Αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων, ζητούν οι Βουλευτές

Την ανάγκη να γίνουν πιο ελκυστικά τα προγράμματα προαιρετικών ολοήμερων σχολείων εξέφρασαν την Τετάρτη μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σημειώνοντας πως συμμετέχει μόλις το 20% των μαθητών σχολικών μονάδων ενταγμένων στα προγράμματα αυτά.

Η Επιτροπή συνέχισε την Τετάρτη τη συζήτηση του θέματος της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου στη δημοτική και στη μέση εκπαίδευση, με εκπρόσωπους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, και εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, μεταξύ άλλων.

Κατά τη συζήτηση, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι όσον αφορά στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, κατά μέσο όρο, 20% των μαθητών επιδεικνύει ενδιαφέρον, με το ποσοστό συμμετοχής μαθητών να είναι πιο ψηλό σε αγροτικές περιοχές, και πιο μικρό στις πόλεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα ολοήμερα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για το θέμα για να διαπιστωθεί ακριβώς που βρισκόμαστε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι όπως αντιλαμβάνονται, όλα περιστρέφονται γύρω από τη συμφωνία που θα γίνει για το καθεστώς εργοδότησης αυτών που θα εργάζονται στα ολοήμερα.  

Είπε ακόμη, ότι θα έπρεπε να προβληματίσει το γεγονός ότι, από τη στιγμή που το 20% πάει στα ολοήμερα, υπάρχουν γονείς που προτιμούν τα ιδιωτικά απογευματινά εκπαιδευτήρια. Εισηγήθηκε όπως το Υπουργείο διεξάγει μελέτη για τους λόγους που γίνεται αυτό.

Η Επιτροπή αναμένει την πρόταση της Κυβέρνησης για το θέμα εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα ολοήμερα. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης για το θέμα αυτό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ μετά τη συνεδρία ότι «γίνεται μια δουλειά» στα ολοήμερα και δεν μηδενίζουν τα πάντα, όμως, «παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο», όπως είπε, και συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον σε κάποιες περιοχές, εκεί που υπάρχει το προαιρετικό σχολείο. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν προβλήματα σίτισης, και στελέχωσης, «και τελικά το ρητορικό ερώτημα που τίθεται» είπε, είναι αν «έχουμε δραστηριότητες για τα παιδιά τα οποία έχουν παιδαγωγική και άλλη αξία ή απλώς σταθμεύουμε τα παιδιά εκεί για να εξυπηρετούμε τους εργαζόμενους γονείς». Είναι διλήμματα που πρέπει η Πολιτεία να απαντήσει, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε σε δηλώσεις του, ότι αν και ο θεσμός των ολοήμερων είναι πετυχημένος «εν τούτοις δεν είναι ελκυστικός», σημειώνοντας ότι αναφέρεται στα ολοήμερα προαιρετικά σχολεία. Αναφερόμενος σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή από το Υπουργείο Παιδείας, είπε ότι μόνο το 20% του πληθυσμού των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία που προσφέρουν προαιρετικά ολοήμερα συμμετέχει στα προγράμματα αυτά, και ότι πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικά με το να αναβαθμιστούν τα αναλυτικά τους προγράμματα, οι εγκαταστάσεις, οι συνθήκες εργοδότησης των εκπαιδευτικών κ.ά. Ανέφερε επίσης ότι όπως τους έχει λεχθεί, τα προαιρετικά ολοήμερα δεν είναι ελκυστικά ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, που το ποσοστό συμμετοχής ήταν στα 10% ενώ στις αγροτικές περιοχές φτάνει στο 20%. Θα πρέπει, είπε, το Υπουργείο Παιδείας, να καταθέσει μια πρόταση η οποία να προωθεί τα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία για να καταστούν ελκυστικά.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι η αναγκαιότητα του θεσμού των ολοήμερων είναι αποδεκτή από όλους και ότι ο θεσμός «αποτελεί ένα βασικό κρίκο στην αλυσίδα που ονομάζεται δημογραφικό». Είπε ότι αναμένουν από την Κυβέρνηση και τη νέα Υπουργό «και είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνει πολύ σύντομα», την υλοποίηση των εξαγγελιών της νέας Κυβέρνησης, για ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου και επέκταση του, τόσο σε περισσότερα σχολεία αλλά και την ποιοτική του αναβάθμιση ούτως ώστε οι μαθητές που μένουν είτε στα υποχρεωτικά είτε στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία, να έχουν υγιή απασχόληση, και την ίδια ώρα να διευκολύνονται και οι γονείς οι οποίοι εργάζονται ως αργά.   

Αισιοδοξούν, πρόσθεσε, ότι θα έρθουν οι προτάσεις του ΥΠΑΝ πολύ σύντομα.

Κανονισμοί για τετράμηνα

Στο μεταξυ, η Επιτροπή αναμένεται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρία την επόμενη Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα των κανονισμών και προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα των τετραμήνων, για ολοκλήρωση του θέματος μέχρι τα μέσα Ιουνίου.