Βρετανία:Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον

Την παραίτησή του από τη βουλευτική του έδρα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής ο Μπόρις Τζόνσον. Η παραίτηση έχει άμεση ισχύ.

Σε δήλωσή του ο 58χρονος πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απέδωσε την απόφασή του στη «σκανδαλωδώς προκατειλημμένη» Επιτροπή Ασυλίας της Βουλής των Κοινοτήτων, που όπως προκύπτει έχει κρίνει πως ο κ. Τζόνσον όντως παραπλάνησε το κοινοβούλιο αναφορικά με το σκάνδαλο partygate. 

«Είμαι έκπληκτος και σοκαρισμένος που δύναται να εκδιωχθώ, αντιδημοκρατικά, από μία επιτροπή της οποίας προεδρεύει και ελέγχει η (βουλευτής των Εργατικών) Χάριετ Χάρμαν με τόση σκανδαλώδη προκατάληψη», ανέφερε στους Times o Συντηρητικός πολιτικός.

Η Επιτροπή επέδωσε εντός της εβδομάδας στον κ. Τζόνσον το πόρισμα της σχετικής έρευνάς της, δίνοντας του περιθώριο δύο εβδομάδων να απαντήσει πριν το πόρισμα δημοσιοποιηθεί.

Πιστεύεται ότι η Επιτροπή συστήνει την αποβολή του κ. Τζόνσον από τη Βουλή επί δέκα ημέρες, κάτι που εφόσον γινόταν αποδεκτό από την ολομέλεια θα συνεπαγόταν εμβόλιμη εκλογική διαδικασία στην περιφέρειά του.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στη βραδινή δήλωση παραίτησης, έλαβε επιστολή από την Επιτροπή «καθιστώντας σαφές, προς έκπληξή μου, ότι είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τις διαδικασίες εναντίον μου για να με εκδιώξουν από το κοινοβούλιο».

Συμπληρώνει ότι η Επιτροπή «ακόμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ίχνος αποδείξεων ότι εν γνώσει μου ή απερίσκεπτα παραπλάνησα τη Βουλή των Κοινοτήτων – γνωρίζουν απολύτως καλά ότι όταν μιλούσα στη Βουλή έλεγα αυτό που πίστευα ειλικρινά ότι ήταν αλήθεια και αυτό που είχα ενημερωθεί να πω, όπως κάθε άλλος υπουργός».

Προσθέτει ότι «σκοπός τους από την αρχή ήταν να με βρουν ένοχο, ανεξαρτήτως των γεγονότων» και δηλώνει ότι ήταν εν τέλει «αφελής» να πιστέψει ότι η διαδικασία θα ήταν δίκαιη.

«Είμαι βουλευτής από το 2001. Λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις ευθύνες μου. Δεν είπα ψέματα και πιστεύω ότι στις καρδιές τους τα μέλη της Επιτροπής το ξέρουν», αναφέρει ο κ. Τζόνσον, κάνοντας επίσης λόγο για «κυνήγι μαγισσών», για προσπάθεια «εκδίκησης» για την υλοποίηση του Brexit, αλλά «εν τέλει (και για προσπάθεια) ανατροπής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016».

Δηλώνει δε ότι δεν είναι σύμπτωση πως η κρατική αξιωματούχος που ερεύνησε το partygate, η Σου Γκρέι, θα είναι η επόμενη προσωπάρχης του ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ.

Ο παραιτηθείς βουλευτής προσθέτει στη δήλωσή του ότι ενημέρωσε για την απόφασή του την τοπική κομματική οργάνωση και για το ότι πλέον πρέπει να διεξαχθούν εμβόλιμες εκλογές για την έδρα.

Αφήνει, ωστόσο, παράλληλα αιχμές κατά του νυν Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η παραίτηση του οποίου από το πόστο του Υπουργού Οικονομικών είχε συμβάλει στην πτώση του κ. Τζόνσον από την πρωθυπουργία.

Όπως σημειώνει, όταν εκείνος έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ, το Συντηρητικό Κόμμα υπολειπόταν μόνο λίγων μονάδων των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. «Η διαφορά τώρα έχει διευρυνθεί κατά τεράστιο τρόπο», αναφέρει.

Λέει επίσης ότι το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να ανακτήσει επειγόντως τη δυναμική του και την πίστη του στο τι μπορεί να επιτύχει η χώρα, να δείξει ότι αξιοποιείται στο έπακρο το Brexit και να παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες μια ατζέντα ανάπτυξης και επενδύσεων, με μείωση φόρων. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε να είμαστε μία κανονική Συντηρητική κυβέρνηση», προσθέτει στη δήλωσή του-επίθεση κατά του Ρίσι Σούνακ ο Μπόρις Τζόνσον.

Δηλώνει δε υπερήφανος για τα επιτεύγματά του ως βουλευτής και ως Πρωθυπουργός, όπως η υλοποίηση του Brexit, η εξασφάλιση της ευρύτερης αυτοδυναμίας για 40 χρόνια, η ταχύτερη ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά Covid στην Ευρώπη και η ηγετική στήριξη στην Ουκρανία.

Ο κ. Τζόνσον εκπροσωπούσε από το 2015 την εκλογική περιφέρεια Uxbridge and South Ruislip του δυτικού Λονδίνου και από το 2001 ως το 2008 την περιφέρεια Henley.

Ο κ. Σούνακ έχει να αντιμετωπίσει όμως και δεύτερη εμβόλιμη εκλογική διαδικασία, καθώς το απόγευμα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα απρόσμενα και η Ναντίν Ντόρις, ενδεχομένως η πιο στενή πολιτική σύμμαχος του κ. Τζόνσον και πρώην Υπουργός Πολιτισμού.