Το ΕΚ δεν θέλει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Ουγγαρία

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αναφερόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, «και το Βέλγιο το καθιστά πάντα σαφές», όπως σημείωσε.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δεν είναι μόνο προνόμιο, είναι και καθήκον. «Υποχρεώνει ένα κράτος μέλος να δείξει το χρώμα του, να παίξει τον ρόλο του προέδρου και του συμβιβαστή» ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός μιλώντας στο βουλή, σημειώνει το rtl.

Για τον Αλεξάντερ Ντε Κρόο δεν είναι “καλή ιδέα” το να μην έχει την εκ περιτροπής προεδρία η Ουγγαρία καθώς όπως εξηγεί, ένας τέτοιος ελιγμός θα έφερνε τη Βουδαπέστη “σε προνομιακή θέση”.

Η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου μετά το Βέλγιο, την 1η Ιουλίου 2024. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις αρχές Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβήτησε την «ικανότητα» της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν να ασκήσει αυτή την προεδρία λόγω των αποτυχιών του ως προς το κράτος δικαίου και αξίες της ΕΕ. Το ΕΚ κάλεσε τα κράτη μέλη «να βρουν την κατάλληλη λύση το συντομότερο δυνατό».