Αίρεται ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός για κορωνοϊό

Αίρεται ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν θετικά στη νόσο COVID-19, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας συστήνοντας όμως τη λήψη άλλων μέτρων.

Όπως σημειώνεται, εάν κάποιος διαγνωστεί με COVID-19 θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες.

Να ενημερώσει τον προσωπικό του ιατρό σχετικά με το θετικό αποτέλεσμα  και για τα σχετικά συμπτώματα σας για να λάβει ιατρική εκτίμηση, σχετική θεραπευτική αγωγή και άδεια ασθενείας εάν κριθεί απαραίτητο.

Να απομονωθεί από άλλα άτομα για τουλάχιστον 5 ημέρες από την διάγνωση ή σύμφωνα με τις οδηγίες του Προσωπικού Ιατρού.

Να φορά διπλή ιατρική μάσκα προσώπου μιας χρήσης ή μάσκα ψηλής προστασίας (FFP2, N95) εάν πρέπει να είναι κοντά σε άλλα άτομα για τουλάχιστον 10 ημέρες από τη διάγνωση.

Καλείται, επίσης, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον COVID-19.  Αυτό περιλαμβάνει εγκυμονούσες, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε περίπτωση ανάπτυξης συμπτωμάτων ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων, θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά ο Προσωπικός Ιατρός, σημειώνεται.

Οδηγίες για στενές επαφές επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών COVID-19 

—————

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι στενές επαφές ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης και πρόσφατης νόσησης δεν υποχρεούνται σε αυτοπεριορισμό. Παρόλα αυτά συστήνεται για όλες τις επαφές να διενεργούν δειγματοληψία με δικά τους έξοδα την ημέρα ενημέρωσης τους και μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας από την ημερομηνία τελευταίας επαφής τους με το κρούσμα.

Επιπρόσθετα οι στενές επαφές συστήνεται να αποφύγουν επαφή με ευάλωτα άτομα κυρίως εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να γίνεται επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να επαναλαμβάνουν την εξέταση.  

Τέλος, σημειώνεται ότι υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης θετικών περιστατικών που εργάζονται ή νοσηλεύονται σε νοσηλευτήρια ή διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, κέντρα υποδοχής μεταναστών και κλειστές δομές.

Υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας

————————

Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της μασκας σε συγκεκριμένους χώρους. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα.

Υποχρέωση για εξέταση

———–

Επίδειξη αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test 72 ωρών είναι απαραίτητη για τις επισκέψεις στα νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, στους νεοεισερχόμενους αιτητές ασύλου πριν την είσοδο τους στα κέντρα υποδοχής ή κράτησης και στους νεοεισερχόμενους κρατούμενους σε κρατητήρια και φυλακές.

Το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο εφόσον έγινε σε αδειοδοτημένο κλινικό εργαστήριο, φαρμακείο ή κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή της εξέτασης PCR καθορίζεται στα 25 ευρώ ενώ του rapid test στα 5 ευρώ.