Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στα «πυρά» του Ρ.Τ.Ερντογάν για την συνάντηση του πρέσβη με τον Κ.Κιλιτσντάρογλου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτό στο εξής τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Φλέικ μετά τη συνάντηση του Αμερικανού διπλωμάτη με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μερικές εβδομάδες προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, τονίζει ότι η συνάντηση του κ. Φλέικ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και προεδρικό υποψήφιο, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έγινε στο πλαίσιο των διπλωματικών καθηκόντων του Αμερικανού πρέσβη.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής:

«Οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν σταλεί στο εξωτερικό συναντώνται τακτικά με μέλη της κυβέρνησης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με διάφορα πολιτικά κόμματα, με την κοινωνία των πολιτών και με συναδέλφους τους διπλωμάτες, στο πλαίσιο των διπλωματικών καθηκόντων τους, που σχετίζονται με την κατανόηση των εξελίξεων στις χώρες της αποστολής τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Πρέσβη Φλέικ στην Τουρκία».

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε την ολομέτωπη επίθεση προς τις ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό πρέσβη Τζεφ Φλέικ μιλώντας σε εκδήλωση χθες στα γραφεία του εθνικιστικού κόμματος των Γκρίζων Λύκων, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε… γίνει Τούρκος με την στάση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα να επισκεφθεί τον μεγάλο αντίπαλό του στις εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η… μπάλα πήρε και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο να τον ψηφίσει για να δώσουν ένα «ισχυρό μάθημα στις ΗΠΑ και στον Μπάιντεν».

«Επισκέφθηκε τον… bye bye Κεμάλ»

«Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να δώσουμε ένα καλό μάθημα στις ΗΠΑ. Από τη μια, ο Mπάιντεν μιλάει από εκεί, από την άλλη ο πρέσβης του Μπάιντεν εδώ, πάει και επισκέπτεται τον bye bye Κεμάλ (σ.σ.: εννοεί τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου). Είναι ντροπή, βάλε το μυαλό σου να δουλεύει. Εσύ είσαι πρέσβης. Αυτός που πρέπει να απευθυνθείς είναι ο πρόεδρος. Εσύ τώρα με ποιόν τρόπο θα ζητήσεις ραντεβού από τον πρόεδρο;», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε ακάθεκτος: «Οι πύλες μας για τον πρέσβη έχουν κλείσει. Δεν μπορεί να ξαναμπεί. Γιατί; Διότι πρέπει να ξέρεις τα όρια σου. Θα πρέπει ως πρέσβης να ξέρεις τα καθήκοντα σου. Όσο δεν μαθαίνεις αυτή η πύλη ( της προεδρίας) δεν είναι έτσι περάστε. Δεν μπορείς να μπεις»!