Σερβία: Ο Βούτσιτς θέτει το στρατό σε θέση μάχης λόγω Κοσόβου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε πλήρη συναγερμό μάχης και έδωσε εντολή σε μονάδες τους να κινηθούν εγγύτερα στα σύνορα με την αποσχισθείσα σερβική επαρχία του Κοσόβου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tanjug την Παρασκευή.

Οι εντολές του αρχηγού του σερβικού κράτους έρχονται τη στιγμή που οι Σέρβοι στο δήμο του Ζβέτσαν, στο βόρειο Κόσοβο, συγκρούονται με την κοσοβαρική αστυνομία, η οποία προσπαθούσε να διευκολύνει τον νέο, εθνικά Αλβανό δήμαρχο της πόλης να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η ψηφοφορία για τον δήμο μποϊκοταρίστηκε από τους εθνικά Σέρβους, οι οποίοι πλειοψηφούν στην περιοχή.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία του Κοσόβου έκανε χρήση δακρυγόνων ενάντια σε πλήθος το οποίο είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο κτίριο του δημαρχείου.

Η πηγή της έντασης

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Σερβία, ένταση επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν οι σειρήνες χθες το μεσημέρι και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές με εντολή “να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών”. Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϋκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Οι ΝΑΤΟϊκές χώρες καλούν σε αποκλιμάκωση

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημαρχεία στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις αρχές να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο παρά την έκκληση μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις αρχές του Κοσόβου να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR (την αποστολή του ΝΑΤΟ) στο Κόσοβο», αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ανησυχούμε από την απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική».

Νωρίτερα χθες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαιτίας των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο, διέταξε μονάδες του στρατού να μετακινηθούν πιο κοντά στα σύνορα, αφού διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην πόλη Ζβέτσαν. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης αυτής για να εμποδίσει τον νέο δήμαρχο, που προέρχεται από την αλβανική κοινότητα, να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι Σέρβοι του Κοσόβου είχαν μποϊκοτάρει τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.