Η Ρωσία ετοιμάζει να ρίξει στην μάχη κατά Ουκρανών και το Hermes

Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία το νέο πυραυλικό σύστημα Hermes. Οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ.

Το Γραφείο Σχεδιασμού Εξοπλισμών της Ρωσίας ξεκίνησε τις δοκιμές του πυραυλικού συστήματος πολλαπλών χρήσεων Hermes και η απόφαση για το αν θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των δοκιμών, αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί να χτυπήσει τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, στόχους επιφανείας και αεροσκάφη χαμηλής ταχύτητας σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων.

Αυτό το σύστημα αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 και σύμφωνα με πληροφορίες είναι παράγωγο του 57E6 που χρησιμοποιείται από το πυραυλικό σύστημα Pantsir.

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, η Ρωσία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τη σειριακή παραγωγή του Hermes. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη καθώς υπήρχαν σοβαρά κενά. Το 2016, η ανάπτυξη του συστήματος άρχισε ξανά και κατασκευάστηκαν αρκετά πρωτότυπα, τα οποία θα στέλνονταν στη Συρία για να δοκιμαστούν.

Σύμφωνα με ειδικούς που γνωρίζουν το θέμα, ούτε αυτό το σχέδιο της Ρωσίας προχώρησε.

Επίσης, όπως επισημαίνουν, η Ρωσία έχει αναπτύξει διάφορες παραλλαγές αυτού του συστήματος. Το Hermes-A έχει σχεδιαστεί για εκτόξευση από αέρος. Αυτή η έκδοση μπορεί να αναπτυχθεί στην Ουκρανία, καθώς επιτρέπει την ενσωμάτωση σε κοινώς χρησιμοποιούμενες αεροπορικές πλατφόρμες, όπως το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 και το μαχητικό αεροσκάφος Su-25. Η αυτονομία του πυραύλου θα είναι περίπου 15-20 χιλιόμετρα, λένε οι ειδικοί.

Οι άλλες δύο παραλλαγές είναι το Hermes-K και Hermes-C. Το πρώτο σχεδιάστηκε για να εκτοξεύεται από πολεμικό πλοίο. Η δεύτερη επιλογή έχει σχεδιαστεί για εκτόξευση από ξηράς. Το Hermes μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε όχημα μέσης ή μεγάλης χωρητικότητας. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εναέριες όσο και τις χερσαίες πλατφόρμες.