Διαφωνίες Γερμανών πολιτικών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο Νιλς Σμιντ, αρμόδιος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε συνέντευξη του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) ανέφερε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, πως εάν ο Eρντογάν συνεχίσει την ίδια πολιτική, δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστεί η στενή εταιρική σχέση με την Τουρκία.

Τάχθηκε ωστόσο κατά της διακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε -όπως δήλωσε- χτύπημα για την αντιπολίτευση της Τουρκίας και για όλους όσους ελπίζουν ότι κάποτε θα μπορέσουν να ζήσουν και πάλι σε μια δημοκρατική Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Σμιντ «πρέπει να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί του, μεταξύ άλλων για τη Συρία και τη μετανάστευση. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα να υπάρξουν εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών».

Για τον ίδιο συνιστά αξιοσημείωτη επιτυχία της αντιπολίτευσης το ότι ο Eρντογάν κέρδισε τις εκλογές με τόσο μικρή διαφορά, ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβάλει την πολιτική του, καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή του τρόπου σκέψης.

Στον αντίποδα, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Μπιγιάν Ντιρ-Σαραί, ζήτησε τον τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η τουρκική Κυβέρνηση απέχει έτη φωτός από την Ευρώπη», ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την εκλογική συμπεριφορά ορισμένων Τούρκων στη Γερμανία, που εγείρει «πολλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ενσωμάτωσης».

Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Ομίντ Νουριπούρ, κάλεσε την Τουρκία να άρει το βέτο κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η στάση της τουρκικής Κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα «έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές που έχει τόσο ανάγκη η χώρα».

Παρόμοια και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Mίκαελ Ροτ (SPD), προέτρεψε την Τουρκία να άρει το βέτο της πριν ακόμα από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Τέλος, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών, Nόρμπερτ Ρέντγκεν, εκτίμησε ότι «ολόκληρη η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά τη χειραγωγημένη εκλογική νίκη του Ερντογάν με την αναπόφευκτη περαιτέρω οικονομική καθίζηση», που πιθανόν να παρασύρει τον Eρντογάν σε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό και θα τον καταστήσει ακόμα πιο απρόβλεπτο για τη Δύση στην εξωτερική πολιτική.