Ρωσική επιδρομή με UAVs στο Κίεβο και αεροπορική επιδρομή στη Λβοφ

Η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και της περιφέρειάς της, και η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για την απωθήσει, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού μέσω Telegram.

Επίσης Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Λβοφ, στη δυτική Ουκρανία, και η πόλη και τα περίχωρα της συγκλονίστηκαν από εκρήξεις, ανέφερε ο δήμαρχος της, ο Αντρίι Σαντόβι, μέσω Telegram. Δεν κατέστησε σαφές εάν οι εκρήξεις οφείλονταν σε καταρρίψεις της αντιαεροπορικής άμυνας ή εάν επλήγησαν στόχοι.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανακοινώσει πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους περίπου 50 δισεκ. ευρώ προοριζόμενο για την Ουκρανία σε προσεχή διεθνή σύνοδο δωρητών, ανέφερε χθες Δευτέρα το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

Η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας, δήλωσε χθες βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι. Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία μετά το 2000. Η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.