Εντονες αντιδράσεις κομμάτων για την κατάσταση στη Νομική Υπηρεσία

Αντιδράσεις από τα κόμματα για την κατάσταση που παρουσιάζει η Νομική Υπηρεσία,-με την ανακοίνωση του πορίσματος Καλλή για την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα μελετηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης του κ. Ερωτοκρίτου αλλά και τις καταγγελίες Ερωτοκρίτου σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα,- τα οποία κάνουν λόγο για βαθιά κρίση στους θεσμούς λόγω διαφθοράς.NOMIKH-YPHRESIA-700x484
Ποινικούς ανακριτές για τη διερεύνηση των νέων καταγγελιών στη Γενική Εισαγγελία θα διορίσει το Υπουργικό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τοποθετούμενος επί των εξελίξεων στη Γενική Εισαγγελία, διαβεβαιώνοντας τον κυπριακό λαό ότι η Κυβέρνηση θα είναι άτεγκτη στην πάταξη της όποιας μορφής διαπλοκής από οποιονδήποτε και αν προέρχεται .

ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών επιρρίπτουν την πολιτική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους διορισμούς των ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι έχουν προκύψει μια σειρά από άκρως σοβαρά ζητήματα θεσμικής τάξης στη Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι στην αυριανή πρωινή συνεδρίαση, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, θα εξετάσει τόσο την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα σχετικά με το πόρισμα της ανακριτικής έρευνας του κ. Π.Καλλή και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που έχει θέσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρ. Ερωτοκρίτου και αφού διεξέλθει τα όποια στοιχεία βρίσκονται ενώπιόν του, το κόμμα θα τοποθετηθεί σχετικά με τα θέματα που εγείρονται.

Το ΑΚΕΛ δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολιτικά εκτεθειμένος για το διορισμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αναφέρει ότι ο κ. Ερωτοκρίτου είναι θεσμικά εκτεθειμένος και δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του και ζητά όπως το πόρισμα Καλλή ακολουθήσει η πλήρης διερεύνηση και ενημερωθεί ο λαός για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού των ενόχων για το τραπεζικό έγκλημα. Το ΑΚΕΛ αναφέρει επίσης ότι η παρουσίαση του πορίσματος Καλλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, επιτείνει σημαντικά την απογοήτευση και την απαξίωση των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

Το ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τις ευθύνες του και να διασφαλίσει την προστασία και λειτουργία του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, η οποία πλήττεται από την πρωτοφανή σύγκρουση αξιωματούχων που ο ίδιος διόρισε, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει, να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Ερωτοκρίτου και να ζητήσει ποινική έρευνα για διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου. Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι το πόρισμα Καλλή, τα συμπεράσματα και οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και οι πρωτοφανείς κατηγορίες από τον κ. Ερωτοκρίτου προκαλούν “ κυριολεκτικώς αηδία και απογοήτευση στην κοινωνία”.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ τονίζοντας τη σοβαρότητα των καταγγελιών ζήτησε να υπάρξει πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως εντοπισμός παράπλευρων επεμβάσεων ή και εξαρτήσεων που παρεμπόδισαν ή παρεμποδίζουν το έργο των ανακριτών στη διαδικασία πλήρους διερεύνησης όσων εμπλέκονται στην οικονομική καταστροφή του τόπου που δεν προχώρησε ενώ εγείρει εκ νέου το θέμα της χρηματοδότησης κομμάτων από τη Focus και το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων.

Το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε όπως τεθούν σε διαθεσιμότητα, τόσο ο Γενικός Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και όσο και ο Βοηθός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες και διατύπωσε τη θέση ότι τα κενά τα οποία έχουν εντοπιστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα στο Σύνταγμα σχετικά με παρανομίες ανεξάρτητων αξιωματούχων πρέπει να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης. Ανέφερε επίσης ότι αυτά που συμβαίνουν ενισχύουν την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δικαιοσύνη και τιμωρία αφού ακόμα και αυτοί που ανέλαβαν αυτό το έργο κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα.

Η Συμμαχία Πολιτών αναφέροντας ότι βαραίνουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους διορισμούς των αξιωματούχων στην Κεντρική Τράπεζα και τη Νομική Υπηρεσία καθώς οι διορισθέντες αποτελούν προσωπικές επιλογές του “προς εξόφληση προσωπικών και κομματικών προεκλογικών υποχρεώσεων”, διερωτάται αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει τις προσωπικές πολιτικές ευθύνες των επιλογών του “ή ποντιοπιλατικά θα δηλώσει ότι δεν γνώριζε”.