Οργή Κίνας για G7: Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία «οικονομικού ΝΑΤΟ»

Καταδικάζοντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα συμπεράσματα από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) για θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, οι πρεσβείες της Κίνας σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν έντονη αντίθεση το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 και επισήμαναν  σε ανακοινώσεις τους ότι η  ενασχόληση με  αντίπαλα στρατόπεδα στην τρέχουσα συγκυρία είναι αδιέξοδη, προτρέποντας την ομάδα των G7 να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική της νοοτροπία και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις.
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για το θέμα, υπογραμμίζοντας τη σταθερή αντίθεση της Κίνας στην ανάμειξη της ομάδα των G7 στις εσωτερικές υποθέσεις της.
Επίσης επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή κατηγόρησαν την Κίνα για πρακτικές «οικονομικού εξαναγκασμού».
Η Κίνα, ως θύμα, αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιες ενέργειες και απόπειρες «αποσύνδεσης» από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προτρέποντας την ομάδα των G7 να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την αίσθηση που έχει για τη δική της ιδεολογική υπεροχή.
Προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας θα λάβουν αποφασιστική και σθεναρή απάντηση.

«Οικονομικός εξαναγκασμός»

Ο Κινέζος πρεσβευτής στον Καναδά Cong Peiwu αντέκρουσε επίσης τους ισχυρισμούς της G7 για την ανάγκη «αντίστασης έναντι του οικονομικού εξαναγκασμού εκ μέρους της Κίνας» σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε παγκόσμιο διπλωματικό εξαναγκασμό, προκαλώντας ζημιά σε κράτη σε όλο τον κόσμο. ενώ απαιτεί από τους συμμάχους της να σχηματίσουν μια «μικρή ομάδα» για να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας, αναγκάζοντας τους άλλους να διαλέξουν πλευρά.

Το τελικό ανακοινωθέν

Σε ένα τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, το μπλοκ εξέφρασε μια σειρά ανησυχιών για τις οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας.
Ωστόσο, επιδίωξαν επίσης να «κρατήσουν την πόρτα ανοιχτή στη συνεργασία και να αποφύγουν την περαιτέρω ανάφλεξη των εντάσεων μεταξύ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της ομάδας των μεγάλων δυτικών δυνάμεων», ανέφερε το AFP.
«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας και της έκφρασης των ανησυχιών μας απευθείας στην Κίνα», ανέφερε η ομάδα.
«Οι πολιτικές μας προσεγγίσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν την Κίνα ούτε επιδιώκουμε να εμποδίσουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας», συνέχισε η δήλωση, προσθέτοντας ότι οι χώρες της G7 δεν «αποσυνδέονται ούτε στρέφονται προς τα μέσα».
Η ανακοίνωση
Οι επικεφαλής της G7 που συναντήθηκαν στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα δήλωσαν το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 ότι είναι έτοιμοι να χτίσουν εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με το Πεκίνο, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή τους από το εμπόριο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Οι πολιτικές προσεγγίσεις μας δεν αποσκοπούν στο να βλάψουν την Κίνα, δεν επιδιώκουμε να ανακόψουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξή της», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής.
«Δεν αποσυνδεόμαστε και, ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική ανθεκτικότητα προϋποθέτει την άρση των κινδύνων και τη διαφοροποίηση» σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη, δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, καθώς και των τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι προσπάθειες για το κλίμα και τη διατήρηση της φύσης.
Ωστόσο, δήλωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για την προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας που θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια, χωρίς να περιορίσουν αδικαιολόγητα το εμπόριο και τις επενδύσεις.
«Ενεργούμε με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, το οποίο επαναβεβαιώνει τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν ως απαραίτητης για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας.

Λεονταρισμοί… και πραγματική αδυναμία

Ο φαινομενικά «ηπιότερος» τόνος αποκαλύπτει μια αίσθηση αδυναμίας, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Παρά τις προσπάθειές τους να «αποσυνδεθούν» (αναφέρεται στον οικονομικό όρο decoupling) από την Κίνα σε βασικούς τομείς, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως περίμεναν.
Οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη, είναι σίγουρα απρόθυμοι να αποσυνδεθούν με την Κίνα λόγω των σημαντικών οικονομικών απωλειών που θα συνεπαγόταν μια τέτοια κίνηση, είπε στους Global Times ο Li Haidong, καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας.
Επιπλέον, οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η επίτευξη πλήρους αποσύνδεσης από την Κίνα είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος επί του παρόντος, είπε ο Li.

Παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις

Η σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας του Λευκού Οίκου να αποσυνδεθεί και της απροθυμίας των συμμάχων τους, σε συνδυασμό με τους διαρκείς οικονομικούς δεσμούς της Κίνας, τους ανάγκασε να υιοθετήσουν μια πιο μετριοπαθή στάση.
Ωστόσο, αυτή η μετριοπάθεια δεν σημαίνει μια μόνιμη μετατόπιση, αλλά υποδεικνύει έναν συνολικό συμβιβασμό που εξακολουθεί να περιμένει μια ευκαιρία για να ξεκινήσει η διαδικασία αποσύνδεσης, προειδοποίησε ο Li.
Το ανακοινωθέν «εξέθεσε επίσης μια σειρά από ανησυχίες για τις οικονομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Καταδικάζοντας τέτοια θέματα που σχετίζονται με την Κίνα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν στη σύνοδο κορυφής της G7, η κινεζική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι η G7 τα τελευταία χρόνια αγνόησε αντικειμενικά γεγονότα και παρενέβη κατάφωρα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας σε θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ, το Σιζάνγκ, μεταξύ των οι υπολοιποι.
Έχουν σπείρει διχόνοια μεταξύ των περιφερειακών χωρών και έχουν προωθήσει την αντιπαράθεση στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ορισμένα μέλη της G7 αγνόησαν τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του θεμιτού ανταγωνισμού και έχουν άδικα στοχοποιήσει κινεζικές εταιρείες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση
Η κινεζική πρεσβεία τόνισε περαιτέρω την ανάγκη για την G7 να σταματήσει την ανεπίτρεπτη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, να αποφύγει τη δημιουργία συγκρουσιακών συμμαχιών μέσω αποκλειστικών κύκλων και να απέχει από τη δημιουργία διχασμών στη διεθνή κοινότητα.

Κίνδυνος κλιμάκωσης στο Ουκρανικό

Ένα άλλο θέμα εστίασης ήταν η κρίση στην Ουκρανία, καθώς ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έφτασε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας το Σάββατο (20/5), ενισχυμένος καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ανακοίνωσε στους συμμάχους των ΗΠΑ ότι θα επέτρεπε στους Ουκρανούς πιλότους να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η απόφαση του Biden θα προσθέσει απλώς αβεβαιότητα και σύγκρουση στο πεδίο της μάχης, καθιστώντας λιγότερο πιθανές τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ή μια ειρηνική επίλυση στο άμεσο μέλλον.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ουκρανία σημαντικής στρατηγικής αξίας όσο πολεμά ως αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν τη μέγιστη βοήθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης F-16 και δυνητικά πιο σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας στο μέλλον.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω τη Ρωσία και ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με σοβαρές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη», προειδοποίησε ο Li

Το οικονομικό ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss ζήτησε τη δημιουργία ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ» που θα συντονίζει την μάχη ανάσχεσης της οικονομικής δύναμης της Κίνας κατά την εκφώνηση κεντρικής ομιλίας στο νησί της Ταϊβάν την Τετάρτη (17/5), σύμφωνα με τον Guardian.
Πριν από λίγο καιρό, δύο πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έκαναν παρόμοια πρόταση για τη δημιουργία ενός «Οικονομικού Άρθρου 5» για την αντιμετώπιση του λεγόμενου αυταρχικού οικονομικού εξαναγκασμού.
Ο ένας είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen και ο άλλος ο Ivo Daalder, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Ο κίνδυνος ενός «Οικονομικού ΝΑΤΟ» αφορά το  γεγονός ότι ενθαρρύνει τις χώρες  να παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές των βασικών συμφερόντων της Κίνας και… δένει όλες τις χώρες – μέλη σε ένα άρμα με στόχο οικονομικό πόλεμο με την Κίνα.
Νέοι όροι για διάφορα παράγωγα του ΝΑΤΟ έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό, όπως το «οικονομικό ΝΑΤΟ», «Ασιατικό ΝΑΤΟ» και «ΝΑΤΟ Ινδο-Ειρηνικού», και οι συζητήσεις εξακολουθούν να γίνονται στο παρασκήνιο.
Ανεξάρτητα από το πώς ονομάζονται, εκθέτουν έναν σημαντικό κίνδυνο στον κόσμο σήμερα,
Η Δύση εντείνει την πολιτική χειραγώγησης που βασίζεται σε ιδεολογικές αξίες και επιταχύνει την ώθηση για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο σε όλο τον κόσμο. .
Και δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, δεσμευμένες σε μια ψυχροπολεμική νοοτροπία και ιδεολογική προκατάληψη, θέλουν να απεικονίσουν την Κίνα ως οικονομική και πολιτική απειλή για τη Δύση, η περικύκλωση και ο περιορισμός της Κίνας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο έχει γίνει ζήτημα στρατηγικής προτεραιότητας.
Όποιος επιχειρήσει να περάσει την κόκκινη γραμμή των βασικών συμφερόντων της Κίνας θα αντιμετωπίσει τα δέοντα αντίποινα.
Η σημερινή Κίνα δεν είναι η ίδια όπως ήταν κατά τον πόλεμο του οπίου πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.

Οικονομία και γεωστρατηγική 

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ουσία της επέκτασης της δράσης του ΝΑΤΟ στην οικονομική σφαίρα είναι μια φαινομενική προσπάθεια τα οικονομικά ζητήματα να μετατραπούν σε γεωπολιτικές διενέξεις.
Το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία με πολλά πολιτικο-στρατιωτικά μέσα στη διάθεσή του.
Και η τάση τους να χρησιμοποιούν οικονομικά εργαλεία ως όπλα εναντίον άλλων είναι εμφανής.
Ενώ το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιγράφει τον εαυτό του ως μια παγκόσμια συμμαχία ασφάλειας στην οποία τα κράτη μέλη συμφωνούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο όσον αφορά τον αμυντικό μηχανισμό, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για να εξελιχθεί σε έναν στρατιωτικό οργανισμό με παγκόσμιες δυνατότητες επέμβασης.
Με βάση αυτή την αλλαγή το ΝΑΤΟ έχει στρέψει το βλέμμα του στα οικονομικά όπλα.
Ενώ οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν συντονίστηκαν πρωτίστως στο πλαίσιο του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να βελτιώσει τις συντονιστικές του ικανότητες όσον αφορά την οικονομική παρέμβαση στο επόμενο βήμα.

Εξαρχής υπάρχει ρήγμα 

Ωστόσο, η προσπάθεια πυροδότησης ενός νέου Ψυχρού Πολέμου κατά της Κίνας είναι καταδικασμένη να είναι αντιδημοφιλής.
Το ΝΑΤΟ είναι το προϊόν του Ψυχρού Πολέμου στο παρελθόν και είναι πολύ αμφίβολο εάν οι ασιατικές οικονομίες και ακόμη και τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ είναι πρόθυμες να παγιδευτούν σε έναν νέο οικονομικό Ψυχρό Πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να διακινδυνεύσει το οικονομικό τους μέλλον.
Η Κίνα είναι ήδη ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος για τις οικονομίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και διαθέτει στενούς οικονομικούς δεσμούς με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πιστεύουν ότι η «αποσύνδεση» από την Κίνα είναι μια βιώσιμη επιλογή.
Και το πιο σημαντικό, είναι πρόθυμοι να σεβαστούν την Κίνα όσον αφορά τη βαρύτητά της στις διμερείς εμπορικές σχέσεις .
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η ιδέα ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ» δεν είναι τίποτα άλλο από πολιτικό τέχνασμα, και θα ήταν αστείο αν κάποια χώρα το δεχτεί πραγματικά.
Τα μυαλά εκείνων που θέλουν να αυξήσουν την οικονομική καταστολή για να αναγκάσουν την Κίνα να δεχτεί βλάβη στα βασικά της συμφέροντα είναι ακόμα κολλημένα τον περασμένο αιώνα….