ΥΠΜ: Αναβάθμιση αμυντικής συνεργασίας καθόρισαν Κύπρος-ΗΠΑ

Τα επόμενα βήματα και στόχοι για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ σε τομείς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας καθορίστηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση του Διαλόγου Ασφάλειας και Άμυνας, μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον η δεύτερη συνάντηση του Διαλόγου Ασφάλειας και Άμυνας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Κατά τη συνάντηση στο Πεντάγωνο, οι δυο αντιπροσωπείες προέβησαν σε επισκόπηση της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί το παρελθόν διάστημα και των στόχων που έχουν επιτευχθεί, όπως η υπογραφή της ένταξης της ΚΔ στο State Partnership Programme (SPP), η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) στο πρόγραμμα διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ), η διεξαγωγή  ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών και η διεξαγωγή διαβουλεύσεων για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα και στόχοι για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της συνεργασίας ΚΔ-ΗΠΑ, σε τομείς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας είχε επίσης στις 31 Μαΐου συναντήσεις με αξιωματούχους του State Department, αρμόδιους για πολιτικό-στρατιωτικές υποθέσεις και θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι ο διμερής Διάλογος θεσμοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Λευκωσία.