Syrsky.
«Οι Ρώσοι προσπαθούν να πάρουν την πρωτοβουλία.
Άρα, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη», είπε ο Syrsky.
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τον εχθρό.
Ο εχθρός έχει προβλέψει και συνεχίζει να προβλέπει τις πιο επικίνδυνες κατευθύνσεις των κινήσεων μας, και δημιουργεί ισχυρές άμυνες εκεί που είναι αρκετά δύσκολο να διεισδύσουμε», τόνισε.
Ο Syrsky εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να προχωρήσει.
«Με μια λέξη, αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία.
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και κανείς δεν θέλει να ξεγελαστεί με τον ίδιο τρόπο δύο φορές», σημείωσε.
Το ρωσικό γενικό επιτελείο έχει προβλέψει πού είναι πιο επικίνδυνες οι δυνάμεις της Ουκρανίας και εντοπίζει τις πιο θανάσιμες αδυναμίες μας, δηλώνει ο Ουκρανός στρατηγός κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης σε απροσδιόριστη τοποθεσία.
«Όλα είναι ακόμα μπροστά» είπε στη βρετανική εφημερίδα μέσα από μια μυστική στρατιωτική βάση.
Ο Syrskyi, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής άμυνας του Κιέβου την περασμένη άνοιξη και ανακατέλαβε εκτάσεις της βορειοανατολικής Ουκρανίας το φθινόπωρο, αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος.
«Πρέπει όλοι να περιμένουν», τόνισε αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες.

Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη

«Όλοι θέλουν να πετύχουν μια μεγάλη νίκη και άμεσα, είπε.
«Και εμείς το ίδιο. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία χρονοβόρα διαδικασία γιατί υπάρχουν πολλές δυνάμεις που συγκεντρώνονται σε κάθε πλευρά, πολύ υλικό και πολλά εμπόδια.
Θέλω να πω ότι η κύρια δύναμη μας δεν έχει εμπλακεί ακόμη σε μάχες, και τώρα διερευνώντας αναζητούμε αδύναμα σημεία στις εχθρικές άμυνες.
Όλα είναι ακόμα μπροστά», δήλωσε επιβεβαιώνοντας πώς ο ουκρανικός στρατός τελεί υπό καθεστώς πιέσεων από εξωγενείς παράγοντες, κατάσταση που οδηγεί χιλιάδες στρατιωτικούς σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος.
Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε πολλές τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένου του Kupiansk στη βορειοανατολική περιοχή του Kharkiv και του Lyman πιο ανατολικά.
Ο 57χρονος Syrskyi αποκαλύπτει πως υπήρξαν «σκληρές μάχες» στο δάσος Serebryansky κοντά στο Bakhmut (Artemovsk) στην περιφέρεια Donetsk, με τη Ρωσία να έχει μετακινήσει βασικές δυνάμεις από το νότο.
«Είναι δύσκολο, αγχωτικό», είπε για τη στρατιωτική κατάσταση στα ανατολικά.
«Οι Ρώσοι προσπαθούν τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία.
Άρα, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη», επισήμανε.

Και η ουκρανική ηγεσία παραδέχεται τις δυσκολίες

Στις 20 Ιουνίου, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar αναγνώρισε ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συνεχιζόμενη αντεπίθεση του, η οποία δεν προχωρεί τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι ουκρανικές αρχές και κυρίως η Δύση.
Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι το κύριο χτύπημα του ουκρανικού στρατού δεν έχει έρθει ακόμη.

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχτηκε επίσης ότι η επίθεση προχωρεί «πιο αργά από το επιθυμητό».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε την Τρίτη (20/6/2023) ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετώπισαν μια καλά προετοιμασμένη ρωσική άμυνα στην αντεπίθεση τους.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ουκρανικός στρατός κάνει ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου.
Στις 22 Ιουνίου, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Patrushev τόνισε ότι οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας από την έναρξη της αντεπίθεσης ξεπέρασαν τις 13.000.
Με τη σειρά του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρατήρησε πως τα ουκρανικά στρατεύματα δεν καταγράφουν επιτυχία σε καμία κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι Ουκρανοί έχουν σχεδόν «παγώσει» τις επιθετικές επιχειρήσεις και πλέον δρουν σποραδικά, καθώς έχουν τεράστιες απώλειες τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό.
Ο Putin μίλησε για ηρεμία στα κύρια μέτωπα που οφείλεται στις σοβαρές απώλειες των Ουκρανών σε προσωπικό, άρματα και οχήματα.
Όπως επισήμανε «υπάρχουν κάποια επιμέρους στοιχεία ουκρανικών εχθροπραξιών: βομβαρδισμοί και αναγνωριστικές επιθέσεις.
Πρόσθεσε, ότι οι Ουκρανοί έχουν εστιάσει στην αποκατάσταση της μαχητικής τους ικανότητας με την ενσωμάτωση νέων μονάδων σε ταξιαρχίες που υπέστησαν σοβαρές απώλειες ενώ προσπαθούσαν να διαπεράσουν τη ρωσική άμυνα.
Τόνισε δε πώς οι αρχές του Κιέβου δεν θα τολμήσουν τη συνέχιση τέτοιας μεγάλης κλίμακας απωλειών σε μελλοντικές μάχες, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο στην εξαφάνιση του επιθετικού τους δυναμικού, αλλά και στην ανυπαρξία μαχητικής ικανότητας του ουκρανικού στρατού στο σύνολό του.

Απογοήτευση στη Δύση

O Syrsky επιβεβαίωσε πως ο ουκρανικός στρατός τελεί υπό καθεστώς πιέσεων για θεαματικά αποτελέσματα που είναι αδύνατο να επιτευχθούν και το CNN ήλθε να «επικυρώσει» την παρούσα κατάσταση.
Η ουκρανική αντεπίθεση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δυτικών κρατών, ανέφερε το CNN επικαλούμενο δύο δυτικούς αξιωματούχους και έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας δυτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι η ουκρανική επίθεση «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε κανένα μέτωπο».
Επιπλέον, τα δυτικά κράτη επισημαίνουν την ισχύ των ρωσικών αμυντικών θέσεων και την αποτελεσματική εκτροπή των ουκρανικών επιθέσεων με πυραυλικά πλήγματα.
Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές δυνάμεις αποδεικνύονται «ευάλωτες» στα ναρκοπέδια.