Θέμα χρόνου η πλήρης κατάληψη του Μπαχμούτ-Οι Ρώσοι βομβάρδισαν και την Χερσώνα

Θέμα χρόνου είναι να εκκαθαριστούν και οι τελευταίοι θύλακες στο Μπάχκμουτ, καθώς ο τακτικός ρωσικός  Στρατός έκλεισε περιμετρικά όλες τις μείζονες εξόδους διαφυγής και πιθανής αποστολής ενισχύσεων στην εναπομείνασα φρουρά των 2.000 Ουκρανών, που πάντως πρέπει να τους αναγνωριστεί ότι πολέμησαν με ηρωισμό και πάθος επί εννέα μήνες.

«Οι ομάδες επίθεσης της Wagner συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης προκειμένου να απωθήσουν τον εχθρόου από συνοικίες του κέντρου της Αρτεμόφσκ (σ.σ.: το όνομα που πήρε πάλι το Μπακχμούτ)», ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο καθημερινό του δελτίο.

«Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα υποστηρίζουν πλευρικά τις ομάδες επίθεσης, εμποδίζοντας την αποστολή εφέδρων του ουκρανικού στρατού στην πόλη και τη δυνατότητα υποχώρησης (από το Μπακχμούτ) των μονάδων του εχθρού», συνέχισε.

Ο επικεφαλής του εθελοντικού σώματος της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πάντως δήλωσε ότι είναι «πρώιμο» να γίνει λόγος για πλήρη περικύκλωση της πόλης.

«Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να φέρνει ενισχύσεις και να τις μεταφέρει στην πόλη. Δύσκολες και αιματηρές μάχες είναι σε εξέλιξη, άρα είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για πλήρη περικύκλωση του Μπαχμούτ», είπε.

«Τουλάχιστον το 80% του Μπακχμούτ είναι υπό τον έλεγχό μας, τα υπόλοιπα τμήματα της πόλης ανθίστανται επίμονα», πρόσθεσε.

Χθες η ρωσική Αεροπορία και το ρωσικό Πυροβολικό απέτρεψαν ουκρανική αντεπίθεση στο δυτικό Μπάκχμουτ-Αρετέμοβσκ και ανάγκασαν τις εναπομείνασες δυνάμεις να γυρίσουν άπραγες πίσω στο Τσάσιβ Γιαρ.

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να ενισχύσουν τις παγιδευμένες μονάδες τους στο δυτικό Μπάκχμουτ οι οποίες επιχειρούν πλέον στο… 8-9% της πόλης.

Ο ρωσικός στρατός συνέχισε και την Μεγάλη Πέμπτη να εξαπολύει ακατάπαυστα επιθέσεις στη πόλη Μπαχμούτ, στο ανατολικό μέτωπο, και βομβάρδισε τη Χερσώνα, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Το Κρεμλίνο θεωρεί την Μπαχμούτ στόχο-κλειδί στην προέλαση των δυνάμεών του στο Ντονμπάς έναν χρόνο και πλέον μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

Η Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνια Μαλιάρ έκανε λόγο μέσω Telegram για σφοδρές μάχες σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στο ανατολικό μέτωπο. Ισχυρίστηκε πως τα στρατεύματα του Κιέβου απώθησαν επιθέσεις στις περισσότερες περιοχές.

Ζητά και άλλα όπλα ο Ζελένσκι

Παράλληλα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι πιέζουν τους συμμάχους του Κιέβου να στείλουν περισσότερα όπλα ενόψει της μείζονος ουκρανικής αντεπίθεσης που λέγεται πως θα εξαπολυθεί εντός μηνών.

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό στη Χερσώνα.

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχει πρόοδος κατά της διαφθοράς

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ είχε χθες επαφές για την ανοικοδόμηση μεταπολεμικά και προσπάθησε να πείσει πως γίνεται πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Υποσχέθηκε ότι θα δοθεί λογαριασμός για κάθε δολάριο που θα διατεθεί, ενώ εκτίμησε πως η ανοικοδόμηση θα αρχίσει αργότερα φέτος. Εξήρε τη «συνεχή, ατσάλινη και άνευ προηγουμένου» υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν στο πλευρό του, ο κ. Σμίχαλ είπε πως εντοπίστηκε χρηματοδοτικό κενό 4 δισεκ. δολαρίων που χρειάζεται να καλυφθεί φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να επισκεφθεί χώρες της Λατινικής Αμερικής περί τα τέλη Απριλίου για να επιδιώξει της εμβάθυνση της συνεργασίας και συμμαχίες κατά της Δύσης, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα, ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε βραζιλιάνικα και κουβανικά μέσα ενημέρωσης και αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στον ιστότοπο της ρωσικής διπλωματίας.

Η Μόσχα επιδιώκει να συνάψει συμμαχίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου καθώς είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις ευρέος φάσματος και προσπάθειες να απομονωθεί διπλωματικά από τη Δύση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.