Αμόκ στην Κύπρο υπέρ των κυρώσεων ΗΠΑ-Βρετανίας κατά της Ρωσίας

Υπάρχει διασύνδεση καταχωρήσεων στη βρετανική λίστα με εταιρείες στην Κύπρο λέει αρμόδια πηγή

Πραγματικό αμόκ έχει καταλάβει τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο υπέρ των κυρώσεων των Αμερικανοβρετανών κατά τις Ρωσίας , ενώ με δημόσιες δηλώσεις συμβάλλουν στην περαιτέρω δυσφήμιση της Κύπρου. Και αυτό γιαί η Κύπρος δεν δεσμεύεται να εφαρμόσει αυτές τις κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ , σύμφωνα με αρμόδια πηγή στη νέα βρετανική λίστα φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, υπάρχουν καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο.

Συγκεκριμένα η εν λόγω πηγή κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το γεγονός πως στη νέα λίστα περιλαμβάνονται 86 πρόσωπα, επιχειρήσεις και κρατικές οντότητες χωρίς προφανή σύνδεση με την Κύπρο, αυτή σημείωσε πως στη βρετανική λίστα υπάρχουν καταχωρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με εταιρείες στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως όσες πληροφορίες υπάρχουν διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους.

Τρεις εταιρείες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες και στην Κύπρο περιλαμβάνονται στον νέο κατάλογο κυρώσεων που εξέδωσαν οι ΗΠΑ την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με περισσότερες από 300 κυρώσεις, οι ΗΠΑ στοχεύουν στην φοροδιαφυγή της Ρωσίας, τις στρατιωτικές-βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού και τα μελλοντικά ενεργειακά έσοδα της. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) oι κυπριακές εταιρείες είναι η Aquila Capital Group, η Huriya Private Cyprus Ltd, (συνδέονται με τoν John Desmond Hanafin) και η Robarin Ltd, (συνδέεται με τον Anselm Oskar Schmucki).

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με την G7 και άλλους διεθνείς εταίρους, ενισχύουν τις  παγκόσμιες κυρώσεις και άλλα περιοριστικά οικονομικά μέτρα για να υποβαθμίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το OFAC εφαρμόζει νέες δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G7 για να καταστήσει τη Ρωσία υπόλογη για τον πόλεμό της», προσθέτει.

Η Υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen είπε ότι «από την αρχή του παράνομου και απρόκλητου πολέμου του Προέδρου Πούτιν, ο παγκόσμιος συνασπισμός μας έχει επικεντρωθεί στην στήριξη της Ουκρανίας ενώ υποβαθμίζει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει την εισβολή της». 

Πρόσθεσε ότι οι «συλλογικές μας προσπάθειες έχουν αποκόψει τη Ρωσία από τις βασικές εισροές που χρειάζεται για να εξοπλίσει τον στρατό της και περιορίζουν δραστικά τα έσοδα που λαμβάνει το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση της πολεμικής του μηχανής».

«Οι σημερινές ενέργειες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη μέγγενη σχετικά με την ικανότητα του Πούτιν να πραγματοποιεί τη βάρβαρη εισβολή του και θα προωθήσουν τις παγκόσμιες προσπάθειές μας να αποκόψουμε τις ρωσικές προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων», σημείωσε η ίδια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι κυρώσεις της OFAC σε 22 άτομα και 104 οντότητες, με σημεία επαφής σε περισσότερες από 20 χώρες ή δικαιοδοσίες, στοχεύουν όσους επιχειρούν να παρακάμψουν ή να αποφύγουν τις κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, τα κανάλια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να αποκτήσει κρίσιμη τεχνολογία, τις μελλοντικές της δυνατότητες εξόρυξης ενέργειας και τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Επιπλέον, η OFAC επεκτείνει τις αρχές κυρώσεων για να στοχεύσει νέους τομείς της ρωσικής οικονομίας και να διακόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε νέες κατηγορίες υπηρεσιών. 

Δηλώσεις Προέδρου

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ενημερώθηκε χθες για κάποια φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο, που περιλαμβάνονται στις νέες λίστες κυρώσεων που θα ανακοινωθούν σήμερα από πλευράς της αμερικανικής και της βρετανικής κυβέρνησης.Ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως «και αυτά τα δεδομένα θα αξιολογηθούν πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας».

Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα και ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος τόνισε πως το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι πως δεν είναι εδώ για να καλύψει κανέναν.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως θέλει να στείλει ένα μήνυμα «γιατί τις τελευταίες ημέρες ακούω από κάποιους, λαμβάνω κάποια μηνύματα, κάποιοι μεμψιμοιρούν ότι δήθεν η Κυβέρνηση δέχεται αβασάνιστα τις αποφάσεις ξένων κυβερνήσεων, των Αμερικανών, των Βρετανών, και θέτουμε σε κίνδυνο τη σχετική βιομηχανία».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δεν είμαι εδώ για να καλύψω κανένα. Όταν και για όσους παραβιάζουν κυρώσεις και δημιουργούν πρόβλημα στο όνομα της χώρας και στην ίδια τη βιομηχανία, γιατί έτσι δημιουργείται πρόβλημα στη βιομηχανία, θα πρέπει και ακολουθηθεί η νομική οδός», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ότι δίδεται στη Δημοκρατία θα αξιολογείται και αν είναι στη βάση πραγματικών δεδομένων θα λαμβάνονται μέτρα. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε μια σημαντική βιομηχανία της κυπριακής οικονομίας. Όταν υπάρχει ένα σάπιο μήλο, για να συνεχίσω από κάποιο σχόλιο που άκουσα το πρωί, θα πρέπει να απομακρύνεται», σημείωσε.

«Και επαναλαμβάνω. Δεν είμαστε εδώ για να καλύψουμε κανένα. Να είμαι ξεκάθαρος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ερωτηθείς για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν από πλευράς κυβέρνησης, σημείωσε πως «το πρώτο είναι να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και εάν είναι πραγματικά δεδομένα να λάβουμε όλες εκείνες τις ενέργειες. Μόνο έτσι, επαναλαμβάνω, το όνομα της χώρας μας, η αξιοπιστία της συγκεκριμένης σημαντικής δραστηριότητας στην οικονομία μας, θα διασφαλιστεί».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων στην Κύπρο που περιλαμβάνονται στις νέες λίστες Αμερικανών και Βρετανών ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: “Να αναμένουμε τις ανακοινώσεις”.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τη συνεργασία της Κύπρου με στόχο να λογοδοτήσουν εκείνοι που τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ μετά την νέα επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η κ. Φίσερ έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν σε παράγοντες που διευκολύνουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – 237 άτομα και οντότητες σε 17 χώρες, εκ των οποίων τρεις με έδρα την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τη συνεργασία της Κύπρου προκειμένου να λογοδοτήσουν εκείνοι που τροφοδοτούν τον πόλεμο.

Νέα ονόματα στη Βρετανική λίστα

Εν τω μεταξύ ακόμα 86 πρόσωπα, επιχειρήσεις και κρατικές οντότητες που συνδέονται με το Κρεμλίνο τοποθέτησε η βρετανική κυβέρνηση στη λίστα διεθνών κυρώσεων.

Αυτή τη φορά πρόκειται αποκλειστικά για Ρώσους υπηκόους και ρωσικές οντότητες, δηλαδή δεν υπάρχει άτομο ή επιχείρηση που να έχει κάποια προφανή σύνδεση με την Κύπρο.

Όπως εξήγησε το Foreign Office, το νέο κύμα κυρώσεων αφορά ανθρώπους και οργανισμούς που συνδέονται με τους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων, της άμυνας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών, τους οποίους χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να στηρίξει τη «στρατιωτική μηχανή» του.

Επίσης, κυρώσεις επιβάλλονται σε «σκιώδεις» επιχειρήσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με την κλοπή ουκρανικών σιτηρών.

Ένα σημαντικό ποσοστό από τις προσθήκες στη λίστα κυρώσεων έχουν σχέση με τη Rosatom, τη ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας.

Στον τομέα των μετάλλων οι κυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τον δισεκατομμυριούχο Ιγκόρ Αλτούσκιν, ιδιοκτήτη της Ρωσικής Εταιρείας Χαλκού.

Ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που κρίνεται ότι συμβάλλουν στην “κλοπή” ουκρανικών σιτηρών επίσης υφίστανται πλέον κυρώσεις, καθώς και ακόμα 20 αξιωματούχοι και επιχειρήσεις του τομέα της άμυνας.

Τέλος, στη λίστα μπαίνουν ακόμα πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Νωρίτερα το πρωί από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G7 ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε ανακοινώσει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών και μετάλλων, όπως χαλκού, αλουμινίου και νικελίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι η πίεση επί του Πούτιν θα συνεχίσει να εντείνεται. «Η στήριξη μας προς την Ουκρανία είναι και θα παραμείνει ακλόνητη για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Πλέον συνολικά η βρετανική λίστα κυρώσεων για τη Ρωσία περιλαμβάνει 1601 άτομα και 229 οντότητες.

ΣΕΛΚ

Εξάλλου νωρίτερα πριν την ανακοίνωση της νέας λίστας κυρώσεων από τις αμερικανικές και βρετανικές Αρχές, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου Κυριάκος Ιορδάνου, ανέφερε πως υπάρχει διάχυτη η ανησυχία στην αγορά .

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιορδάνου είπε πως «έχουμε ενημερωθεί και εμείς ότι επίκειται νέα ανακοίνωση ονομάτων από τις αρχές των ΗΠΑ και του ΗΒ, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα», σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος δεν έχει πληροφόρηση για το ποιοι θα βρίσκονται στις νέες λίστες κυρώσεων.

«Είναι διάχυτη όμως η αβεβαιότητα και η ανησυχία στην αγορά και ιδιαίτερα σε όλους όσοι εμπίπτουν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ως προς την επόμενη μέρα των νέων κυρώσεων», τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Ιορδάνου ανέφερε πως ο Σύνδεσμος έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με κλιμάκια των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του ΗΒ, ενώ υπάρχει συνάντηση με νέο κλιμάκιο του Ηνωμένου Βασιλείου την ερχόμενη βδομάδα. Πρόκειται για διάφορα τμήματα του βρετανικών Αρχών για το θέμα του ελέγχου των κυρώσεων.

Όπως είπε, ο ΣΕΛΚ βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των κυρώσεων, ενώ συνεχίζει απρόσκοπτα το εποπτικό του έργο.

«Έχουμε ζητήσει και εμείς με τη σειρά μας νομικές συμβουλές από τους νομικούς μας συμβούλους, ενώ είμαστε σε επαφή και με διεθνή εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση και καθοδήγηση, έτσι ώστε να ασκήσουμε το ρόλο μας όσο πιο αντικειμενικά, σύννομα και με έμφαση στο δημόσιο συμφέρον», είπε.

Πρόσθεσε πως ενημερώθηκαν γραπτώς τόσο η Κυβέρνηση, όσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο ΣΕΛΚ κατά τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το θέμα των κυρώσεων, ενώ αντίστοιχη ενημέρωση δόθηκε και στις συναντήσεις τους με τα κλιμάκια από το εξωτερικό.

Ο κ. Ιορδάνου τόνισε πως η ανακοίνωση των πρώτων δύο περιπτώσεων κυρώσεων «προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έθεσε σε τέλμα το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών».

Λέγοντας πως ο ΣΕΛΚ δεν έχει υπόψη του τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Ιορδάνου υπογράμμισε πως «όσο πιο γρήγορα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες και αναστάτωση σε σχέση με τις αλλαγές στους αξιωματούχους εταιρειών και εγγεγραμμένων γραφείων τόσο το καλύτερο για όλους».

«Θεωρούμε ότι μια μελετημένη και σταδιακή διευθέτηση θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά», πρόσθεσε.

Στιγματίστηκε η φήμη και η εικόνα της χώρας

Ερωτηθείς για το μέλλον του τομέα, ο κ. Ιορδάνου κατέστησε σαφές πως «η διάσταση που έλαβε το όλο θέμα έχει στιγματίσει σοβαρά τη φήμη και εικόνα της χώρας, με σημαντικό αντίκτυπο στη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ως διεθνές κέντρο».

«Είναι εξόχως σημαντικό να προχωρήσουμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε η αποκατάσταση του ονόματος και της αξιοπιστίας να γίνει τάχιστα και συγκροτημένα, μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα και παρωχημένες ίσως αντιλήψεις», κατέληξε.