Ομοφωνίες και διαφωνίες για την επανέναρξη των συνομιλιών

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ  συμφωνούν με το σκεπτικό για επανέναρξη των συνομιλιών  ενώ ΔΗΚΟ,ΕΔΕΚ και Συμμαχια Πολιτών αναφέρουν πως δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι τερματισμού  των διαπραγματεύσεων καθότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Αναλυτικότερα οι θέσεις των κομμάτων:ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ - ÓÕÓÊÅØÇ ÁÑ×ÇÃÙÍ ÊÏÌÌÁÔÙÍ

ΔΗΣΥ

Τη θέση ότι στο Κυπριακό η μόνη οδός να σπάσουμε το αδιέξοδο είναι μέσα από το διάλογο να προσπαθήσουμε, εξέφρασε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καλώντας παράλληλα αυτούς που, όπως είπε, λένε τα μόνιμα “όχι” να πουν τις προτάσεις τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο ΔΗΣΥ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «υπάρχει η σχολή σκέψης `μα τι να μπούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, η Τουρκία είναι αδιάλλακτη, είναι χάσιμο χρόνο` και προσθέτουν `μα, γιατί να μπούμε στο διάλογο από τη στιγμή που παραβίασαν την ΑΟΖ μας, έστω κι αν δεν εκδώσουν μια Navtex, έκαναν μιαν παρανομία`».

Θα απαντήσω και στα δύο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι «εάν επειδή έκαναν μια παράνομη πράξη, καταδικαστέα, δεν πρέπει αν άρουν αυτή την παρανομία να πάμε σε διαπραγματεύσεις κακώς, λέω, μπήκαμε σε ένα διάλογο από το 1976, με 40.000 Τούρκους στρατιώτες και υπό τουρκική κατοχή το 40% του κυπριακού εδάφους».

Έθεσε το ερώτημα «γιατί πάμε σε διαπραγματεύσεις;» απαντώντας ταυτόχρονα «διότι υπάρχει παρανομία». Αν υπήρχε νομιμότητα, είπε, «δεν χρειαζόταν ο διάλογος».

Αν, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δεχτώ ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη και είναι χάσιμο χρόνου και πάλι κακώς χάνουμε εδώ και δεκαετίες το χρόνο μας να διαπραγματευόμαστε».

«Γνωρίζω την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Πρέπει να προσπαθήσουμε. Είναι η μόνη οδός μέσα από το διάλογο να προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο», ανέφερε.

«Έχουμε εξάλλου άλλη επιλογή; Έχουμε τη δυνατότητα με άλλο τρόπο να απελευθερώσουμε τον τόπο μας», διερωτήθηκε. Αν υπάρχει, είπε, «θέλω να τον ακούσω».

Το πιο εύκολο πράγμα, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, «είναι να λες όχι. Να λες όχι για την αφερεγγυότητα, να λες όχι για τις εκποιήσεις, να λες όχι για το πρώτο κούρεμα, να λες όχι για το διάλογο, να λες όχι για τις αποκρατικοποιήσεις, να λες όχι για τις μεταρρυθμίσεις».

«Ναι, αλλά από αυτούς που λένε τα μόνιμα όχι είναι καιρός να κληθούν να πουν και τις προτάσεις τους», ανέφερε.

«Ναι, να μην πάμε σε διάλογο. Ποια είναι η πρόταση τους να λύσουμε το Κυπριακό; Ποια να απελευθερώσουμε την Κύπρο;», διερωτήθηκε.

ΑΚΕΛ

Με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Γραφειου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπή ανέφερε ότι με τη δήλωση του ο  κ. Άιντα επιβεβαίωσε αυτό που αναμενόταν.« Ότι, δηλαδή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.
Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε  μεταξύ των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του Γ.Γ. συνιστούν τον μόνο προσφερόμενο τρόπο για λύση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, με τη λήξη της τουρκικής NAVTEX και την αποχώρηση του Barbaros από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπενθυμίζουμε σχετικά τη θέση μας ότι η αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν ισοδυναμούσε με τερματισμό της.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ασκεί πιέσεις για διαδικασία εξπρές που να οδηγεί σε τετραμερή διάσκεψη μέσα σε μερικούς μήνες. Η απάντηση μας σε αυτή την ανεδαφική και προπαγανδιστική τακτική δεν θα πρέπει να είναι τα φοβικά σύνδρομα αλλά το ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρώτοι και καλύτεροι εμείς επιδιώκουμε λύση το συντομότερο δυνατό. Τονίζουμε ότι μια αντιπροσωπευτική, πολυμερής διεθνής διάσκεψη θα έχει νόημα και αποτέλεσμα μόνο αφού προηγουμένως φθάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Ως εκ τούτου, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία εννοούν αυτά που λένε για σύντομη λύση, δεν έχουν παρά να αποδεχθούν στην πράξη τις σημαντικές συγκλίσεις που καταγράφονται στο σχετικό έγγραφο Ντάουνερ και να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που είχαν μείνει. Είναι οξύμωρο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ισχυρίζεται ότι επιδιώκει λύση μέσα σε μερικούς μήνες αλλά την ίδια στιγμή να τορπιλίζει όσα σημαντικά είχαν επιτευχθεί και να επαναφέρει απαράδεκτες θέσεις που συγκρούονται μετωπικά με τις συγκλίσεις.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντλήσει διδάγματα από την αρνητική εμπειρία της διετίας, που κρίνεται εκ του μέχρι στιγμής αποτελέσματος, και να πορευθεί με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Επιβάλλεται να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία με στόχο να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις πανέτοιμοι για σοβαρή συζήτηση των βασικών εκκρεμούντων θεμάτων, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί, και όχι για εξυπαρχής διαπραγμάτευση. Πρέπει να πορευτούμε όχι με φλύαρες αναλύσεις αλλά με διαπραγματευτικές θέσεις που να στηρίζονται σε αρχές και ταυτόχρονα να αποδεικνύουν την καλή μας θέληση για λύση.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το ΑΚΕΛ θέτει πάνω από όλα την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα στηρίξουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς καμία διάθεση για ρεβανσιστικές, μικροκομματικές ή μικροπολιτικές προσεγγίσεις.»

ΔΗΚΟ

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ  ανέφερε:

«Οι ανακοινώσεις του κ. Άιντα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και η αλληλουχία των γεγονότων των τελευταίων τριών μηνών, δημιουργούν το εξής ξεκάθαρο σκηνικό:
• Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν μετά από μια νέα γενναιόδωρη προσφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, δηλαδή, μετά τη μονομερή δήλωση του Ιανουαρίου με την οποία ικανοποίησε την τουρκική αξίωση και ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
• Η ημερομηνιακή λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX και η αποχώρηση του Barbaros, συνέπεσε με το ουσιαστικό πάγωμα των διερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ικανοποιώντας έτσι την τουρκική απαίτηση. Εξισώθηκαν δηλαδή οι τουρκικές παρανομίες με την πλευρά μας να έχει επιβαρυνθεί και με τη νέα υποχώρηση, που αφορά το ενεργειακό μέλλον της χώρας
• Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στην κακή βάση στην οποία άρχισαν, δηλαδή το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου του Φεβρουαρίου του 2014.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει περαιτέρω να εγκλωβίσει την πλευρά μας σε ένα φαύλο κύκλο άγονης διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας θα αυξάνονται οι πιέσεις για νέες γενναιόδωρες προσφορές, προκειμένου δήθεν να κατευνάζεται η τουρκική προκλητικότητα.
Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, η οποία θα έχει ως πρώτιστο στόχο την προστασία των μοναδικών τριών πλεονεκτημάτων, που έχουμε: Την κρατική μας υπόσταση, την ιδιότητα μας ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προοπτική της ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τονίζουμε, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πάντοτε υποστήριζε τη διεξαγωγή συνομιλιών ως τη μέθοδο για λύση του κυπριακού, πάνω όμως σε σωστούς πυλώνες και χωρίς υποθήκευση ή αναίρεση των δικαίων και δικαιωμάτων μας.»

 

 ΕΔΕΚ 

 

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι οι λόγοι για τους οποίους πολύ ορθώς η κυπριακή κυβέρνηση είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες δεν έχουν εκλείψει. Η Τουρκία όχι μόνο εξακολουθεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δεν έχει ασκηθεί ούτε η παραμικρή πίεση για συμμόρφωση της με το Διεθνές Δίκαιο.

 

Η Συμμαχια Πολιτών

Ο πρόεδρος της Συμμαχιας Πολιτών  κ. Λιλλήκας σχολιάζοντας τη συνέντευξη τύπου του κ. Αιντα, ανέφερε:

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Άιντα, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη αφού οι διακοινοτικές συνομιλίες θα επαναρχίσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που η ίδια έθεσε.
Οι συνομιλίες δεν θα συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν όπως είπε ο κ. Άιντα γιατί όταν σταμάτησαν το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αποτελούσε αντικείμενο των διακοινοτικών συνομιλιών ενώ το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούσε χωρίς «τεχνητά διαλειμματα».
Οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες δεν εξέλειπαν όπως ισχυρίζεται ο κ. Άιντα απλά ικανοποιήθηκαν οι τουρκικές αξιώσεις και η Άγκυρα διατήρησε την ευχέρεια έκδοσης νέας Navtex όταν και όποτε το αποφασίσει.
Οι συνομιλίες θα βρίσκονται υπό τη σκιά του Μπαρμπαρός αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει έστω μια δημόσια δήλωση από τον Πρόεδρο ή τον Πρωθυπουργό ή έστω τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για οριστικό τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι όποιες διαβεβαιώσεις δίνονται από ξένες Πρεσβείες και τον κ. Άιντα, είναι άνευ αντικρίσματος, αφού η Τουρκία απέδειξε πως τις έχει γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίσκεψη Άιντα στην Άγκυρα υποβαθμίστηκε με αποτέλεσμα να τον συναντήσει ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας και όχι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιάς. Με την κίνηση αυτή η Τουρκία στέλλει το μήνυμα πως δεν αποδέχεται να αναλάβει καμία δέσμευση και ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται με τους δικούς της όρους.
Τέλος, πραγματικά δεν κατανοούμε τι είναι εκείνο που κάνει τον κ. Άιντα να πιστεύει ότι το 2015 είναι καθοριστικής σημασίας για τη λύση του Κυπριακού. Η δε παρότρυνση του «να καταλάβουν όλοι οι Κύπριου ότι είναι προς το συμφέρον τους να λυθεί το κυπριακό» είναι προκλητική.
Πρώτο γιατί υπονοεί ότι υπάρχουν άνθρωποι ή πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν λύση.
Δεύτερο γιατί μετατρέπει το κυπριακό σε διακοινοτική διαφορά αποσείοντας από την Τουρκία τις ευθύνες της κατοχικής δύναμης
και τρίτο γιατί εξισώνει τον θύτη με το θύμα.
Χωρίς να θέλουμε να είμαστε μάντης κακών εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες και προϋποθέσεις που θα οδηγούσαν σε αλλαγή της τουρκικής στάσης για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αλλά αντίθετα οι πιέσεις θα στραφούν προς την ελληνική πλευρά για νέες υποχωρήσεις και για διασύνδεση της εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου για λύση του κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για αυτή την πορεία των εξελίξεων. Ανάλωσε όλο αυτό το διάστημα χωρίς να αναλάβει καμία πρωτοβουλία ικανή για να κάμψη την τουρκική αδιαλλαξία παρά μόνο έθεσε το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των συνομιλιών.»