Ουκρανία: Με καθοδήγηση ΝΑΤΟϊκών δορυφόρων και drones ανατίναξαν το φράγμα Καχόβκα

Σύμφωνα με πηγές από το Telegram στο βομβαρδισμό του φράγματος της Καχόβκα, χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικές ρουκέτες Adler-2 MLRS, που εκτοξεύτηκαν βόρεια της Χερσώνας με καθοδήγηση  Νατοϊκών δορυφόρων και επιτήρηση απο Drone ηλεκτρονικού πολέμου που πετούσε στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εκτιμάται ότι απογειώθηκε από τη Λάρισα!

Πάντως η ζημιά κατέστρεψε μόνο το επάνω μέρος του φράγματος, με αποτέλεσμα τη διαφυγή μόνο του επιφανειακού νερού ενώ ο μεγάλος όγκος συγκρατείται ακόμα.

Νωρίτερα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιφέρεια της Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας μετά τη ρήξη του φράγματος της πόλης, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διάταγμα των διορισμένων από τη Μόσχα τοπικών αρχών.

Αλληλοκατηγορίες

Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην υπό ρωσική κατοχή ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα απέδωσε το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με το TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι το νερό ρέει «ανεξέλεγκτα».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων μετά το ρήγμα στο φράγμα. Σύμφωνα με το TASS, οι υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας ανέφεραν ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή με πυραύλους Storm Shadow που είχαν δοθεί στο Κίεβο από τη Βρετανία.

Το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση». Το φράγμα είχε υποστεί ήδη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η σημασία του φράγματος

Το φράγμα, με τριάντα μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Η καταστροφή του φράγματος θα επιδεινώσει τα ενεργειακά προβλήματα της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία προχώρησε νωρίτερα φέτος σε συστηματική στόχευση των ζωτικής σημασίας υποδομών της. Η κατάρρευσή του αναμένεται να πλήξει επίσης το σύστημα καναλιών που ποτίζει μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Η καταστροφή του φράγματος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Καχόβκα στη νότια Ουκρανία δεν αποτελεί άμεση απειλή για την τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε πάντως το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

«Η έκρηξη…δεν επηρέασε άμεσα την κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Δεν υπάρχουν απειλές στη σταθερότητα της τροφοδοσίας σε ηλεκτρικό ρεύμα», ανέφερε σε ανακοίνωση. «Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος από τις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος είναι ουσιαστικά μια νέα φάση της ρωσικής επίθεσης.

Ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει απομακρυνθεί από το να προσπαθεί να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία με προπαγανδιστικά μυθεύματα, όπως τα χαρακτήρισε, και έχει στραφεί στο να δηλώνει ανοικτά τις πραγματικές της προθέσεις –«να καταστρέψει την Ουκρανία, να σκοτώσει Ουκρανούς, να διαλύσει την οικονομία» και μη στρατιωτικές «ζωτικής σημασίας υποδομές».

Η Ρωσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο οι οποίες οφείλονταν στην απώθηση των ρωσικών επιδρομών από τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, όπως ανέφερε μέσω Telegram.

Ταυτόχρονα και η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου ανέφερε μέσω της ίδιας πλατφόρμας πως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν γενικά το τελευταίο διάστημα πως καταρρίπτουν την πλειονότητα των πυραύλων και των UAVs-καμικάζι της Ρωσίας.