Ιερά Σύνοδος: Σε αργία ο τέως Κιτίου μέχρι την εκδίκαση της έφεσης

Την ποινή της αργίας επέβαλε την Τρίτη στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο μετά από πολύωρη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος.

Στο ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε μετά τη συνεδρία ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως η ποινή επιβάλλεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (ΚΧΕΚ) και με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που έχει υποβάλει εναντίον της πρωτόδικης απόφασης για 12μηνη φυλάκιση του με αναστολή ο καταδικασθέντας ιεράρχης.

Προς εφαρμογή της εν λόγω ποινής η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδότησε τον νυν Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο όπως εφαρμόσει τις πρόνοιες του άρθρου 15, παράγραφος 2 του ΚΧΕΚ, για την μεταστέγασή και τα δικαιώματα του εν αργία πλέον Μητροπολίτη τέως Κιτίου.

Στη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος εξέτασε επίσης το αίτημα του εν αργία διατελούντος Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή για άρση της αργίας του καθώς και επιστολή του αφορισμένου Θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

Για το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν, πως επειδή τα νεότερα Μέλη της Ιερά Συνόδου «δεν είχαν υπόψιν τους τα γεγονότα της επιβολής σ’ αυτόν της αργίας», το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της επόμενης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου στην οποία θα κληθεί και ο επηρεαζόμενος εν αργία Αρχιμανδρίτης και με δεδομένο ότι τα νεότερα Μέλη θα μελετήσουν το σχετικό αρχείο.

Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη αποφασίστηκε όπως, προτού ληφθεί η τελική απόφαση, κληθεί και αυτός ενώπιον της Ιεράς Συνόδου στην επόμενη της συνεδρία «για να απαντήσει στις συγκεκριμμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί όταν του επεβλήθη η ποινή του αφορισμού».

Ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου ανέφερε ακόμη ότι στη συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος συζήτησε «το θέμα της παράνομης επίσκεψης και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο» και αποφάσισε να καλέσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία όσο και τον κυπριακό λαό, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, «να μην επηρεαστούν από τις υπερφίαλες δηλώσεις του κατακτητή αλλά και να ενισχύσουν το φρόνημα και τη θέληση τους για αγώνα μέχρι την κατίσχυση του δικαίου και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας στη γη των προγόνων μας», διαβεβαιώνοντας επί τούτου ότι από την πλευρά της «θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στη δημιουργία των συνθηκών για επιτυχή απόκρουση των τουρκικών προκλήσεων».

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος σημείωσε επίσης πως κατά τη σημερινή της συνεδρία η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με «την παρουσίαση παραποιημένων εικόνων της Θεοτόκου και Αγίων καθώς και φωτογραφιών ηρώων του ελληνικού έθνους, κατά τη διάρκεια της ‘λεγόμενης’ παρέλασης υπερηφάνειας», οι οποίες, όπως αναφέρει το ανακοινωθέν «δείχνουν μέγιστη ασέβεια προς τα ιερά και όσια μας και συνιστούν ύβριν προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Γι’ αυτό το θέμα η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως καλέσει τον λαό «να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, μένοντας πιστός στα όσα παραλάβαμε από τους προγόνους μας».

Καθορίστηκαν τέλος οι ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημόσυνων ως εξής:

9η Ιουλίου για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες

16η Ιουλίου για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

23η Ιουλίου για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής

30η Ιουλίου για τον Εθνάρχη Μακάριο.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή

Στη διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου οργανωμένα σύνολα και οργανώσεις ζητούσαν την καθαίρεση του τέως Μητροπολίτη Κιτίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Αρχιεπισκοπή κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου.

Συγκεκριμένα, στον χώρο βρέθηκαν οι οργανώσεις ΠΟΓΟ, Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, καθώς και το Κόμμα για τα Ζώα. Οι οργανώσεις διάβασαν αποσπάσματα από την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε να στείλουν το μήνυμα προς τη Σύνοδο ότι η καθαίρεση του τέως Κιτίου είναι μονόδρομος.

Η ΓΓ της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, υποστήριξε ότι η Ιερά Σύνοδος έπρεπε ήδη να είχε λάβει απόφαση καθαίρεσης του τέως Κιτίου πριν από την απόφαση του Δικαστηρίου και διερωτήθηκε «τι κρατά πίσω τη Σύνοδο» στην απόφαση αυτή.

«Απαιτούμε την καθαίρεση του ενόχου. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση πρόκειται να προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα, αποκαθιστώντας των τέως Μητροπολίτη Κιτίου στις συνειδήσεις των πιστών και της κοινωνίας» είπε.

Προσθέτοντας ότι η Εκκλησία της Κύπρου και οι αποφάσεις της επηρεάζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και έχουν επίδραση στις αντιλήψεις του λαού, η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι «τέτοια εγκλήματα δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά».

Εξέφρασε εξάλλου τη δυσαρέσκεια των οργανωμένων πολιτών για τη στάση της Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν στο χώρο με δυσανάλογα μεγάλη δύναμη και η οποία, όπως ανέφερε, τους απαγόρευσε να πλησιάσουν στην Αρχιεπισκοπή και παρατάχθηκε μπροστά στις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές, με τρόπο που να περιορίζει τη συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς μάλιστα να δοθεί καμία αφορμή.

Η εκπρόσωπος του Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών, Αργεντούλα Ιωάννου, είπε πως πρέπει «να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία», διαμηνύοντας παράλληλα πως τέτοιες συμπεριφορές «δεν θα γίνουν ανεκτές».

Σημείωσε ότι το Δίκτυο θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα της έμφυλης βίας.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, σημείωσε ότι «ιστορικά και διαχρονικά υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία δείχνουν ότι η Εκκλησία και Ιερά Σύνοδος πρέπει να δουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι η βία καταδικάζεται από όπου και αν προέρχεται».

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, δεν υπάρχει καμιά έφεση που θα μπορούσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος να αποφασίσει τα δίκαια, σε διαφορετική περίπτωση βλέπω το ποίμνιο τους να φεύγει και να διαφεύγει και να είναι εναντίον τους».

Σημειώνεται ότι στην απόφαση της η οποία ανακοινώθηκε αργότερα, η Ιερά Σύνοδος επέβαλε στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου την ποινή της αργίας μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που υπέβαλε εναντίον της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Εξάλλου σε ανακοίνωση της που ακολούθησε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου η ΠΟΓΟ αναφέρει ότι η ποινή αργίας μέχρι την έφεση, που επιβλήθηκε στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, «δεν είναι αρκετή για να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα ότι τέτοιου είδους εγκλήματα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά» και πως «αντί η Ιερά Σύνοδος να διερευνήσει μόνη της όλα όσα υπό μορφή ψιθύρου γνώριζε εδώ και χρόνια ολόκληρη η κοινωνία της Λάρνακας για τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, έρχεται σήμερα με αυτή της την απόφαση να ενισχύσει το θράσος του ενόχου, ο οποίος δεν δίστασε να ασκήσει έφεση στην ποινή που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο».

«Αναμένουμε ότι οι διαδικασίες της έφεσης θα προχωρήσουν άμεσα και η απόφαση θα φέρει την Ιερά Σύνοδο ενώπιον των ευθυνών της σύντομα» προστίθεται.