Μεντβέντεφ: Επιδίωξη των ΗΠΑ η καταστροφή της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ στοχεύουν να ανασχέσουν, αν όχι να καταστρέψουν τη Ρωσία στο πλαίσιο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά δεν θα το πετύχουν, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι κακώς το ΝΑΤΟ δεν κατανοεί ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα μπορούσε να προκληθεί από ένα «ανεξέλεγκτο σενάριο».

Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι «η καταστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τουλάχιστον ο περιορισμός, η ανάσχεση, το ίδιο πράγμα που κάνουν και σε σχέση με την Κίνα, αλλά ο απώτερος στόχος είναι η καταστροφή της Ρωσίας ως χώρας», είπε ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

Eρωτηθείς αν η Ουάσινγκτον θα πετύχει τους στόχους της, ο κ. Μεντβέντεφ είπε «όχι, δεν θα τους το επιτρέψουμε», σημειώνοντας ότι «κάνουν λάθος» στο ΝΑΤΟ να θεωρούν ότι «μια πυρηνική σύγκρουση ή μια πυρηνική αποκάλυψη είναι αδύνατη» και «προμηθεύουν με τόσο επικίνδυνα όπλα το ουκρανικό καθεστώς», διότι «κάποια στιγμή τα γεγονότα μπορούν να ακολουθήσουν ένα απολύτως ανεξέλεγκτο σενάριο και την ευθύνη θα την έχει πλήρως και απολύτως η Βορειοατλαντική Συμμαχία».

«Κανείς δεν γνωρίζει το σημείο χωρίς επιστροφή», υποστήριξε ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της Ρωσίας, «και αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος, διότι μόλις αποστείλουν κάτι [σ.σ. κάποιο όπλο στην Ουκρανία], μετά λένε: αποστείλατε και αυτό. Υπάρχουν εκεί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, ή τώρα πλέον υπάρχουν αεροπλάνα. Και όλα δήθεν θα είναι εντάξει».

«Τίποτα δεν θα είναι εντάξει. Και αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε. Όμως θα χρησιμοποιούνται όλο και πιο σοβαρά είδη οπλικών μέσων πλήγματος. Αυτή είναι, στην πράξη όλη η εξέλιξη», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ. Εκτίμησε μάλιστα ότι ήταν «χαμένος χρόνος» και «σπαταλημένη προσπάθεια» η επιδίωξη διαλόγου με τη Δύση για εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς «αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτοιμοι για διάλογο, για να το πω με τα λόγια ενός διάσημου λογοτεχνικού ήρωα, είναι αξιολύπητοι ασήμαντοι άνθρωποι».

«Δεν θέλουν ειρήνη, θέλουν πόλεμο. Δεν θέλουν συνεργασία, θέλουν αντιπαράθεση. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να βλάψουν τη χώρα μας», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ΣΑ, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα για επανάληψη του διαλόγου με τη Δύση λέγοντας ότι «προς το παρόν όχι, δεν υπάρχει κανείς για να μιλήσουμε».

Ο Ντ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποζημιώσουν τη Ρωσία για την ανατίναξη του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, αλλά «και όχι μόνο γι’ αυτή τη ζημιά, … ας χορηγήσουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του Αρτιόμοφσκ (Σ.Σ. στα Ουκρανικά Μπαχμούτ), της Μαριούπολης και πολλών άλλων σημείων που καταστράφηκαν με τη βοήθεια και την υποστήριξή τους, με τα χρήματά τους».

Κατά τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, μπορεί ακόμη να γίνει συζήτηση σχετικά με τις αποδείξεις για την ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, καθώς «η διαδικασία δεν έχει τελειώσει ακόμη και αυτή η σελίδα δεν έχει κλείσει. Εν πάση περιπτώσει, εκείνοι το απορρίπτουν (Σ.Σ. την εμπλοκή τους), αν και τα επιχειρήματά τους φαίνονται μάλλον επιπόλαια», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη ΝΑ Ασία, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ΣΑ δήλωσε ότι η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία με φιλικές προς τη Ρωσία χώρες στην περιοχή συνεχίζεται και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι «εμπλέκεται άμεσα στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης» εκεί, ενώ η Μόσχα συζητά και προωθεί με τις χώρες που συνεργάζεται «την καταπολέμηση των εκδηλώσεων και των συνεπειών της πολιτικής της νεοαποικιοκρατίας που επιχειρούν να ακολουθήσουν οι χώρες της συλλογικής Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ».