Βουλγαρία:Η Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ν. Ντένκοφ

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε την Τρίτη υπέρ της εκλογής του Νικολάι Ντένκοφ ως Πρωθυπουργού της χώρας. Η ψηφοφορία στο νομοθετικό σώμα των 240 εδρών ήταν 132-69 χωρίς αποχές.

Ο Ντένκοφ ορίστηκε Πρωθυπουργός από τον συνασπισμό της Συνέχισης της Αλλαγής και της Δημοκρατικής Βουλγαρίας (CC-DB).

Μετά από εννέα μήνες, ο Ντένκοφ θα εναλλαγεί σε αυτή τη θέση με τη Μαρίγια Γκάμπριελ του συνασπισμού Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) – Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF).

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο ο Ντένκοφ δεσμεύτηκε να καταθέσει σχέδιο προϋπολογισμού που ορίζει το έλλειμμα στο 3%, να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος, να εργαστεί για την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν το 2023 και στην ευρωζώνη από τις αρχές του 2025 και να εφαρμόσει τη νομοθετική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο Σύνταγμα, σε στενό συντονισμό με την Εθνοσυνέλευση.

Είπε ότι εάν δεν εφαρμοστούν οι προτεραιότητες, θα παραιτηθεί. «Δεν ήταν παιδικό μου όνειρο να γίνω πρωθυπουργός σε μια χώρα που βρίσκεται σε άσχημη πολιτική κρίση, με διχασμένη κοινωνία. Το παιδικό μου όνειρο ήταν να γίνω επιστήμονας και το εκπλήρωσα. Γι’ αυτό, αν δεν εκπληρωθούν οι προτεραιότητες, θα παραιτηθώ», είπε.

Ο Ντένκοφ παρουσίασε τη δομή και τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες θα είναι Πρωθυπουργός και κατά τους δεύτερους εννέα μήνες θα αναλάβει η Μαρίγια Γκάμπριελ.

Με ψηφοφορία 132-69 χωρίς αποχές, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δομή της κυβέρνησης Ντένκοφ-Γκαμπριέλ. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ένας Πρωθυπουργός με έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και 18 Υπουργούς.

Το Υπουργείο Γεωργίας μετατρέπεται σε Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων.

Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Πρωθυπουργός: Nikolay Denkov, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών: Mariya Gabriel, Υπουργός Οικονομικών: Assen Vassilev, Υπουργός Εσωτερικών: Kalin Stoyanov, Υπουργός Άμυνας: Todor Tagarev, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων: Julian Popov, Υπουργός Ενέργειας: Rumen Radev, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων: Andrey Tsekov, Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων: Kiril Vatev, Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας: Bogdan Bogdanov, Υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης: Milena Stoycheva, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής: Ivanka Shalapatova, Υπουργός Δικαιοσύνης: Atanas Slavov, Υπουργός Υγείας: Hristo Hinkov, Υπουργός Παιδείας και Επιστημών: Galin Tsokov, Υπουργός Τουρισμού: Zaritsa Dimkova, Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Georgi Gvozdeykov, Υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Alexander Yolovski, Υπουργός Πολιτισμού: Krastyu Krastev και Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Dimitar Iliev.