F.A.S: “Ο Βαρουφάκης ζήτησε λεφτά σαν… ταξιτζής”

*Άρθρο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung κάνει λόγο για «σόκ ευρωπαίων» 
*Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ Ελλάδας

Για σοκ που υπέστησαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης μιλά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung όταν συνειδητοποίησαν πως η ελληνική αντιπροσωπεία  δεν παρουσίασε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, στις συζητήσεις της τελευταίας εβδομάδας.varoufakis1_madata_980204905

“Αξιωματούχοι της ευρωζώνης υπέστησαν σοκ από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας και ειδικότερα για την απροθυμία της Αθήνας να μειώσει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων” σημείωσε στο άρθρο της η εφημερίδα.

Οι Έλληνες απέστειλαν έναν νέο εκπρόσωπο, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Θεοχαράκη, αναφέρει η εφημερίδα για τον οποίο κάνουν λόγο πως ζήτησε χρήματα “σαν ταξιτζής”, ενώ όπως συμπληρώνουν οι πηγές των εταίρων η μη καταβολή μισθών και συντάξεων θα αποτελούσε πολιτικό ζήτημα για τα εσωτερικά της χώρας.

Διορία ως τις 20 Απριλίου

Oι εκπρόσωποι των δανειστών ωστόσο δεν φαίνονται να συμμερίζονται αυτή την εκτίμηση. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ακόμη σε θέση να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Εάν δεν μπορούν να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις τότε αυτό συνιστά εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ίδιους.

Οι εκπρόσωποι του Eurogroup φέρονται να έδωσαν διορία στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 20 Απριλίου. Μόνον υπό αυτή την προϋπόθεση οι θεσμοί θα μπορούν να αξιολογήσουν τα μέτρα μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την FAS, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι πριν συμφωνήσει σε οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του συμπεφωνημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε θα πρέπει να ζητήσει προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής.

Υπ. Οικονομικών: Προβοκάτσια το δημοσίευμα της FAS

Έντονα αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών για το δημοσίευμα της FAS, τονίζοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αναφέρει ότι προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι εάν δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του EuroWorking Group, θα αποκαλυφθεί ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτά που δημοσιεύει η FAS.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμη, ότι η γερμανική εφημερίδα θα πρέπει να απολογηθεί για τον τίτλο και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

Επισημαίνεται, δε, ότι τέτοια δημοσιεύματα βλάπτουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την Ευρώπη.