Τελευταίο αντίο για τον Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο

Η Ιταλία αποχαιρέτησε τον τέσσερις φορές Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Τετάρτη, σε μια κηδεία όμοια της πολύχρωμης ζωής του μεγάλου επιχειρηματία, με τον κόσμο να φωνάζει ποδοσφαιρικά συνθήματα και τους πολιτικούς να διαφωνούν κατά πόσο πρέπει να κηρυχθεί εθνικό πένθος.

Τα πλήθη ανέμιζαν σημαίες της ποδοσφαιρικής ομάδας AC Milan που είχε ο Μπερλουσκόνι, φωνάζοντας ρυθμικά “Σίλβιο, Σίλβιο” καθώς το φέρετρό του μεταφερόταν στον γοτθικό καθεδρικό του Μιλάνου, πλαισιωμένο από Καραμπινιέρους αστυνομικούς, ντυμένους για την τελετή με πλουμιστά κράνη.

Εντός του ναού παρέστησαν 2.300 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες, πολιτικοί, επιχειρηματίες που συνόδευαν τον 86χρονο κατά τη διάρκεια της ανέλιξης του στην εξουσία και στα πλούτη.

Η Μάρτα Φασίνα, η 33χρονη πολιτικός που ήταν η σύντροφος του Μπερλουσκόνι στα τελευταία του χρόνια, δάκρυσε δίπλα από τη Μαρίνα, τη μεγαλύτερη κόρη του, η οποία αναμένεται να κληρονομήσει τη μιντιακή αυτοκρατορία του και, κάποιοι υποθέτουν, και την πολιτική του κληρονομιά.

Ο Μπερλουσκόνι θα αποτεφρωθεί και οι στάχτες του θα βρίσκονται σε ένα μαυσωλείο που έκτισε ο ίδιος για τον εαυτό του και την οικογένειά του στη βίλα του λίγο έξω από το Μιλάνο, είπε μια πηγή κοντινή στην οικογένεια στο Reuters.

Το συντηρητικό κόμμα Forza Italia που ίδρυσε, κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα, από ακίνητα μέχρι εκδόσεις.

Ο Μπερλουσκόνι ήταν μια πολύ διχαστική φιγούρα, που εισήγαγε το μοντέλο “επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός”, όπως αργότερα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με μια καριέρα διάτρητη από σκάνδαλα και δίκες, μεταδίδει το Reuters.

Στον επικήδειο ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Mario Delpini φάνηκε να αναγνωρίζει τις υπερβολές του καθώς και τις ιδιότητές του. “Τι μπορούμε να πούμε για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Ήταν ένας άντρας: μια επιθυμία για ζωή, μια επιθυμία για αγάπη, μια επιθυμία για χαρά.”

Οι διχογνωμίες για τον Μπερλουσκόνι ήταν τόσο ορατές όσο ποτέ την ημέρα της κηδείας του, με καυγάδες να ξεσπούν μεταξύ των χιλιάδων θαυμαστών του έξω από τον καθεδρικό ναό και μερικών ανθρώπων που είχαν έρθει για να τον επικρίνουν.

Σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε περισσότερο γήπεδο παρά κηδεία, μια άλλη ομάδα υποστηρικτών του Μπερλουσκόνι χοροπηδούσε φωνάζοντας “όποιος δεν χοροπηδά είναι κομμουνιστής”, έναν όρο που ο Μπερλουσκόνι χρησιμοποιούσε συχνά για να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν οι περισσότεροι αρχηγοί κομμάτων της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων η Πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι, της οποίας η απόφαση να κηρύξει μέρα εθνικού πένθους δέχτηκε κριτική από αναλυτές και πολιτικούς.

Μερικοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή.

Η μέρα πένθους δεν θεωρείται δημόσια αργία, αλλά μάλλον ένας συμβολικός φόρος τιμής, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν επίσης να αποδώσουν τον σεβασμό τους με αυτό τον τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και οι πρώην Πρωθυπουργοί Μάριο Ντράγκι και Μάριο Μόντι παρευρέθηκαν στην κηδεία, όπως και ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Minister Mohammed Shia al-Sudani. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ήταν επίσης παρών, αλλά ελάχιστοι άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί παρευρέθηκαν.

Το μήνυμα των πέντε παιδιών του που δημοσιεύτηκε στις κύριες εφημερίδες της Ιταλίας την Τετάρτη έλεγε: “Γλυκέ μας πατέρα, ευχαριστούμε για τη ζωή σου, ευχαριστούμε για την αγάπη σου, θα ζεις πάντα μέσα μας”.