Νέα στοιχεία για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου

Νέα σημαντικά στοιχεία ανακύπτουν σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, καθώς το Λιμενικό Σώμα αλλάζει τη μέχρι στιγμής θέση του, παραδεχόμενο ότι είχε ρίξει τελικά σκοινί στο αλιευτικό.

Συγκεκριμένα, σε νέα ανακοίνωσή του το Ελληνικό Λιμενικό σημειώνει ότι «τρεις ώρες περίπου νωρίτερα από τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από τους ίδιους τους μετανάστες το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση».

Το Λιμενικό Σώμα αρνείται ότι επρόκειτο για σχοινί ρυμούλκησης, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από τους διασωθέντες.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου είχε δώσει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης του αλιευτικού από το Λιμενικό Σώμα.

«Όχι, δεν έγινε ποτέ οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης ούτε από εμάς ούτε από κάποιο άλλο πλοίο. Το έχουμε αναφέρει σαφώς από την πρώτη στιγμή», σημείωνε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος. Διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» περί ρίψης σχοινιού, ο κ. Αλεξίου υποστήριξε ότι το μόνο που θα μπορούσε να προσιδιάζει σε κάτι τέτοιο ήταν ένα σκοινί που έριξε ένα φορτηγό πλοίο –και όχι σκάφος του Λιμενικού– για την παροχή τροφοεφοδίων στο αλιευτικό.

Μια διαφορετική εκδοχή έδωσε λίγο αργότερα, σε τηλεοπτική τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος σημείωσε ότι το Λιμενικό Σώμα έριξε ένα μικρό σχοινί στο αλιευτικό το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν ήταν ρυμούλκησης, αλλά «σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια».

Σημειώνεται ότι πέραν των δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου, μεταξύ των διασωθέντων έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι το ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο και ότι αυτό πήρε αντίθετη κλίση και βυθίστηκε. Τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς διατύπωσε διασωθείς μετανάστης και στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο σημείο.