Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα

Διεξάγονται σήμερα οι γενικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, χωρίς επιπλέον bonus εδρών και με όριο εισόδου στη Βουλή το ποσοστό του 3%.

Στις εκλογές κατέρχονται πάνω από 30 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα στα οποία υπάγονται, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 7.00 έως τις 19.00.

Εν τω μεταξύ, ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, με τη γενική δοκιμή για τη λήψη και μετάδοση των αποτελεσμάτων να έχει ολοκληρωθεί ομαλά ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία της υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού.

Οι αρμόδιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι ανά την Ελλάδα έχουν παραλάβει το εκλογικό υλικό και τη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα που θα εισάγονται στην εκλογική βάση του Υπουργείου Εσωτερικών από τους καταχωρητές της Singular Logic.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στις 20.30 το βράδυ της Κυριακής θα έχει συγκεντρωθεί το 10% των αποτελεσμάτων, ποσοστό που θα επιτρέψει μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στις 21.30 με 22.00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά. Με βάση τον συγκεκριμένο προγραμματισμό εκτιμάται ότι πριν από τα μεσάνυχτα θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι βουλευτές εκλέγονται.

«Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται από τον Άρειο Πάγο, όπως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, με βάση τα αποτελέσματα που συγκεντρώνονται από τα Πρωτοδικεία», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψηφίσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς στις 10.30, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 9.30 στο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης.