Η Ουγγαρία μπλόκαρε κοινή δήλωση της ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Η Βουδαπέστη διαψεύδει

Η Ουγγαρία μπλόκαρε μια κοινή δήλωση των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επάνω στο διεθνές ένταλμα σύλληψης του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, κάτι που αρνήθηκε το ουγγρικό ΥΠΕΞ.

Το βέτο της Βουδαπέστης σήμανε ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, αναγκάστηκε να εκδώσει δική του δήλωση, στην οποία σημειώνει ότι η Ένωση “λαμβάνει υπ’ όψιν” της την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Bloomberg έλαβε γνώση του προσχεδίου κοινής δήλωσης, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας αποκάλεσε την είδηση περί του βέτο “ψέμα”.

“Η ΕΕ αντιμετωπίζει την απόφαση του ΔΠΔ ως την αρχή μιας διαδικασίας λογοδοσίας, ειδικά των Ρώσων ηγετών για εγκλήματα και φρικαλεότητες τις οποίες διατάζουν, διευκολύνουν ή διαπράττουν στην Ουκρανία”, ανέφερε ο Μπορέλ στη δήλωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή το βράδυ.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης 26 εκ των 27 χωρών της ΕΕ εξέδωσαν τη δική τους δήλωση υποστηρίζοντας την απόφαση του ΔΠΔ, την οποία η Ουγγαρία επίσης δεν υπέγραψε.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν και της επιτρόπου της Ρωσίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, Maria Lvova-Belova, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου σχετικά με απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία και μεταφορά τους στη Ρωσία.